Translate (μεταφραση)

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Στρέτσιγκ κατά του εργασιακού άγχους για τους εργαζόμενους στο δήμο > Κινητικά διαλείμματα καθιερώνει ο Γιάννης Μπουτάρης

Στρέτσιγκ, για να μειώσουν το εργασιακό άγχος, αλλά και για να περιορίσουν τις βλαπτικές συνέπειες από την καθιστική ζωή,


θα κάνουν στο εξής οι εργαζόμενοι στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη εισάγει τα λεγόμενα “κινητικά διαλείμματα” στην καθημερινότητα των δημοτικών υπαλλήλων, προτρέποντάς τους να συμμετέχουν σε ένα δεκάλεπτο πρόγραμμα με ασκήσεις ορθοσωμίας και χαλάρωσης κατά τη διάρκεια ή και μετά την εργασία.

Η πρόταση για την καθιέρωση αυτού του προγράμματος κινητικής αναψυχής στον εργασιακό χώρο θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης έπειτα από σχετική εισήγηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Έλλης Χρυσίδου.

Το κινητικό διάλειμμα δεν θα διαρκεί περισσότερο από 5 έως 10 λεπτά. Οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης θα εκπαιδευτούν από ειδικούς γυμναστές στο χώρο εργασίας τους επάνω σε ένα συγκεκριμένο ασκησιολόγιο, το οποίο προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και επικεντρώνεται στα σημεία του σώματος που δέχονται τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, όπως είναι η πλάτη, ο αυχένας, η μέση ή ο καρπός.

Ασπίδα για την υγεία

Στη σχετική εισήγησή της προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης η αρμόδια διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού επικαλείται έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η περιορισμένη άσκηση στο γραφείο μειώνει το στρες, ενώ οι ασκήσεις στρέτσιγκ σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία μπορεί να μειώσουν τον πόνο σε επιβαρημένα σημεία του σώματος έως και κατά 72%.

Ευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας κατέδειξε ότι περίπου ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ευρώπη παραπονιέται για πόνο στην πλάτη, ενώ το 45% διαμαρτύρεται για μυικούς πόνους.
Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών, τις οποίες επικαλούνται οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, αυτοί που πλήττονται κατά κύριο λόγο είναι οι εργαζόμενοι γραφείου ή οι χρήστες μηχανημάτων, οι οποίοι επαναλαμβάνουν την ίδια κίνηση μέσα στη μέρα.

“Όταν κατά μέσο όρο ένας στους δύο εργαζόμενους παραπονιέται ότι πονά η πλάτη, ο αυχένας, οι καρποί και η μέση του εξαιτίας της καθιστικής εργασίας και της λανθασμένης στάσης του σώματος, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό από τις υπηρεσίες ότι η υγεία των εργαζομένων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παραγωγικότητά τους”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση της διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.











Πηγή: makthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου