Translate (μεταφραση)

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Μπροστάρης ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο προσφυγικό > Νέα συνάντηση ενημέρωσης και συντονισμού για την ανοιχτή πρόσκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Συνάντηση ενημέρωσης και συντονισμού πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 η άτυπη ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Η άτυπη ομάδα εργασίας είχε συσταθεί με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων τον περασμένο Νοέμβριο, κατόπιν της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ήδη από το καλοκαίρι του 2015, με στόχο να καταρτιστεί σχέδιο έκτακτης δράσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης μαζικής εισροής προσφύγων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μέσα από τη δικτύωση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.
Τα μέλη της ομάδας ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης αιτούντων άσυλο και δικαιούχων μετεγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε. που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της πρόθεσης της δημοτικής Αρχής Θεσσαλονίκης να κατατεθεί μια κοινή πρόταση χρηματοδότησης από το δίκτυο δήμων και μη κυβερνητικών οργανώσεων της πόλης.
Η συνάντηση ενημέρωσης και συντονισμού πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της παρουσίασης του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης την περασμένη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, παρουσία και εκπροσώπων δήμων, της ΠΕΔ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εντός της εβδομάδας θα συγκεντρωθούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης προτάσεις από τους δήμους και τις ΜΚΟ, προκειμένου να προχωρήσει η μορφοποίηση της σχετικής πρότασης χρηματοδότησης.
Στη συνάντηση κλήθηκαν όλοι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των δήμων Καλαμαριάς, Δέλτα, Νέαπολης-Συκεών και Χαλκηδόνας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και των ΜΚΟ Άρσις, PRAKSIS, Γιατροί του Κόσμου, Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων και Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
«Όλα γίνονται με την πίεση του χρόνου, καθότι η κατάσταση με τις προσφυγικές ροές, όπως διαμορφώνεται από μέρα σε μέρα, είναι πολύ πιεστική. Γι’ αυτό άμεσα συγκλήθηκε η άτυπη ομάδα εργασίας, στο πλαίσιο της πάγιας λογικής μας, να ενημερώνουμε τους συνεργαζόμενους μαζί μας φορείς, εν προκειμένω για το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας, διότι μας ενδιαφέρει αυτή η δικτύωση, αυτή η συνέργια», ανέφερε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα. Όπως σημείωσε, εξάλλου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να συνεισφέρει την εμπειρία που έχει συσσωρεύσει μέσα από την κατάθεση χρηματοδοτικής πρότασης και την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Open Society Foundation για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου