Translate (μεταφραση)

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Δηλητηριασμένοι γύπες στις Σέρρες

Μετά τους "περίεργους" θανάτους των αδέσποτων σκυλιών, ένα ακόμη ύποπτο κρούσμα σημειώθηκε,  στην ίδια γεωγραφική περιοχή ,αυτή τη φορά με δύο ασπροπάρηδες που εντοπίστηκαν νεκροί από δηλητηριασμένο δόλωμα στην Αμφίπολη του Νομού Σερρών από ερευνητές της Ορνιθολογικής Εταιρείας.


Οι δύο παγκοσμίως απειλούμενοι με εξαφάνιση γύπες είχαν μόλις φτάσει στην Ελλάδα από το Τσαντ της Αφρικής προκειμένου να φωλιάσουν στα Μετέωρα.
 Ο εντοπισμός των δηλητηριασμένων πουλιών έγινε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε στην πλάτη του ο «Λάζαρος», ο ένας από τους δύο ασπροπάρηδες.
Το πουλί, είχε μόλις την περασμένη χρονιά σωθεί από δηλητηρίαση, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση κτηνοτρόφου και αφού είχε λάβει την κατάλληλη θεραπεία, απελευθερώθηκε και πάλι στη φύση. Μέσω του δορυφορικού του πομπού γινόταν η παρακολούθηση της μεταναστευτικής του διαδρομής από την Ελλάδα προς την Αφρική, όταν στα μέσα Μαρτίου ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του και πάλι στη χώρα μας.
 Παρά το γεγονός ότι ο Λάζαρος διέσχισε την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Συρία και την Τουρκία, η πλέον επικίνδυνη περιοχή αποδείχτηκε η Ελλάδα, αφού δύο ημέρες παραμονής ήταν αρκετές για να διακόψουν θανάσιμα τη διαδρομή του προς τον τελικό του προορισμό.
Μαζί του βρέθηκε νεκρός άλλος ένας ασπροπάρης, πιθανά το μελλοντικό του ταίρι, αφού ο προηγούμενος σύντροφός του δηλητηριάστηκε επίσης κατά την περσινή χρονιά στα Μετέωρα.
 Η περίπτωση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων δεν είναι καινούρια, ούτε σπάνια, σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι εξαφανίστηκε η μεγαλύτερη αποικία όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα ύστερα από μαζική δηλητηρίαση στα Στενά του Νέστου και εντοπίστηκε δηλητηριασμένος μαυρόγυπας στα λουτρά Έβρου.
Από τις αρχές της φετινής χρονιάς έχουν ήδη εντοπιστεί τέσσερα σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης προστατευόμενων ειδών: δύο στικταετοί στο δέλτα του Νέστου, ένας λύκος στον Όλυμπο, μια αρκούδα με το μικρό της στα Γρεβενά, με αποκορύφωμα τους δύο παγκοσμίως απειλούμενους ασπροπάρηδες πρόσφατα στην Ασπροβάλτα.


 Πηγή: lifeneophron.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου