Translate (μεταφραση)

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Στα αρωματικά φυτά στρέφονται οι νέοι αγρότες της Πιερίας

Στροφή στην καλλιέργεια των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών επιχειρούν να κάνουν οι νέοι αγρότες της Πιερίας, με προτεραιότητα στην παραγωγή του γνωστού τσαγιού Ολύμπου (σιδερίτης).
Ήδη μάλιστα εκπαιδεύονται ανά ομάδες, ώστε να συγκροτηθούν πιλοτικές μονάδες παραγωγής, οι οποίες θα αξιοποιήσουν τα φυτά που ευδοκιμούν στον νομό.
Στόχος τους να πάρουν στο μέλλον σημαντικό μερίδιο της αγοράς, η οποία παγκοσμίως υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 20 δισ., ενώ κάθε στρέμμα μπορεί να αποδώσει από 500 έως 1.000 ευρώ.
 «Η Πιερία είναι μία περιοχή που έχει πολλά βότανα εξαιτίας του μικροκλίματός της. Ο Όλυμπος, τα Πιέρια, η θάλασσα σε μικρή απόσταση δημιουργούν την πολυτέλεια της πολυποικιλότητας.
Ο Όλυμπος έχει από τα περισσότερα βότανα στον πλανήτη. Η Ελλάδα είναι δεύτερη στον πλανήτη σε αριθμό βοτάνων και η Πιερία έχει τα πιο πολλά», περιγράφει στη «Μ» ο Δημήτρης Δαλαμήτρας, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Πιερίας, και προσθέτει:
«Κάποιοι παραγωγοί έχουν αρχίσει δειλά δειλά να παράγουν σιδερίτη, όχι σε μεγάλες εκτάσεις, και ρίγανη. Εφόσον οι περιοχές βγάζουν αυτοφυή αρωματικά, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε με μία σωστή παραγωγή να έχουμε ποιότητα. Θα κάνουμε ομάδες, για να προωθήσουμε τα φυτά αυτά».
Οι νέοι αγρότες της Πιερίας πριν από έναν μήνα άρχισαν σεμινάρια με τη βοήθεια του εργαστηρίου προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών και ανθοκομικών ειδών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, με πρώτη συνάντηση στη Ρητίνη.
Το προηγούμενο Σάββατο έγινε νέα συνάντηση στο Λιτόχωρο με πρωτοβουλία της ΕΝΑ και σε συνεργασία με τον δήμο Δίου - Ολύμπου όπου μετά την ενημέρωση συστάθηκαν οι πρώτες ομάδες αγροτών-παραγωγών της Πιερίας, οι οποίες συμμετείχαν σε σύσκεψη με εκπροσώπους των ομάδων που ήδη έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα.
Εκτός από το τσάι Ολύμπου θα προωθηθούν στην περιοχή Πιερίας οι παραγωγές ρίγανης, φασκόμηλου, μελισσόχορτου, μέντας, θυμαριού και δενδρολίβανου. ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ «Στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ‘Ζωοτέχνια’ δημιουργήσαμε μία ομάδα πρωτοβουλίας 21 ατόμων, από μεταποιητές, αγρότες, επιστήμονες, πανεπιστημιακούς και στελέχη του ΕΛΓΟ. Ενημερώσαμε τους αγρότες της Πιερίας ώστε να γίνει οργανωμένα η προσπάθεια, για να υπάρξει όφελος και να μην έχουμε καταστάσεις, που, αντί να βοηθήσουν, ίσως να χαλάσουν τον σχεδιασμό», αναφέρει στη «Μ» η δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και τακτική επιστημονική συνεργάτης στην τεχνική υποστήριξη της συγκρότησης του Ελληνικού Δικτύου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
Στο Λιτόχωρο, 21 φορείς ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ίδρυση της «Ένωσης Αρωματικών Φυτών Ελλάδας», εξέλεξαν διοικούσα επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από επτά άτομα που συμμετέχουν σε ομάδες καλλιεργητών σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στους στόχους που τέθηκαν συμπεριλαμβάνονται τα εξής: ένταξη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε εθνικούς καταλόγους, πιλοτικές καλλιέργειες σε όλη τη χώρα, προώθηση του αρωματοτουρισμού, των ίδιων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εξασφάλιση ποιότητας - ελέγχου και πιστοποίησης, με τη δημιουργία ενός ειδικού σήματος, δημιουργία μητρώου καλλιεργητών και παραγόμενων προϊόντων, εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών και σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών, παραγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού, καλλιεργητών, μεταποιητών και εξαγωγέων.
 Έδρα της Ένωσης θα είναι προσωρινά το εργαστήριο προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών και ανθοκομικών ειδών στη Θέρμη, το οποίο συμμετέχει επίσημα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προώθηση των συγκεκριμένων φυτών, τόσο στους καταναλωτές όσο και στους ίδιους τους παραγωγούς, που βρίσκονται σε αναζήτηση νέων, πιο προσοδοφόρων, καλλιεργειών.
 «Ξεκινήσαμε από την Αργολίδα πέρυσι όπου έγινε η εκπαίδευση μιας ομάδας νέων αγροτών, έγινε η διαδικασία ελέγχων των εδαφολογικών συνθηκών των αγρών τους και τώρα είμαστε στη διαδικασία να αρχίσουμε την πιλοτική καλλιέργεια σε τρεις διαφορετικές περιοχές. Η πορεία συνεχίζεται. Προσπαθούμε να πείσουμε τους ενδιαφερόμενους να οργανωθούν σε ομάδες, να εκπαιδευτούν από επιστήμονες και στη συνέχεια να κάνουν μικρούς πιλοτικούς αγρούς, να δοκιμάσουν τις καλλιέργειες των αρωματικών φυτών και να περάσουν σε μεγαλύτερες εκτάσεις», σημειώνει η κ. Μαλούπα.
Εκτός από την Αργολίδα, πιλοτικοί αγροί έγιναν στη Λάρισα, το Κιλκίς και τις Σέρρες. «Οι μονάδες αποτελούν το δείγμα για το πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ζώνες καλλιέργειας, δηλαδή η κάθε περιοχή να έχει το δικό της συγκριτικό πλεονέκτημα, να δώσουμε τη δυνατότητα σε ομοειδή είδη που υπάρχουν στην περιοχή να αρχίσουν να καλλιεργούνται», προσθέτει.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 6.500 αυτοφυή φυτά, από τα οποία τα 2.944 είναι ενδημικά αρωματικά και από αυτά τα περίπου 100 έχουν αξιοποιηθεί σε διάφορες περιοχές. Η μικρότερη απόδοση που μπορεί να δώσει η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, σύμφωνα με την κ. Μαλούπα, είναι από 500 μέχρι 1.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ τα έσοδα μπορούν να αυξηθούν μέχρι 3.000 ευρώ, εάν η παραγωγή πουληθεί στη λιανική. Επίσης, εάν η καλλιέργεια είναι βιολογική, τα έσοδα διπλασιάζονται. «Η ρίγανη από 2 με 3 ευρώ το κιλό ανεβαίνει στα 7 με 8 ευρώ το κιλό.
Αγορά υπάρχει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, αρκεί να υπάρχει σταθερή ποσότητα και ποιότητα παραγωγής, που να ξεπερνά τον 1 τόνο.
Πρέπει όμως και ο κόσμος να αποκτήσει τη συνήθεια να καταναλώνει ελληνικά προϊόντα.
 Για παράδειγμα, όταν πηγαίνει κάποιος στην καφετερία, να ζητά ελληνικό τσάι.
Στον Χολομώντα λειτουργεί μονάδα που έχει φτιάξει φακελάκια εμβαπτιζόμενα.
Η υγεία μας μπορεί να βελτιωθεί εάν χρησιμοποιούμε ελληνικά αρωματικά. Επίσης, μπορούμε να τα προτιμούμε και για τον καλλωπισμό μας», υπογραμμίζει η κ. Μαλούπα.
Τα αρωματικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη τόσο στη βιομηχανία τροφίμων και στη φαρμακοβιομηχανία όσο και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων.



Πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου