Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ιδρύεται Δίκτυο Εθελοντών στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Τη δημιουργία Δικτύου Εθελοντών στο Δήμο Θεσσαλονίκης ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 18ης τακτικής συνεδρίασής του, την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014.


Το Δίκτυο Εθελοντών θα διαχειρίζεται δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα σε διάφορους τομείς, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει τη βάση δεδομένων στην οποία θα συγκεντρώνονται και ανανεώνονται πληροφορίες όσων επιθυμούν να παρέχουν εθελοντική εργασία στο Δήμο.

Οι εθελοντές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, συμπληρώνοντας σχετικό έντυπο αίτησης  και παρέχοντας πληροφορίες αναφορικά με τις σπουδές τους, τα ενδιαφέροντά τους, το χρόνο διαθεσιμότητας και την επιλογή ομάδας δραστηριοποίησής τους. Οι ομάδες αφορούν στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Τουρισμού, του Αθλητισμού, της Νεολαίας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Περιβάλλοντος και διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας και του Δήμου. Κάθε ομάδα συμμετέχει σε δράσεις - δομές που οργανώνονται από τις υπηρεσίες του Δήμου. Η εγγραφή είναι «ανοικτή» σε όλους, χωρίς φυλετικές, εθνικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.

Το Αυτοτελές Τμήμα Εθελοντισμού Νεολαίας και Διοικητικής Βοήθειας, είναι αρμόδιο για το συντονισμό και τη διαχείριση του Δικτύου Εθελοντών, τη διαχείριση της βάσης δεδομένων και τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, τη συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου, την οργάνωση σεμιναρίων για το σύνολο των εθελοντών του «Δικτύου», τη συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για τη δράση των εθελοντών, για τα ανταποδοτικά οφέλη των εθελοντών, καθώς και για την οργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με την προώθηση του εθελοντισμού.

Κάθε εθελοντής που επιθυμεί να ενταχθεί στο Δίκτυο ακολουθεί την παρακάτω διαδικασία :
Συμπληρώνει τη αίτηση εκδήλωση ενδιαφέροντος (Φόρμα Εθελοντή) για την παροχή εθελοντικής εργασίας στον τομέα που επιλέγει.
Υπογράφει Υπεύθυνη Δήλωση αποδοχής των όρων εγγραφής του στο Δίκτυο Εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Παραχωρεί ατομική συνέντευξη εάν κρίνεται αναγκαίο.
Επιλέγει την Θεματική Ομάδα Εθελοντών στην οποία θέλει να συμμετέχει.
Καταρτίζεται εάν αυτό απαιτείται.
Συνεργάζεται με την αρμόδια Υπηρεσία πάνω σε συγκεκριμένες δράσεις, δομές που έχει επιλέξει.

«Οικοδομώντας πάνω στη συσσωρευμένη εμπειρία του Δήμου μας σε ζητήματα εθελοντισμού, σήμερα κάνουμε ακόμη ένα βήμα μπροστά. Η δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια συντονισμού και διαχείρισης του τεράστιου δυναμικού εθελοντών της πόλης μας.
Με την κίνηση αυτή, η Διοίκηση του Δήμου αγκαλιάζει τη διάθεση για προσφορά, εμπεδώνει την εθελοντική συνείδηση και κινητοποιεί τις δημιουργικές μονάδες και ομάδες της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Από την πλευρά της, η εντεταλμένη σύμβουλος για δράσεις που αφορούν στην Κοινωνία των Πολιτών, Λίνα Λιάκου, δήλωσε:
«Το θέμα του εθελοντισμού στο δημόσιο τομέα έχει πολυσυζητηθεί τον τελευταίο καιρό με τοποθετήσεις εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης, που διαστρεβλώνουν την έννοια του εθελοντισμού και μπερδεύουν την εθελοντική προσφορά με τις βασικές υπηρεσίες που πρέπει το κράτος να προσφέρει στους πολίτες του. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο Εθελοντών Δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο, που ακριβώς θα ορίσει τη σχέση του Δήμου με τους εθελοντές, τους τρόπους συμμετοχής και τη σωστή διαχείριση όλων αυτών που θέλουν να προσφέρουν το χρόνο και τις δεξιότητές τους στην πόλη τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου