Translate (μεταφραση)

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ένα χώρο σαν το στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και στα ανατολικά ζητά ο Μπουτάρης από τον Τσίπρα

Ένα χώρο, σαν το αντίστοιχο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης σκοπεύει να ζητήσει ο Γιάννης Μπουτάρης από τον Αλέξη Τσίπρα,


με τον οποίο συναντάται την ερχόμενη Τρίτη.
 Ο κ. Μπουτάρης αναμένεται να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό αναλυτική πρόταση, την οποία έχουν επεξεργαστεί οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου και πολιτισμού στη λεγόμενη νοτιοανατολική πύλη της πόλης.

 Αυτός ο πνεύμονας πρασίνου στην ανατολική Θεσσαλονίκη προτείνεται από την πλευρά του Γιάννη Μπουτάρη σε αντιστοίχηση με το μητροπολιτικό πάρκο που θα δημιουργηθεί στη δυτική πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο στις αρχές του μήνα αποδόθηκε στον οικείο δήμο και στους πολίτες, παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Η πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία διατυπώνεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του καινούργιου στρατηγικού σχεδιασμού, που προχωρά με χρονικό ορίζοντα το 2030, περιλαμβάνει την ανάπλαση της λεγόμενης νοτιοανατολικής πύλης της Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία ενός πάρκου πόλης 70 στρεμμάτων, σε συνάρτηση με τη διάνοιξη της οδού Ψελλού και τη διαμόρφωση του τερματικού σταθμού του μετρό στην περιοχή της Νέας Ελβετίας.

Επίσπευση για το μουσείο ολοκαυτώματος

Στην επερχόμενη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιάννης Μπουτάρης, όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στη «Μ», πρόκειται να ζητήσει την πρωθυπουργική παρέμβαση, ώστε να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς όλες οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων, που πρέπει να περάσουν από διάφορα υπουργεία, για να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα.

Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι οι εργασίες για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος-Εκπαιδευτικού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ξεκινήσουν μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί το καταστατικό του ιδρύματος με έδρα τις Βρυξέλλες, το οποίο θα αναλάβει να διαχειριστεί το εγχείρημα.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανεγερθεί σε μία έκταση 7.000 τ.μ. πλησίον του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Το έργο της κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος-Εκπαιδευτικού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει προϋπολογιστεί στο ύψος των 22 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα 10 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το γερμανικό δημόσιο.

Τα μελετητικά γραφεία του Βερολίνου και του Τελ Αβίβ που σχεδίασαν το Μουσείο Ολοκαυτώματος περιγράφουν ένα οκταγωνικό κτίριο 32 μέτρων, ενεργειακά αυτόνομο, το οποίο μεταξύ άλλων θα στεγάσει ένα κέντρο πολιτισμού με αίθουσες εκθέσεων, ένα αμφιθέατρο 300 θέσεων, αίθουσες διδασκαλίας για διαλέξεις και σεμινάρια αλλά και πολυχρηστικούς χώρους για εκδηλώσεις και τελετές.

Πισίνες στο Θερμαϊκό

Στην ατζέντα με την οποία ο Γιάννης Μπουτάρης προσέρχεται στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνεται και ο στρατηγικός σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Σε αυτόν ενσωματώνονται σειρά προτάσεων που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, από τη δημιουργία μαρινών για σκάφη αναψυχής μέχρι τη διαμόρφωση πισινών στα νερά του Θερμαϊκού. Η τελευταία είναι μία πρόταση που είχε παρουσιαστεί από τους μελετητές του έργου ανάπλασης της νέας παραλίας Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο ως μία ιδέα που θα συνέδεε την πόλη με τη θάλασσα, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ποτέ κανείς να κολυμπήσει στα νερά του Θερμαϊκού.

Ο Γιάννης Μπουτάρης εξάλλου, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό σκοπεύει να θέσει και το ζήτημα της παραχώρησης στο δήμο Θεσσαλονίκης και των υπολειπόμενων εκτάσεων της νέας παραλίας, που δεν πέρασαν στα χέρια του με το αρχικό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε πριν από περίπου έναν χρόνο με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης προωθεί τη δημιουργία ενός ενιαίου σχεδίου για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, το οποίο θα ενσωματώνει τόσο την περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων όσο και το χώρο του πρώην Maison Crystal. Στις προθέσεις του δήμου περιλαμβάνεται και η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση και του υπολειπόμενου τμήματος της παραλίας από το ύψος του Μεγάρου Μουσικής μέχρι και τα διοικητικά όρια με το δήμο Καλαμαριάς.

Σε Σπίρτζη και Τσακαλώτογια την επέκταση της παλιάς παραλίας

Κύκλο επαφών με την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» ξεκινά ο Γιάννης Μπουτάρης με σκοπό την προώθηση του σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης για την επέκταση της παλιάς παραλίας από το ύψος του Λευκού Πύργου μέχρι και το λιμάνι με την προσθήκη ενός ντεκ.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη χωροθέτηση του καταστρώματος που σχεδιάζεται να διαμορφωθεί κατ’ επέκταση του πλακόστρωτου της παραλίας. Η συνεργασία με την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για τις στάσεις της θαλάσσιας συγκοινωνίας. Στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπονται τρεις στάσεις, εκ των οποίων η πρώτη στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας, η δεύτερη στο δημαρχείο και η τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής.

Η επέκταση της παλιάς παραλίας είναι ένα από τα έργα τα οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης σκοπεύει να προωθήσει στο πλαίσιο της δανειοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το συνολικό ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος θα απαιτηθεί μελέτη σκοπιμότητας, η οποία δεν αποκλείεται να εκπονηθεί με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας.





















Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου