Translate (μεταφραση)

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Τι είναι πιό υγιεινό; να πίνουμε χυμό σταφυλιού ή κρασί;

Ο χυμός του σταφυλιού έχει τα ίδια οφέλη με το κόκκινο κρασί; Οι επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει σε ωραία νέα για τους φίλους του κρασιού.


Το κρασί είναι πιο αντιοξειδωτικό

«Το κόκκινο κρασί είναι πιθανώς καλύτερο για μας  από το χυμό σταφυλιών, διότι η διαδικασία ζύμωσης, που περιλαμβάνεται  στην παραγωγή του κρασιού αλλάζει τη σύνθεση του χυμού. Επίσης, η φλούδα του σταφυλιού έχει πολλά αντιοξειδωτικά και είναι πάρα πολύ χρήσιμο για την υγεία μας το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στη διαδικασία της οινοποίησης "εξηγεί η Αντωνία Τριχοπούλου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα.

Το κρασί έχει περισσότερες πολυφαινόλες

Το χρώμα του κρασιού μας δείχνει πόσα υγιεινά θρεπτικά συστατικά, γνωστά ως πολυφαινόλες, περιέχει το κρασί. "Το κόκκινο έχει περισσότερες πολυφαινόλες από το λευκό, και το λευκό έχει περισσότερες πολυφαινόλες από τη μπύρα," διευκρινίζει  ο Δρ Miguel Angel Martinez Gonzalez του  Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία. «Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης  αλκοόλ, και πολλές μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με μέτρο μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», συνεχίζει.

Η ρεσβερατρόλη του σταφυλοχυμού δεν είναι αποδοτική σε μικρές ποσότητες

Βέβαια, η  ουσία που ευθύνεται εν μέρει για τα οφέλη του κρασιού στην υγεία, δηλαδή η ρεσβερατρόλη, είναι επίσης παρούσα στο χυμό σταφυλιών. «Αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να πει κανείς πόση ρεσβερατρόλη υπάρχει σε ένα συγκεκριμένο ποτήρι κρασί ή στο χυμό σταφυλιού, και φυσικά τα επίπεδα της ρεσβερατρόλης σε ένα ποτήρι κρασί είναι πολύ χαμηλά για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουν μια έντονη επίδραση στην υγεία», λέει ο Leonard Guarente, ο οποίος μελετά τη βιολογία της γήρανσης στο MIT .  «Υπάρχει μια τεράστια μεταβλητότητα στην ποσότητα ρεσβερατρόλης, ακόμη και από το ένα είδος κρασιού στο άλλο ή από τη μια παρτίδα στην άλλη», δήλωσε ο Guarente, ιδιοκτήτης εταιρίας που εμπορεύεται συμπληρώματα ρεσβερατρόλης.

Καταναλώνοντας χυμό σταφυλιού, καταναλώνουμε περισσότερα σάκχαρα

Ο χυμός σταφυλιών έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, και οι άνθρωποι έχουν την τάση να πίνουν μεγαλύτερη ποσότητα σταφυλοχυμού από ότι ένα ποτήρι κρασί, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ανθυγιεινό», λέει η Σάρα Baer-Sinnott, πρόεδρος της Oldways, μιας διατροφικής οργάνωσης για τη μεσογειακή διατροφή.

"Ο χυμός σταφυλιού είναι ένα καλό πράγμα αλλά με μέτρο», εξηγεί και μας θυμίζει ότι οι παιδικές συσκευασίες για χυμό είναι μικροσκοπικές.  «Η ουσία», λέει ο Guarente, «είναι ότι υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που συνδέουν  το κόκκινο κρασί με οφέλη για την υγεία, αλλά δεν υπάρχουν παρόμοιες μελέτες σε χυμό σταφυλιών».






Πηγή: krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου