Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

«Άναψε πράσινο» για το κοινωνικό μέτρο της διάθεσης κουπονιών σε μονογονεϊκές οικογένειες

Σε ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση   της εξαγγελίας  της  σχετικά με την απόδοση κουπονιών  προς  μονογονεϊκές  οικογένειες τα οποία θα εξαργυρώνονται στις λαϊκές  αγορές   του νομού Θεσσαλονίκης,


προχώρησε η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας.

 Ενάμισι μήνα μετά, την ανακοίνωση της βούλησης του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, ν’ αξιοποιήσει ανταποδοτικά προς τους πολίτες, το 25%  των πόρων που έχουν συγκεντρωθεί  στον ειδικό  λογαριασμό  της Π.Κ.Μ. από την είσπραξη  του ημερήσιου τέλους  των λαϊκών αγορών, η Εκτελεστική Επιτροπή  της Π.Κ.Μ. με απόφαση της «άναψε» το «πράσινο  φως»  για την υλοποίηση  του νέου αυτού μέτρου  στήριξης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, εγκρίνοντας  τη σκοπιμότητά του.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της (Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017),  η Εκτελεστική Επιτροπή, αποδέχτηκε με απόλυτη ομοφωνία, την εισήγηση του κ. Γιουτίκα   και ενέκρινε  την προτεινόμενη δαπάνη  του ποσού  των 200.000 ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη των λαϊκών αγορών της ΜΕΘ έτους 2016, προκειμένου να διατεθούν με τη μορφή κουπονιών στις μονογονεϊκές οικογένειες που είναι καταγεγραμμένες  στα μητρώα  των Δήμων του νομού Θεσσαλονίκης.

Η προτεινόμενη  δαπάνη των 200.000 ευρώ, αποτελεί το  25% του ημερήσιου τέλους που πληρώνουν οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών,  το οποίο αποδίδεται σε ειδικό λογαριασμό στην Περιφέρεια και είναι το ποσοστό που επιτρέπει η σχετική νομοθεσία ν’ αποδοθεί για την οικονομική ενίσχυση πληθυσμιακών ομάδων που χρειάζονται στήριξη.

Είναι μια  κοινωνική παροχή που δίνεται ήδη στην Αττική και  παρόλο που ο νόμος το επιτρέπει από το 2015,  για πρώτη φορά καθιερώνεται και στη Θεσσαλονίκη.

Ο σχεδιασμός  προβλέπει την απόδοση  των  κουπονιών στις συνολικά 1.634 καταγεγραμμένες μονογονεϊκές οικογένειες στο νομό Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα μπορούν να αγοράζουν  προϊόντα στις λαϊκές, ενώ οι συμβεβλημένοι πωλητές των λαϊκών  αγορών θα  εξαργυρώνουν τα κουπόνια,  εισπράττοντας το αντίτιμο, από τα κονδύλια στον ειδικό λογαριασμό  του ημερήσιου τέλους της Π.Κ.Μ.

Πρόθεση του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ. Γιουτίκα, είναι μέχρι το Πάσχα να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των  συναντήσεων του με τα προεδρεία των  Συλλόγων   και των  Ομοσπονδιών  των παραγωγών και των εμπόρων στις λαϊκές αγορές  του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου  να τους ενημερώσει για την καθιέρωση του νέου αυτού   κοινωνικού μέτρου.

Τα επόμενα  απαραίτητα βήματα  για την υλοποίηση του είναι  η έγκριση του από την Οικονομική Επιτροπή της Π.Κ.Μ., η λήψη θετικής  απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο και η ανάθεση  του  διαγωνισμού  για την εκτύπωση των κουπονιών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στον συνολικό αριθμό  των 1.634 δικαιούχων οικογενειών, περιλαμβάνονται  και  οικογένειες με παιδιά  τα οποία  μεγαλώνουν χωρίς πατέρα,  είτε  διότι ο πατέρας  δεν βρίσκεται εν ζωή, είτε  επειδή  εκτίει ποινή φυλάκισης.










Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου