Ασφαλώς είναι εξαιρετικά απλό να σερβίρουμε ένα κρασί, αλλά υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που μπορούν να αναδείξουν καλύτερα κάποιες ιδιότητες του κρασιού.
Σειρά σερβιρίσματος
Υπάρχει ένας γενικός κανόνας, που συνήθως έχει καλή εφαρμογή:
Τα λευκά κρασιά σερβίρονται πριν από τα κόκκινα, και τα νεαρά πριν από τα παλαιωμένα. Εν τούτοις, είναι προτιμότερο να ακολουθούμε τους κανόνες ταιριάσματος φαγητού με κρασί, που τις περισσότερες φορές συμπίπτουν και με αυτό τον κανόνα.
Θερμοκρασία
Σαν γενικός κανόνας, τα λευκά κρασιά θα πρέπει να σερβίρονται κρύα, τα δε κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου. Προσοχή όμως! Η θερμοκρασία δωματίου δεν αντιστοιχεί στην θερμοκρασία της Ελληνικής τραπεζαρίας με το καλοριφέρ στο φουλ ή στη θερμοκρασία της καλοκαιρινής νύχτας.
Έτσι, καλό είναι και το κόκκινο κρασί να σερβίρεται δροσερό. Μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Αυτό θα δώσει τη σωστή θερμοκρασία στα περισσότερα κόκκινα κρασιά.
Τα ελαφρά, φρουτώδη κόκκινα, είναι καλύτερα να σερβίρονται κάπως πιο δροσερά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Η σαμπάνια, τα κρασιά που συνοδεύουν επιδόρπια και τα περισσότερα ροζέ, ακολουθούν τους κανόνες των λευκών κρασιών: Δηλαδή, σερβίρονται κρύα.
Περίπου 2 ώρες παραμονή στο ψυγείο θα φέρει ένα λευκό κρασί στην επιθυμητή θερμοκρασία των 11-13 °C. Αν σας πιέζει ο χρόνος, τότε τοποθετήστε το μπουκάλι του κρασιού σε ένα κουβά γεμάτο μέχρι τη μέση με πάγο και το υπόλοιπο με νερό.
Αυτό θα φέρει το κρασί στην επιθυμητή θερμοκρασία σε περίπου 20 λεπτά.
Μετάγγιση
Μεταγγίζουμε το κρασί από το μπουκάλι σε ένα γυάλινο δοχείο, κανάτα κλπ. για να το απαλλάξουμε από κατακάθια, που συνήθως βρίσκουμε σε παλαιωμένα κόκκινα κρασιά. Τα περισσότερα κρασιά δεν το χρειάζονται, αλλά αν πρέπει να γίνει, αδειάστε σιγά το κρασί στο δοχείο, προσέχοντας το λαιμό του μπουκαλιού:
Όταν τα κατακάθια φτάσουν κοντά, είναι ώρα να σταματήσετε.
Αναπνοή
Αν ένα κρασί έχει περάσει πολλά χρόνια κλεισμένο σε ένα μπουκάλι, μακριά από τον αέρα, ασφαλώς θα πρέπει να του δώσουμε λίγο χρόνο να "ανασάνει". Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια καράφα και 20 με 30 λεπτά παραμονής εκεί αρκούν. Ακόμη και νεαρά κρασιά μπορούν να επωφεληθούν από λίγη ώρα αναπνοής, καθώς επιτρέπει το κρασί να "ανοίξει" και να αναδείξει τα πραγματικά συστατικά του.
Είναι εύκολο να εκτιμήσετε την αξία της αναπνοής, δοκιμάζοντας ένα ποτήρι αμέσως μόλις ανοίξετε το μπουκάλι, και 20 περίπου λεπτά μετά.
Αν πρόκειται να σερβίρετε διάφορα κόκκινα κρασιά, ανοίξτε τα όλα μαζί, έτσι ώστε αυτά που θα σερβιριστούν αργότερα να επωφεληθούν το χρόνο για να αναπνεύσουν.
Τα λευκά κρασιά συνήθως δε χρειάζονται να ανοιχθούν πολύ πριν σερβιριστούν. Αντίθετα με τα κόκκινα, διατηρούν έτσι τη φρεσκάδα τους.
Ποτήρια
Τα καλύτερα ποτήρια για να εκτιμήσετε ένα κρασί είναι αυτά από απλό, λεπτό, καθαρό γυαλί. Τα βαριά, κρυστάλλινα και με ανάγλυφα σχέδια ποτήρια μας δυσκολεύουν να εκτιμήσουμε το πραγματικό χρώμα του κρασιού.
Τα ποτήρια πρέπει να έχουν σχήμα τουλίπας, ώστε να επιτρέπουν την ανάδευση του κρασιού και τη συγκέντρωση των αρωμάτων του κάτω από το χείλος του. Σήμερα υπάρχουν διαφορετικά είδη ποτηριών για διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού, εν τούτοις αποτελούν μία κάπως εξεζητημένη υπερβολή (παρά το ότι μπορούν, πράγματι, να βελτιώσουν την αίσθηση του αρώματος κάποιων κρασιών).
Γέμισμα
Το ποτήρι δεν πρέπει ποτέ να γεμίζεται πάνω από το μισό του ύψους του. Αυτό επιτρέπει την ανάδευση του κρασιού και την ανάδειξη των αρωμάτων του. Ένας καλός τρόπος ανάδευσης είναι, κρατώντας το ποτήρι από τον "λαιμό" στο τραπέζι, να κάνετε μικρούς, γρήγορους κύκλους.
Πάντοτε δοκιμάζετε πρώτος το κρασί πριν το σερβίρετε στους καλεσμένους σας. Έτσι, τους προστατεύετε από ένα χαλασμένο κρασί.
Αν δεν τελειώσετε ένα μπουκάλι κρασί, μπορείτε να το διατηρήσετε 2-3 ημέρες ξαναβάζοντας το φελλό του, ώστε να κρατήσετε έξω τον αέρα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ειδικές "αντλίες κενού" ώστε να διώξετε εντελώς τον αέρα, και αυτό θα σας δώσει περιθώριο τουλάχιστον 2 ημερών ακόμη. Κρατήστε τα λευκά κρασιά στο ψυγείο και τα κόκκινα σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς πόσο θα κρατήσει το κρασί που ανοίχτηκε, αλλά όσο καλύτερης ποιότητας είναι ένα κρασί, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί.
Πηγή: seleo.gr
Σειρά σερβιρίσματος
Υπάρχει ένας γενικός κανόνας, που συνήθως έχει καλή εφαρμογή:
Τα λευκά κρασιά σερβίρονται πριν από τα κόκκινα, και τα νεαρά πριν από τα παλαιωμένα. Εν τούτοις, είναι προτιμότερο να ακολουθούμε τους κανόνες ταιριάσματος φαγητού με κρασί, που τις περισσότερες φορές συμπίπτουν και με αυτό τον κανόνα.
Θερμοκρασία
Σαν γενικός κανόνας, τα λευκά κρασιά θα πρέπει να σερβίρονται κρύα, τα δε κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου. Προσοχή όμως! Η θερμοκρασία δωματίου δεν αντιστοιχεί στην θερμοκρασία της Ελληνικής τραπεζαρίας με το καλοριφέρ στο φουλ ή στη θερμοκρασία της καλοκαιρινής νύχτας.
Έτσι, καλό είναι και το κόκκινο κρασί να σερβίρεται δροσερό. Μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Αυτό θα δώσει τη σωστή θερμοκρασία στα περισσότερα κόκκινα κρασιά.
Τα ελαφρά, φρουτώδη κόκκινα, είναι καλύτερα να σερβίρονται κάπως πιο δροσερά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Η σαμπάνια, τα κρασιά που συνοδεύουν επιδόρπια και τα περισσότερα ροζέ, ακολουθούν τους κανόνες των λευκών κρασιών: Δηλαδή, σερβίρονται κρύα.
Περίπου 2 ώρες παραμονή στο ψυγείο θα φέρει ένα λευκό κρασί στην επιθυμητή θερμοκρασία των 11-13 °C. Αν σας πιέζει ο χρόνος, τότε τοποθετήστε το μπουκάλι του κρασιού σε ένα κουβά γεμάτο μέχρι τη μέση με πάγο και το υπόλοιπο με νερό.
Αυτό θα φέρει το κρασί στην επιθυμητή θερμοκρασία σε περίπου 20 λεπτά.
Μετάγγιση
Μεταγγίζουμε το κρασί από το μπουκάλι σε ένα γυάλινο δοχείο, κανάτα κλπ. για να το απαλλάξουμε από κατακάθια, που συνήθως βρίσκουμε σε παλαιωμένα κόκκινα κρασιά. Τα περισσότερα κρασιά δεν το χρειάζονται, αλλά αν πρέπει να γίνει, αδειάστε σιγά το κρασί στο δοχείο, προσέχοντας το λαιμό του μπουκαλιού:
Όταν τα κατακάθια φτάσουν κοντά, είναι ώρα να σταματήσετε.
Αναπνοή
Αν ένα κρασί έχει περάσει πολλά χρόνια κλεισμένο σε ένα μπουκάλι, μακριά από τον αέρα, ασφαλώς θα πρέπει να του δώσουμε λίγο χρόνο να "ανασάνει". Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια καράφα και 20 με 30 λεπτά παραμονής εκεί αρκούν. Ακόμη και νεαρά κρασιά μπορούν να επωφεληθούν από λίγη ώρα αναπνοής, καθώς επιτρέπει το κρασί να "ανοίξει" και να αναδείξει τα πραγματικά συστατικά του.
Είναι εύκολο να εκτιμήσετε την αξία της αναπνοής, δοκιμάζοντας ένα ποτήρι αμέσως μόλις ανοίξετε το μπουκάλι, και 20 περίπου λεπτά μετά.
Αν πρόκειται να σερβίρετε διάφορα κόκκινα κρασιά, ανοίξτε τα όλα μαζί, έτσι ώστε αυτά που θα σερβιριστούν αργότερα να επωφεληθούν το χρόνο για να αναπνεύσουν.
Τα λευκά κρασιά συνήθως δε χρειάζονται να ανοιχθούν πολύ πριν σερβιριστούν. Αντίθετα με τα κόκκινα, διατηρούν έτσι τη φρεσκάδα τους.
Ποτήρια
Τα καλύτερα ποτήρια για να εκτιμήσετε ένα κρασί είναι αυτά από απλό, λεπτό, καθαρό γυαλί. Τα βαριά, κρυστάλλινα και με ανάγλυφα σχέδια ποτήρια μας δυσκολεύουν να εκτιμήσουμε το πραγματικό χρώμα του κρασιού.
Τα ποτήρια πρέπει να έχουν σχήμα τουλίπας, ώστε να επιτρέπουν την ανάδευση του κρασιού και τη συγκέντρωση των αρωμάτων του κάτω από το χείλος του. Σήμερα υπάρχουν διαφορετικά είδη ποτηριών για διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού, εν τούτοις αποτελούν μία κάπως εξεζητημένη υπερβολή (παρά το ότι μπορούν, πράγματι, να βελτιώσουν την αίσθηση του αρώματος κάποιων κρασιών).
Γέμισμα
Το ποτήρι δεν πρέπει ποτέ να γεμίζεται πάνω από το μισό του ύψους του. Αυτό επιτρέπει την ανάδευση του κρασιού και την ανάδειξη των αρωμάτων του. Ένας καλός τρόπος ανάδευσης είναι, κρατώντας το ποτήρι από τον "λαιμό" στο τραπέζι, να κάνετε μικρούς, γρήγορους κύκλους.
Πάντοτε δοκιμάζετε πρώτος το κρασί πριν το σερβίρετε στους καλεσμένους σας. Έτσι, τους προστατεύετε από ένα χαλασμένο κρασί.
Αν δεν τελειώσετε ένα μπουκάλι κρασί, μπορείτε να το διατηρήσετε 2-3 ημέρες ξαναβάζοντας το φελλό του, ώστε να κρατήσετε έξω τον αέρα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ειδικές "αντλίες κενού" ώστε να διώξετε εντελώς τον αέρα, και αυτό θα σας δώσει περιθώριο τουλάχιστον 2 ημερών ακόμη. Κρατήστε τα λευκά κρασιά στο ψυγείο και τα κόκκινα σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς πόσο θα κρατήσει το κρασί που ανοίχτηκε, αλλά όσο καλύτερης ποιότητας είναι ένα κρασί, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί.
Πηγή: seleo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου