Translate (μεταφραση)

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Εκατοντάδες εκδηλώσεις στην 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με 500 εκδηλώσεις, με την συμμετοχή 290 εκδοτών, με 300 Έλληνες και ξένους συγγραφείς και 900 ομιλητές ανοίγει τις πύλες της η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου
στις 9 Μαΐου  για τέσσερις μέρες.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης.
 Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου, που θεωρείται από τις σημαντικότερες του είδους της στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, θα έχει ως κεντρικό θέμα "Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία" και στο επίκεντρο θα τεθούν κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα όπως για παράδειγμα το προσφυγικό.

Στο προσκήνιο θα βρεθούν οι Ισπανόφωνες χώρες, που παρουσιάζουν τεράστιο λογοτεχνικό ενδιαφέρον και κοινά σημεία αναφοράς με την Ελλάδα. "Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έρχεται φέτος ακόμα πιο δυναμική να συγκεντρώσει τους ανθρώπους του βιβλίου στην πόλη και να σηματοδοτήσει την καθιερωμένη "γιορτή" του πολιτισμού" ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν, ξεχωρίζουν το 6ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, η παιδική και εφηβική γωνία, μιας και η έκθεση προωθεί την την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στις μικρές ηλικίες. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα με μια έκθεση φωτογραφιών, από υλικό που παραχωρεί στην διοργάνωση το πρακτορείο Reuters, στον βραβευμένο με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, που έφυγε πρόσφατα από την ζωή

Η έκθεση πραγματοποιείται με κύριο φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την στήριξη της Βουλής τών Ελλήνων και υπό την Αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο προϋπολογισμός της έκθεσης υπολογίζεται ( χωρις τις χορηγήσεις) στις 260 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων τα 237 χιλιάδες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται φέτος, αλλά σύμφωνα με τον Μανώλη Πιμπλη, πρόεδρο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, υπάρχει η προφορική διαβεβαίωση από τον περιφερειάρχη ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Μάλιστα, στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της έκθεσης ο κ. Τζήκας τόνισε την επείγουσα ανάγκη της ανάπλασης της ΔΕΘ, λόγω της πληθώρας των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται. Τέλος αναφέρθηκε η αναγκαιότητα μεγαλύτερης επένδυση στην έκθεση, ώστε να δουλεύει όλο τον χρόνο και να είναι περισσότερο αυτόνομη.
Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου