Translate (μεταφραση)

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η Θεσσαλονίκη τιμά το Μανώλη Αναγνωστάκη

Εκδήλωση τιμής για το Μανόλη Αναγνωστάκη πραγματοποιήθηκε, σήμερα,  Δευτέρα 20 Απριλίου 2015,


στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κατά την έναρξη της 9ης τακτικής συνεδρίασης του σώματος.
  Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί χρέος του Δήμου Θεσσαλονίκης απέναντι στο έργο ενός ευαίσθητου και στοχαστικού ποιητή, που τίμησε την πόλη και την τέχνη του με σπάνια ευαισθησία και γνήσιο ενδιαφέρον για τα κοινά. «Δεν είχα την τύχη να γνωρίσω τον Μανόλη Αναγνωστάκη και να τον συναναστραφώ» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και συνέχισε: «Δεν έχω επίσης τη γνώση των μελετητών του έργου του. Ως αναγνώστης, όμως, της ποίησής του, που συχνά επιστρέφει σ’ αυτήν, στις ‘’λέξεις που καρφώνονται σαν πρόκες’’ και ‘’δεν τις παίρνει ο άνεμος’’, αισθάνομαι ότι με εκφράζει η κρίση του Μαρωνίτη για τον Αναγνωστάκη, όταν τον χαρακτηρίζει ‘’βαθιά και επίμονα μοραλιστή’’ και τον ‘’πιο τίμιο ποιητή της μεταπολεμικής μας ποίησης’’».
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Βενετία Αποστολίδου, κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε σε σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου του Θεσσαλονικιού ποιητή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αγωνιστική του δράση, η οποία ξεκίνησε από την εποχή της γερμανικής Κατοχής και συνεχίστηκε στα χρόνια του Εμφυλίου αλλά και της Χούντας.
«Ο Μανόλης Αναγνωστάκης» ανέφερε η κ. Αποστολίδου «είναι μία από τις πιο σύνθετες και πολύμορφες προσωπικότητες των μεταπολεμικών μας γραμμάτων. Γνήσιο τέκνο της πόλης μας, αφού στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε, σπούδασε, έγραψε, έδρασε, αντιμετώπισε τη ζωή και τον θάνατο, ποτέ δεν έπαιξε το χαρτί του τοπικισμού και της γραφικότητας αλλά ακολούθησε το δύσκολο δρόμο. Συνέθεσε ένα έργο και σφυρηλάτησε μία πνευματική παρουσία, η οποία διαπέρασε τα όρια της πόλης, επέδρασε στην ίδια την εξέλιξη της νεοελληνικής ποίησης και πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: αγαπήθηκε από ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο ψιθυρίζει τους στίχους του σε σημαντικές στιγμές της ζωής, βοηθούμενο και από τις υπέροχες μελοποιήσεις. Ταυτόχρονα επηρέασε τις συνειδήσεις, την ηθική στάση, την αισθητική πολλών νεότερων ποιητών, μελετητών και ανθρώπων των γραμμάτων».
Η πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Ελένη Χοντολίδου, παρουσίασε το πρόγραμμα των δράσεων που έχει οργανώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το 2015, το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη», με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση και 10 χρόνων από το θάνατο του ποιητή. Το πρόγραμμα αυτό, εκτός από τη σημερινή τιμητική εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμη:

6 Μαΐου 2015 – ώρα 13.00 / Τελετή ονοματοδοσίας Πλατείας στη συμβολή των οδών Αμύντα, Φιλίππου και Πλάτωνος, σε «Πλατεία Μανόλη Αναγνωστάκη» με συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης
23 Ιουνίου 2015 – Αίθριο Δήμου Θεσσαλονίκης / Εκδήλωση λόγου και μουσικής με τη συμμετοχή του μουσικού Λευτέρη Καραγιάννη και με ομιλητές την Ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και το μηχανικό Μίλτο Πολυβίου. Ποιήματα του Αναγνωστάκη θα διαβάσουν ο ηθοποιός και καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Ναζίρης και η φιλόλογος, Βικτωρία Καπλάνη
15 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2015 - Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού / Έκθεση τεκμηρίων και μαρτυριών με τίτλο «μιλώ…». Επιμελήτρια της έκθεσης θα είναι η Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Λαογράφος, Ελεονώρα Σκουτέρη – Διδασκάλου. Ομιλητής: Γιώργος Ζεβελάκης

Στην επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει την οργάνωση των εκδηλώσεων, προεδρεύει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου και συμμετέχουν ως μέλη η Πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Ελένη Χοντολίδου, η Βενετία Αποστολίδου, ο Μιχάλης Μπακογιάννης, ο Μίλτος Πολυβίου, η Νόρα Σκουτέρη, ο Ανέστης Στεφανίδης και ο Κωνσταντίνος Βόγδανος.
Στο πλαίσιο της σημερινής τιμητικής εκδήλωσης προβλήθηκε απόσπασμα από το αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη της εκπομπής «Παρασκήνιο», που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ την 1η Ιανουαρίου 1983.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου