Translate (μεταφραση)

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Northmeteo: Σε τροχιά καύσωνα παρατεταμένης διάρκειας από Πέμπτη

Με "καυτές" διαθέσεις δείχνει να μας ήρθε ο φετινός Αύγουστος, καθώς όλα δείχνουν πως στην φαρέτρα του, μας επιφυλάσσει ένα αξιοσημείωτο κύμα καύσωνα κλιμακούμενης έντασης.


Η αρχή θα γίνει από την Πέμπτη, όπου στα κεντρικά και κυρίως βόρεια, ηπειρωτικά και την δυτική Ελλάδα οι μέγιστες τιμές θα ξεπεράσουν κατά τόπους και τους 38c.

Σημαντική θα είναι και η άνοδος των ελαχίστων τιμών, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.
Όλες τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε σταδιακή άνοδο, με την κορύφωση να έρχεται στα μέσα της νέας εβδομάδας, όπου πιθανόν να ξεπεράσουμε σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές τους 40c.

Η Ιδιαιτερότητα αυτού του κύματος καύσωνα:

-Η πύρινη αέρια μάζα, αυτή την φορά στοχεύει την Βαλκανική, καθώς εκεί θα χτυπήσουν τιμές έως και 42-43c κατά τόπους (!) .
Οπωσδήποτε θα απειληθούν ρεκόρ, ή και θα καταρριφθούν σε πολλές Βαλκανικές χώρες, καθώς θα είναι το ισχυρότερο κύμα ζέστης των τελευταίων ετών για εκεί. Ας το έχετε κατά νού όσοι επιλέξετε το επόμενο 10ήμερο να ταξιδέψετε προς αυτές τις χώρες.
Η χώρα μας τώρα, θα βρίσκεται στην νότια άκρη αυτής της καυτής γλώσσας.
Ενώ για παράδειγμα στο Βελιγράδι η θερμοκρασία στα 850Hpa θα είναι 23-25c, στην Αττική, μετα βίας θα ξεπερνάει τους 19-21c. Eτσι ανάλογη θα είναι και η θερμοκρασιακή κατανομή: H βόρεια χώρα θα είναι σημαντικά θερμότερη από την νότια, όπου ειδικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και το ΑΙΓΑΙΟ, η παρουσία των ετησίων , έστω και εξασθενημένων, θα αποτρέψουν την θερμοκρασία να σημειώσει μεγάλες τιμές που να ανταποκρίνονται σε επίπεδα καύσωνα.
Για παράδειγμα, στην Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη και έπειτα, η θερμοκρασία θα ξεπερνά με ευκολία τους 35c ενώ στην Αττική, λόγω των βοριάδων, θα βρίσκεται γύρω στους 32-33. Στην έξοδο βέβαια του καύσωνα, ( την άλλη Πέμπτη-Παρασκευή) κατά πάσα πιθανότητα, τιμές καύσωνα θα παρατηρηθούν και στην νότια χώρα, καθώς οι ετήσιες θα εξασθενήσουν για λίγο.

– Παρότι δεν θα καταφέρει ( με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τουλάχιστον ) να απειλήσει ευθέως ρεκόρ μεγίστων τιμών, ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα τον κάνει ιδιαίτερο, θα είναι η πολύ μεγάλη διάρκειά του , η οποία θα ξεπεράσει τις 5-8 ημέρες, με κάποια σενάρια να τον παρατείνουν ακόμη περισότερο. Αρκετές κεντροβόρειες περιοχές δηλαδή, θα βιώνουν για όλο αυτό το διάστημα, τιμές > 37c , ενώ θεαματική θα είναι και η άνοδος των ελαχίστων τιμών στα αστικά κέντρα.

– Δεδομένης της διάρκειάς του αλλά και των επιφανειακών θερμορασιών που θα παρατηρηθούν στα ηπειρωτικά, αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηρισθεί ώς κύμα καύσωνα και μάλιστα, ενδεχομένως αξιοσημείωτο.













Πηγή: northmeteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου