Translate (μεταφραση)

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Γιατί οι μπανάνες απειλούνται με εξαφάνιση!

Έξι δεκαετίες μετά την εμφάνιση του μύκητα εκείνου που απείλησε να εξαφανίσει όλες τις μπανάνες του κόσμου, ένας νέος μύκητας απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια συγκομιδή.


Σύμφωνα με το Bloomberg, ο νέος αυτός μύκητας, εμφανίστηκε φέτος στην κύρια καλλιέργεια μπανάνας στην Αυστραλία και εξαπλώθηκε σε καλλιέργειες στην Ασία και στην Αφρική. Ο εν λόγω μύκητας που έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε καλλιέργειες ανά τον κόσμο από το 1990 και μετά, χωρίς, ευτυχώς, να επηρεάσει τον κορυφαίο εξαγωγέα μπανάνας στον κόσμο, τον Ισημερινό, χαρακτηρίζεται ως «μεγάλος εφιάλτης».

Τα Ηνωμένα Εθνη, μάλιστα, τονίζουν ότι ο εν λόγω μύκητας απειλεί την προσφορά μπανάνας ανά τον κόσμο, ενώ οι καλλιεργητές της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν τον κίνδυνο τα δένδρα τους να προσβληθούν από τον ιό.

Γιατί τώρα κινδυνεύει πραγματικά με εξαφάνιση η μπανάνα

Ενώ υπάρχουν πάνω από 1.000 τύποι μπανάνας, οι περισσότερες από αυτές δεν είναι κατάλληλες για κατανάλωση ή δεν μπορούν να καλλιεργηθούν. Επιπλέον, οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς, για να μπορέσουν να βγάλουν χρήματα, έπρεπε να στηριχτούν σε μια και μόνο ποικιλία για να εξασφαλίσουν την ομοιομορφία και να κατεβάσουν το κόστος παραγωγής.

Όλα αυτά μέχρι το 1960, όταν οι μπανάνες Gros Michel, εξαφανίστηκαν, ύστερα από δεκαετίες καλλιέργειας, λόγω του προαναφερθέν μύκητα, που ονομάστηκε «νόσος του Παναμά».
"Η μονοκαλλιέργεια, η εξάρτηση από μια και μόνο ποικιλία μπανάνας, μπορεί να έχει χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά κάνει και τα φρούτα ευαίσθητα στις ασθένειες», τονίζει ο Νταν Κοπελ, ο οποίος έχει ταξιδέψει σε πάνω από 30 χώρες για να δοκιμάσει διάφορες ποικιλίες μπανάνας και να γράψει το βιβλίο του «Μπανάνα: Η μοίρα των φρούτων που άλλαξε τον κόσμο».



Το κόστος της μετάβασης σε μια νέα ποικιλία

Ακόμη, όμως, και αν τελικά αν η παραγωγή ενός φρούτου διασωθεί με τη μετάβαση σε μια νέα ποικιλία, αυτό συνεπάγεται μεγάλο κόστος. Οταν εξαφανίστηκε η Gros Michel και η Cavendish αποδείχθηκε ότι έχει ανοσία στον εν λόγω μύκητα και συνεπώς άρχισε η παραγωγή της, οι μπανάνες έγιναν πιο μικρές, λιγότερο ανθεκτικές και λιγότερο νόστιμες. Και αν και επέτρεψε στη βιομηχανία της μπανάνας να ανακάμψει, η μετάβαση στη νέα ποικιλία είχε μεγάλο κόστος. Και αυτό γιατί απαιτήθηκαν μικρότερα κουτιά για τη μεταφορά της, ενώ μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν μεγάλα εμπορευματοκιβώτια, ενώ χρειάστηκαν χρόνια για να μεγαλώσουν και οι παραγωγές.

Ο νέος μύκητας

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μια νέα νόσος που ονομάζεται «Νόσος του Παναμά, τροπική κούρσα 4» εμφανίστηκε και απείλησε την παραγωγή της ποικιλία Cavendish σε Φιλιππίνες, Κίνα και κάποια μέρη της Αφρικής.

Αυτή τη χρονιά η ασθένεια έφθασε και στο Κουίνσλαντ, όπου καλλιεργείται το 90% την μπανάνας στην Αυστραλία.  Ο νέος αυτός  μύκητας, χτυπά το φυτό αρχικά στη ρίζα και στη συνέχεια εισέρχεται σε όλο το δένδρο μέσο του αγγειακού ιστού.

Το πρώτο σύμπτωμα της προσβολής του φυτού από τον εν λόγω μύκητα είναι το κιτρίνισμα των φύλλων του, τα οποία αργότερα μαυρίζουν και στεγνώνουν. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, σε αυτό το σημείο, ότι ο εν λόγω μύκητας δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο.



















Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου