Translate (μεταφραση)

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τα αποτελέσματα των επαφών της αντιπροσωπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Αυστραλία

Τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στο ταξίδι του στην Αυστραλία ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης,


στη διάρκεια της 20ής τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014.

Ο Δήμαρχος επισκέφτηκε τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ το διάστημα 21 έως 29 Νοεμβρίου, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου αποτελούμενης από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για δράσεις Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρο Πέγκα και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης Στάθη Παντελίδη (Εντάξει) και Μιχάλη Κωνσταντινίδη (Λαϊκή Συσπείρωση).

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Δήμου Μελβούρνης να παραστούν εκπρόσωποι του Δήμου στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 30 χρόνων από την αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με τη Μελβούρνη, αλλά και κατόπιν της εκφρασμένης επιθυμίας των ομογενειακών οργανώσεων.

Η αποστολή του Δήμου συμμετείχε στην επίσημη τελετή για τον εορτασμό της 30ης επετείου αδελφοποίησης στο Δημαρχείο της Μελβούρνης.
 Ο Δήμαρχος πραγματοποίησε ομιλία, η οποία επικεντρώθηκε στη δυνατότητα συνεργασίας των δύο πόλεων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο τουρισμός.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου παρέστησαν επίσης στην Ετήσια Εκδήλωση και το Φεστιβάλ της Ένωσης Θεσσαλονικέων, στην οποία μετείχαν στελέχη της ομογένειας, Δήμαρχοι και μέλη των τοπικών δημοτικών συμβουλίων, καθώς και βουλευτές της τοπικής Πολιτειακής Κυβέρνησης της Βικτώρια και όπου τονίστηκε η ανάγκη σύσφιξης των δεσμών της ομογένειας της Μελβούρνης με την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της παραμονής στη Μελβούρνη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το ΔΣ της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας στο νεότευκτο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο. Εκτός από την ξενάγηση στο κέντρο, η συνάντηση περιελάμβανε συζήτηση για την πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ των φεστιβάλ κινηματογράφου της ομογένειας στη Μελβούρνη και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ή της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Συζητήθηκε, επίσης, η πιθανότητα οργάνωσης αποστολής έκθεσης από την Αγιορείτικη Εστία.

Επαφές έγιναν επίσης με Ομογενείς Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους τόσο στη Μελβούρνη, όσο και στο Σίδνεϊ, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αυστραλία, αλλά και με βουλευτές της Πολιτείας της Βικτώρια και της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και των δύο πόλεων της Αυστραλίας.
Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μελβούρνης, Robert Doyle, με τον οποίο εξετάστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Θίχτηκε η δυνατότητα καλύτερης αεροπορικής σύνδεση μεταξύ των δύο πόλεων, η καλύτερη συνεργασία στον τουριστικό τομέα και ιδιαίτερα στη οργάνωση επισκέψεων από Αυστραλούς στα νεκροταφεία των χωρών της Κοινοπολιτείας, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, εξετάστηκε η πιθανότητα αποστολής κειμηλίων ή ευρημάτων από την Ελλάδα για έκθεση στην Μελβούρνη.
 Στον κ. Doyle έγινε επίσημη πρόσκληση να ανταποδώσει την επίσκεψη ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και να είναι η Μελβούρνη η τιμώμενη πόλη στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (2015).

Στο Σίδνεϊ η αποστολή του Δήμου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με την Αναπληρώτρια Δήμαρχο κ.Robin, αλλά και με την Christine Foster, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο.
Στη Μελβούρνη, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό και τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ.

Και στις δύο πόλεις η ελληνική αποστολή παρουσίασε με οπτικοακουστικά μέσα την πόλη της Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων του τοπικού ομογενειακού και αυστραλιανού τύπου. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επαφές με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του τουρισμού.

Ειδικότερα, στη Μελβούρνη οι εκπρόσωποι του Δήμου ξεναγήθηκαν στην πρόσφατα αναπτυγμένη παραποτάμια περιοχή Southbank και ενημερώθηκαν σχετικά με την πολιτική της πόλης της Μελβούρνης για την προσέλκυση εξειδικευμένου τουρισμού υψηλού εισοδήματος, που σχετίζεται με συνέδρια και αναψυχή. Αντίστοιχα, στο Σίδνεϊ η αντιπροσωπεία του Δήμου περιηγήθηκε στο λιμάνι της πόλης.

Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Εβραϊκού Ολοκαυτώματος της Μελβούρνης.
Ο Δήμαρχος πραγματοποίησε ομιλία για τη σημασία του εβραϊκού στοιχείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ είχε συνάντηση με την επιβιώσασα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης Maria Curtis. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο του Σίδνεϊ, όπου ο Δήμαρχος παρουσίασε την ιδέα για δημιουργία Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη σε εκπροσώπους της τοπικής Εβραϊκής Κοινότητας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Κατά την παραμονή του στην Αυστραλία, ο Γιάννης Μπουτάρης παραχώρησε συνεντεύξεις σε εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Αυστραλίας και της ομογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου