Translate (μεταφραση)

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Tα 10 καρκινογόνα σημεία ενός σπιτιού

Τις περισσότερες φορές ένα τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι σας δίνει την εντύπωση πως ζείτε σε ένα υγιεινό και απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Δυστυχώς, όμως,


ο κίνδυνος δεν είναι πάντα εμφανής με αποτέλεσμα να συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε αντικείμενα και προϊόντα που είναι επικίνδυνα για την υγεία σας.

 Δείτε προσεκτικά τα σημεία του σπιτιού και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που είναι επιβλαβή και καρκινογόνα λόγω της σύστασής τους και προστατευτείτε άμεσα.

Μαγειρικά σκεύη 
Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη επικαλύπτονται με μία χημική ουσία που ονομάζεται υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ. Χάρη σε αυτή την ουσία τα σκεύη είναι πιο ανθεκτικά στο νερό και τη θερμοκρασία. Η έκθεση, όμως, του φαγητού που καταναλώνετε, σε αυτήν τη χημική ουσία, όπως και το γεγονός ότι τα φθαρμένα ή γδαρμένα, χρησιμοποιημένα μαγειρικά σκεύη σας φέρουν σε μεγαλύτερη επαφή με τις χημικές ουσίες από τις οποίες έχουν συσταθεί, τα κάνουν ιδιαιτέρως επικίνδυνα. Επιλέξτε με προσοχή τα μαγειρικά σας σκεύη και προτιμήστε κεραμικά είδη για μεγαλύτερη προστασία.

Κουρτίνα μπάνιου
Μια πλαστική κουρτίνα μπάνιου εκπέμπει επικίνδυνες χημικές ουσίες που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις. Εκτός από την εμφάνιση καρκίνου, μπορεί να προκαλέσει και αναπνευστικά ή αλλεργικά προβλήματα. Αντικαταστήστε την πλαστική κουρτίνα με κουρτίνα από λινό και βαμβάκι.

Μοκέτα
Οι χρωστικές ουσίες και η κόλλα που περιέχει μια μοκέτα είναι αρκετά επιβλαβείς για την υγεία σας. Ειδικότερα, όταν αγοράζετε μια καινούρια μοκέτα, φροντίστε να την ξετυλίξετε εκτός σπιτιού και να την αφήσετε να αεριστεί για λίγες μέρες πριν την τοποθετήσετε στο δωμάτιο του σπιτιού σας. Η μυρωδιά που εκπέμπει η καινούρια μοκέτα, αν την τοποθετήσετε αμέσως, θα μεταφέρει στον εσωτερικό σας χώρο επικίνδυνες χημικές οργανικές ενώσεις.

Αρωματικά αποσμητικά χώρου
Όσο ακίνδυνα κι αν φαίνονται, τα αποσμητικά χώρου περιέχουν επικίνδυνες οργανικές ενώσεις και τοξικές ουσίες όπως φθαλικούς εστέρες. Να παρατηρείτε με προσοχή τα συστατικά τους, πριν αγοράσετε κάποιο, ενώ προτιμήστε να δίνετε μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας στο σπίτι σας με φυσικά προϊόντα.

Συνθετικά Υφάσματα
Αν χρησιμοποιείτε σεντόνια και τραπεζομάντηλα από συνθετικά υφάσματα για να μην τσαλακώνουν εύκολα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι περιέχουν τοξικά χημικά, όπως είναι η φορμαλδεΰδη, τα οποία έχουν συνδεθεί με την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου. Προτιμήστε υφάσματα από πιο αγνά υλικά, όπως το βαμβάκι, το μετάξι και το μαλλί.

Φούρνος μικροκυμάτων και Πλαστικό
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων και που εισχωρεί στις τροφές δεν είναι επικίνδυνη. Παρ’ όλα αυτά μην ζεστάνετε ποτέ το φαγητό σας σε πλαστικά δοχεία καθώς είναι απαγορευτικό, επιβλαβές και καρκινογόνο.

Κεριά
Τα αρωματικά κεριά στην πλειοψηφία τους περιέχουν μόλυβδο, που είναι καρκινογόνα ουσία, για τον απλό λόγο ότι τα αιθέρια έλαια που περιέχουν, για να τους δίνουν άρωμα, μαλακώνουν το φυτίλι και, έτσι, οι κατασκευαστές προσθέτουν μόλυβδο για να τα κάνουν πιο σταθερά. Αποφύγετε, λοιπόν, τεχνητά αρωματικά κεριά παραφίνης, προτιμήστε το κερί μέλισσας και φυτίλια βαμβακιού.

Είδη οικιακού καθαρισμού
Πολλά καθαριστικά προϊόντα περιέχουν τεχνητά αρώματα και ουσίες από χημικά στοιχεία, αλλά και καρκινογόνα συστατικά. Θέλει προσοχή η επιλογή του καθαριστικού που θα αγοράσετε, καθώς η χρήση τους δεν είναι πάντα αθώα. Και μην ξεχνάτε πως πάντα μπορείτε να επιλέξετε και περισσότερο περιβαλλοντικές λύσεις με φυσικά υλικά.

Χρώματα σε παλιούς τοίχους
 Βαμμένοι τοίχοι παλιών σπιτιών μπορεί να περιέχουν μόλυβδο. Αν η επιφάνεια του τοίχου δεν έχει φθαρεί δεν κινδυνεύετε. Οι ξεφλουδισμένοι, όμως, τοίχοι απελευθερώνουν τα επιβλαβή αυτά σωματίδια μολύβδου που δεν πρέπει να εισπνεύσετε. Τα σύγχρονα επώνυμα χρώματα είναι ακίνδυνα και δεν περιέχουν μόλυβδο.

Εκτυπωτής 
Οι εκτυπωτές laser εκπέμπουν μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία συγκεντρώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό, αν και μετά από λίγα λεπτά επαναφέρονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Η μεγάλη διάρκεια έκθεσης, όμως σε αυτά μπορεί να είναι επιβλαβής. Γι’ αυτό αποφύγετε να κάθεστε ή να εργάζεστε δίπλα σε εκτυπωτή για πολλή ώρα ή προτιμήστε εκτυπωτές ψεκασμού μελάνης.














Πηγή: spirossoulis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου