Translate (μεταφραση)

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Κ. Ζέρβας: Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα προβλήματα της πόλης δεν θα βελτιωθούν χωρίς τη συνδρομή όλων των πολιτών

Ο εθελοντισμός είχε σήμερα την τιμητική του στη Θεσσαλονίκη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού παραχώρησαν συνέντευξη τύπου


ο Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα εθελοντισμού, Λίνα Λιάκου και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας "Θεσσαλονίκη 2014 ", Βίκυ Νάκου.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε για συμβολικούς λόγους στο «Πάρκο με τις Ρόδες» στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίων Πάντων, ένα χώρο ο οποίος μετατράπηκε από παράνομο χώρο στάθμευσης σε πάρκο, με πρωτοβουλία της «Παράλλαξης» και της δράσης «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» και τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ συνοδεύτηκε από συμβολικό καθαρισμό του χώρου από εκπροσώπους του Δήμου και εθελοντικών οργανώσεων.

«Πεποίθησή μας είναι ότι δεν πρέπει να γιορτάζουμε και να εφαρμόζουμε τον εθελοντισμό μόνο την Παγκόσμια Ημέρα. Για το σημερινό εορτασμό επιλέξαμε ένα χώρο ο οποίος διαμορφώθηκε πριν από έναν και πλέον χρόνο από την "Παράλλαξη" και τους ανθρώπους της 2ης κοινότητας" τόνισε ο Αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε:
 "Δυστυχώς, το διάστημα που μεσολάβησε δεν έγιναν πολλά πράγματα, ενώ οι κάτοικοι δεν στάθηκαν αρωγοί στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Περνάμε λοιπόν σε μία νέα προσπάθεια, με στόχο η τοπική κοινωνία να υιοθετήσει το χώρο και οι κάτοικοι να αντιληφθούν ότι αυτή η κίνηση δεν έχει να κάνει μόνο με το Δήμο ή με τη διοίκηση και να αρχίσουν να διαχειρίζονται οι ίδιοι τη γειτονιά τους, ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητα. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα προβλήματα της πόλης δεν θα βελτιωθούν χωρίς τη συνδρομή όλων των πολιτών».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της διοίκησης για την ενίσχυση του εθελοντισμού, ο Κ. Ζέρβας επισήμανε ότι συμπληρώνεται σταδιακά το μητρώο του δικτύου εθελοντών του Δήμου, με παράλληλες προσπάθειες για επαρκή εξοπλισμό των εθελοντών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και με χορηγούς.

Από την πλευρά της, η Λίνα Λιάκου δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα, αλλά και για να κάνουμε την αυτοκριτική μας, για το γεγονός ότι ορισμένες δράσεις, παρά την καλή πρόθεση με την οποία σχεδιάζονται, στην ουσία δεν ενσωματώνονται στον ιστό της πόλης και δεν μπορούν να υιοθετηθούν από τους κατοίκους, όπως συνέβη με το συγκεκριμένο πάρκο. Θα συζητήσουμε με τους κατοίκους, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο αυτού του χώρου και τους τρόπους με τους οποίους επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωσή του».



Τέλος, η Βίκυ Νάκου επισήμανε ότι οι Παγκόσμιες Ημέρες έχουν το νόημα του επαναπροσδιορισμού ζητημάτων που μας αφορούν και μας απασχολούν, όπως ο εθελοντισμός. «Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας στηρίχτηκε στις εθελοντικές οργανώσεις.
Ο εθελοντισμός, η διάδραση με τους φορείς, η σχέση σε οριζόντιες δομές που δημιουργήθηκαν, συνιστούν εξελικτική προσπάθεια της πόλης, την οποία επιβράβευσε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτή είναι η σκέψη για μία κοινωνία η οποία θα μπορεί να έχει δίκτυα οργανωμένα και δομές που θα βοηθούν στην εξέλιξή της και θα προσδιορίζουν αυτό που επιθυμεί».











Πηγή: thestival.gr - voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου