Translate (μεταφραση)

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

"Μπλόκο" στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το χρυσό της Χαλκιδικής

Το κλίμα αντιπαράθεσης της βορειοανατολικής Χαλκιδικής μεταφέρθηκε σήμερα σε ένα οικοδομικό τετράγωνο της Θεσσαλονίκης. Αφορμή η ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για την επένδυση του χρυσού στην περιοχή, η οποία όμως εξελίχθηκε σε «διάλογο κωφών».


Παρά την τολμηρή απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, να γίνει ανοιχτή ενημέρωση και να ακουστούν όλες οι φωνές, κάτι που δεν έκαναν όταν έπρεπε όλοι οι αρμόδιοι και πρώτη από όλους η Πολιτεία.

 Πριν από το μεσημέρι γκρουπ εργαζομένων στην εταιρία εξόρυξης χρυσού και κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην επένδυση «αντιπαρατέθηκαν» στο οικοδομικό τετράγωνο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Με πανό και συνθήματα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλευρά της οδού Αδριανουπόλεως και οι αντιδρώντες στην πλευρά της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Στη μέση η είσοδος της Περιφέρειας και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με πλήρη εξάρτηση για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων.

Η Περιφέρεια είχε σχεδιάσει –επιτυχημένα- να κρατήσει μακριά από την ενημερωτική εκδήλωση τα δυο στρατόπεδα, ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις και κυρίως η διάλυση του περιφερειακού συμβουλίου.

 Έτσι, σε μια κίνηση… ματ επέτρεψε σε αντιπροσωπεία ισάριθμων ατόμων κι από τα δυο στρατόπεδα να παρίσταται στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου (είκοσι άτομα από κάθε πλευρά).

Στην αρχή επικράτησε ένταση, καθώς το λόγο άρχισαν να παίρνουν οι επιστήμονες, των οποίων οι απόψεις ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.
 Κι όταν είναι αντίθετες οι απόψεις των ειδικών, πώς είναι δυνατό να βγάλουν συμπεράσματα οι περιφερειακοί σύμβουλοι ή οι πολίτες;
Η ερώτηση είναι ρητορική. Τα συμπεράσματα εξάλλου, όπως φάνηκε στην εξέλιξη της ενημέρωσης τα είχαν βγάλει όλοι… Συμπεράσματα χωρίς ουσιαστική ενημέρωση, καθώς μέχρι σήμερα κανένας επίσημος φορέας και κυρίως η Πολιτεία δεν είχε τολμήσει να φέρει όλες τις πλευρές στο ίδιο τραπέζι και να επιδιώξει αντικειμενική ενημέρωση και συγκερασμό των απόψεων. Δηλαδή να κάνει διάλογο. Αυτό τόλμησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έστω και αργά.

 Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε το έλλειμμα ενημέρωσης που υπήρξε, τόσο από την Πολιτεία, όσο κι από τα συναρμόδια υπουργεία, το οποίο και οδήγησε στο διχασμό της τοπικής κοινωνίας στη βορειοανατολική Χαλκιδική και στην αδυναμία εξαγωγής ψύχραιμων συμπερασμάτων και συναινετικών λύσεων.

 Όταν πήραν το λόγο οι επιστήμονες τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε όριο λογικής. Καθένας υποστήριζε κάτι εντελώς διαφορετικό.

 Σκηνές αποκάλυψης για την υγεία των κατοίκων από τη λειτουργία της επένδυσης περιέγραψε ο καθηγητής υγιεινής και κοινωνικής ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος.

Δεν υπάρχει αρσενικό στις Σκουριές, είπε ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του ΑΠΘ, κ. Ελευθεριάδης, αλλά δεν απέκλεισε επιπτώσεις από ενδεχόμενο ατύχημα.

Η καταστροφή ήδη γίνεται στο Στρατώνι, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής χημικών μηχανικών του ΑΠΘ, Γιώργος Τριανταφυλλίδης.

Ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον, βλέπει ο καθηγητής, κ. Παναγιωτόπουλος.

Η καλύτερη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έγινε ποτέ στην Ελλάδα είναι για τη συγκεκριμένη επένδυση, που στις Σκουριές δεν έχει ούτε αρσενικό, ούτε ουράνιο και δεν εγκυμονεί κινδύνους, υπογράμμισε ο καθηγητής κοιτασματολογίας και οικονομικής γεωλογίας, Μιχάλης Βαβελίδης, σημειώνοντας ότι υπάρχει η τεχνολογία για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.

 Πλήρης η διαφωνία με την εκμετάλλευση του προέδρου του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστα Κατσηφαράκη, διότι υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Μέση λύση για τον ίδιο είναι να παραμείνει η εκμετάλλευση στην περιοχή της Ολυμπιάδας, με πιστή τήρηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Δεν πρόκειται να υπάρξουν μόνιμες βλάβες στο περιβάλλον, είπε ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ, Νικόλας Βεράνης.
"Όχι στη συγκεκριμένη επένδυση",  από τον εκπρόσωπο του συνδικάτου εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, Γιώργο Βουγιουκαλάκη.

 Ενάντια στην επένδυση για τουριστικούς λόγους ο καθηγητής του ΤΕΙ, Σπύρος Αβδιμνιώτης.

Υπέρ της επένδυσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλία Σταμπολιάδης.

Επί τρεις ώρες οι επιστήμονες αναιρούσαν ο ένας τον άλλο. Και ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των μπλοκ εντός της αίθουσας του περιφερειακού συμβουλίου.
 Παράλληλα, οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι στα δυο μπλοκ των δρόμων δεν κουράζονταν να αντιπαρατίθενται με συνθήματα, μικροεντάσεις και ολιγόλεπτες καταλήψεις του οδοστρώματος, αλλά σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους…

Το λόγο πήραν οι παριστάμενοι βουλευτές, με εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετούνται ξεκάθαρα ενάντια στην επένδυση (Τάσος Κουράκης, Κατερίνα Ιγγλέση και Λίτσα Αμανατίδου) και να σημειώνουν πως σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις εξόρυξης χρυσού, ενώ πρότειναν και διενέργεια δημοψηφίσματος.

Στην Πολιτεία απέδωσε την ευθύνη για την ένταση που έχει δημιουργηθεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας, που τοποθετήθηκε ενάντια στην επένδυση, όμως διευκρίνισε πως όποια απόφαση και να ληφθεί ο κόσμος πλέον θα διχαστεί ακόμη περισσότερο.

 Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, σημείωσε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή η επένδυση προηγήθηκε του διαλόγου. «Η επέκταση που επιχειρείται είναι πολύ μεγάλη και γίνεται με βίαιο τρόπο», είπε και πρότεινε πάγωμα της επέκτασης, σημειώνοντας όμως πως είναι υπέρ της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου.

 Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, τάχθηκε ενάντια στην επένδυση, ενώ μια μέση στάση τήρησε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γαβριήλ Αβραμίδης.

 Ακολούθησε η τοποθέτηση των φορέων.
 Στη θέση που πήρε ο εκπρόσωπος των κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση, μίλησε για «αστυνομική τρομοκρατία στην περιοχή» και σημείωσε ότι «έχουμε πρόβλημα με το μέγεθος κι όχι τη διατήρηση της υπάρχουσας δραστηριότητας. Αντιδρούμε σε αυτό που πρόκειται να γίνει όχι σ’ αυτό που γίνεται…».

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα μεταλλεία είπε ότι «αν χρειαστεί μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όλα τα επιτεύγματα σ’ αυτή τη χώρα μέσα από τα μεταλλεύματα έγιναν…».

 Ξεκάθαρη θέση υπέρ της επένδυσης πήρε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, ο οποίος απάντησε στις αρνητικές τοποθετήσεις σημείο προς σημείο, υπερασπιζόμενος την προώθηση της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής.



Πηγή: Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου