Translate (μεταφραση)

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τί προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Σε δέκα εξαμηνιαίες δόσεις θα μπορούν να πληρώνονται τα πρόστιμα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με το νέο σχέδιο που ανακοίνωσε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος
και το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Σύμφωνα με το ν/σ το ελάχιστο της εξαμηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε ποσό ίσο με το 5% της συνολικής αξίας τους προστίμου.
 Παράλληλα, προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση για όσες αυθαίρετες κατασκευές υφίστανται προ του 1983, για τις μικροπαραβάσεις και για τις μεσαίου μεγέθους αυθαιρεσίες (παραβίαση έως 40% κάλυψης - δόμησης και έως 20% ύψους).
 Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια.
Στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν όσα αυθαίρετα βρίσκονται εντός δασών και στον αιγιαλό.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο, ισχύουν τα εξής: 
- Οι κατασκευές προ του 1975 εξαιρούνται της κατεδάφισης με την καταβολή μόνο του παραβόλου των 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου
- Για τις αυθαίρετες κατασκευές προ του 1983 προβλέπεται η καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και 15% του συνολικού προστίμου που ίσχυε μέχρι σήμερα.
 - Μικρές αυθαίρετες κατασκευές σε κτήρια με οικοδομική άδεια εξαιρούνται από την κατεδάφιση με καταβολή παραβόλου 500 ευρώ.
- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παράβαση μέχρι 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και μέχρι 20% στο ύψος -σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια- εξαιρούνται από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και του προστίμου που ίσχυε μέχρι σήμερα.
 - Για τα κτήρια που έχουν οικοδομική άδεια και τα οποία τακτοποιούνται για 30 χρόνια ισχύει ό,τι και μέχρι σήμερα.
 - Για τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων με 80% αναπηρία, η έκπτωση, για την καταβολή των προστίμων, είναι 85%.
 - Για τους πολύτεκνους η έκπτωση είναι 80%, για αυτούς που έχουν αναπηρία 67% και ατομικό εισόδημα 8.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ η έκπτωση είναι 80% και τέλος οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα 25.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 ευρώ θα έχουν ελάφρυνση 70%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου