Translate (μεταφραση)

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Γλώσσα του σώματος: Μυστικά για να γίνεσαι συμπαθής στους άλλους

Το χαμόγελο πιθανόν να είναι ο πιο σημαντικός τρόπος με τον οποίο μπορείτε να δείξετε το ενδιαφέρον σας και να κάνετε τους άλλους να σας το ανταποδώσουν...
Χρειάζονται εβδομήντα δυο μύες για να πάρετε θλιμμένη έκφραση, ενώ μόνο είκοσι τρεις για να χαμογελάσετε — και το χαμόγελο έχει πολύ πιο ευχάριστα αποτελέσματα.

 Ένα χαμόγελο στέλνει θετικά μηνύματα, όπως «Μου αρέσεις», «Χαίρομαι να είμαι μαζί σου» και «Μπορείς να αισθάνεσαι άνετα μαζί μου».
 Μιας και οι άλλοι δεν μπορούν να δουν τι σκέφτεστε, αν δε χαμογελάσετε, είναι πιθανότατο να νομίσουν ότι δεν ενδιαφέρεστε για κείνους ή ότι γενικά είστε ψυχροί ή ακατάδεκτοι.
Υπάρχουν όμως και άλλες τεχνικές πέρα από το χαμόγελο που μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να κερδίζετε τους ανθρώπους και να γίνεστε συμπαθείς. Ας ανακαλύψουμε τα μυστικά αυτά της γλώσσας του σώματος μέσα από την μελέτη του συγγραφέα- ψυχοθεραπευτή Άλαν Γκάρνερ.

 Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοιτάξατε πώς είναι το χαμόγελό σας;
 Ελάχιστοι άνθρωποι χαμογελούν στον καθρέφτη και συνεπώς δε γνωρίζουν πως αυτό που οι ίδιοι θεωρούν χαμόγελο δεν εκλαμβάνεται καθόλου σαν χαμόγελο και από τους άλλους.
 Ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό το πρόβλημα για έναν προσωπικό μου λόγο.
Συνήθιζα να τριγυρνώ στο πανεπιστήμιο με ένα χαμόγελο που το ονόμαζα «χαμόγελο συντηρητικού ενδιαφέροντος».
Σκόπευε να δείξει στους άλλους πως ήμουν φιλικός, αλλά πως δεν είχα απεγνωσμένη ανάγκη να τους γνωρίσω.
Το χαμόγελό μου δε μου έφερε ποτέ θετικές αντιδράσεις και έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν ήμουν πολύ εμφανίσιμος και ότι το πανεπιστήμιο ήταν το λιγότερο φιλικό μέρος στον κόσμο.
Μετά από λίγο καιρό σχεδόν παραιτήθηκα εντελώς από κάθε προσπάθεια να ξαναχαμογελάσω εκεί μέσα.

 Μια μέρα, σε μια καφετέρια όπου σύχναζα στο Λουντ της Σουηδίας, μια σερβιτόρα που μου άρεσε κάθισε δίπλα μου και με ρώτησε γιατί την κοιτούσα πάντα με τόσο λυπημένη έκφραση. Αμήχανος, χαριτολόγησα λέγοντας πως ήμουν μαθητής του Κάφκα και του Γούντυ Άλεν όμως εκείνο το απόγευμα μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη επιβεβαίωσε αυτό που μου είχε πει.
Τα χείλη μου δεν ήταν σχεδόν καθόλου γυρισμένα προς τα πάνω και δε σχηματιζόταν καμιά ρυτίδα κάτω από τα μάτια μου — και αυτή ακριβώς η ρυτίδα είναι που δίνει ζεστασιά σε ένα χαμόγελο.
Το «χαμόγελο συντηρητικού ενδιαφέροντος» σίγουρα μου έδινε ένα καταθλιπτικό ύφος!
Δίκαια με είχε αγνοήσει όλος εκείνος ο κόσμος!
 Νόμισαν πως εγώ δεν ενδιαφερόμουν για κείνους, έτσι φυσικά συνέχιζαν το δρόμο τους.
 Κι εγώ είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εκείνοι δεν ενδιαφέρονταν για μένα και άρχισα να κάνω κι εγώ το ίδιο.
Μόλις κατάλαβα το πρόβλημα, άρχισα να εξασκούμαι χαμογελώντας στον καθρέφτη και μετά δοκίμασα το χαμόγελό μου στους άλλους.
Οι αντιδράσεις τους βελτιώθηκαν σε σημαντικό βαθμό. 'Οταν επέστρεψα στην Αμερική, το έβαλα σκοπό να περπατήσω στο πανεπιστήμιο και να χαμογελάω σε όλους — και είχα αποτελέσματα! Παραπάνω από τους μισούς φοιτητές μού χαμογέλασαν ανταποδίδοντας.
Αισθάνθηκα σαν να είχα φτάσει μέχρι τη βρύση και να μην είχα πιει ποτέ νερό.
 Όλη αυτή η ζεστασιά ήταν εκεί συνεχώς, αλλά χρειαζόταν ένα καλό χαμόγελο για να φανερωθεί!

 Για να εκφράσετε συμπάθεια: ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ
 Ένας τέλειος τρόπος για να δείξετε στους άλλους πως είστε χαλαροί, άνετοι και ενδιαφέρεστε να τους γνωρίσετε ή να γίνετε καλύτεροι φίλοι έχει προταθεί από τον Arthur Wassmer στο έξοχο βιβλίο του Making Contact.
 Προτείνει τη χρησιμοποίηση της λέξης «SOFTEN» (= ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ), που σχηματίζεται από τα αρχικά των παρακάτω μη λεκτικών σημάτων:
Smile (Χαμόγελο),
Open posture (Ανοικτή στάση),
 Forward lean (Κλίση προς τα εμπρός),
Touch (Άγγιγμα),
Eye contact (Επαφή με το βλέμμα),
 Nod (Κίνηση του κεφαλιού).

Αν μέχρι τώρα γενικά δεν ήσασταν ιδιαίτερα εκδηλωτικοί, οι παραπάνω SOFTEN τεχνικές μπορεί να σας φανούν υπερβολικές.
Και κάτι τελευταίο:
Εκτός του ότι σας βοηθάνε να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας ή τη συμπάθειά σας για τους άλλους, οι SOFTEN τεχνικές (χαμόγελο κτλ.) έχουν και ένα επιπλέον πλεονέκτημα:
 Όταν εκφράζετε κάποιο συναίσθημα προς τα έξω, θα αποκτήσετε τη συνήθεια να το βιώνετε και εσωτερικά.
Αυτή η ψυχολογική αρχή ονομάζεται «αντιστροφή», εσάς όμως σας ενδιαφέρει το εξής:
Αν χαμογελάτε, μπορεί κάλλιστα να αρχίσετε να αισθάνεστε πιο χαρούμενοι· αν παίρνετε με το σώμα σας μια πιο ανοικτή στάση, μπορεί κάλλιστα να αρχίσετε να αισθάνεστε πιο ανοικτοί στην επικοινωνία-αν γέρνετε προς τον άλλο, μπορεί κάλλιστα να εμπλακείτε περισσότερο σε ανταλλαγές κτλ.






Πηγή: boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου