Translate (μεταφραση)

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Νέα δήλωση Ε9 για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Σε μια καινούρια ταλαιπωρία-δοκιμασία υποβάλλονται 5,6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς είναι υποχρεωμένοι έως τις 15 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά -μέσω του Taxisnet -τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2013.
Όλα αυτά γίνονται για την απογραφή της συνολικής ακίνητης περιουσίας αλλά και των τελευταίων αλλαγών.
Για τα νομικά πρόσωπα η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να ελέγξουν, να διορθώσουν, να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων είναι υποχρεωτική καθώς με βάση αυτό θα υπολογιστεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

 Το νέο έντυπο απαιτεί τη συμπλήρωση περισσότερων στοιχείων, ώστε η εφορία να γνωρίζει την πραγματική ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου για να τη φορολογήσει.

Ειδικότερα, στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 εισάγονται, τα ακόλουθα:
 1) Ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει,

2) Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται,

 3) Η επιφάνεια των κατοικιών - μονοκατοικιών, απο­θηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτηρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου καθώς και το σύνολο της επιφανείας τους.

4) Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης ή του οικοπέδου.

 Στις «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφεται: 

 α)  Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.

 β). Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

γ)  Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου κατά τον έλεγχο της δήλωσης, όταν το κρίνει απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου