Translate (μεταφραση)

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Πέντε πράγματα που πρέπει να αφαιρέσετε άμεσα από το βιογραφικό σας

Είναι ένα από αυτά τα αναγκαία κακά του εργασιακού κόσμου πως κάθε αναζήτηση για δουλειά ξεκινά με την αποστολή του βιογραφικού.

Τα οποία βιογραφικά συσσωρεύονται σε ντάνες στα γραφεία των στελεχών που κάνουν τις προσλήψεις και πρέπει να βρουν τους απολύτως καλύτερους για να περάσουν από συνέντευξη.

Το βιογραφικό λέει πολλά για μας, μόνο που κάποιες φορές λέει άθελά μας περισσότερα απ’ όσα πρέπει.

Να λοιπόν 5 κοινά λάθη που γίνονται στα βιογραφικά και υπονομεύουν τις πιθανότητες για την επόμενη φάση στη διαδικασία της επιλογής.

Αφήστε εκτός όλη την άσχετη εργασιακή εμπειρία: Μπορεί κάποτε να ήσουν «ο βασιλιάς του εσπρέσο», αν δεν κάνεις αίτηση για barista πάντως, καλό είναι να μην το συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου.

Αυτό μας λέει η ειδική στη σύνταξη βιογραφικών Alyssa Gelbard και ιδιοκτήτρια της σχετικής εταιρίας Résumé Strategists, τονίζοντας πάντως πως υπάρχει μια εξαίρεση: η άσχετη εργασιακή εμπειρία μπορεί να έχει θέση στο βιογραφικό μόνο αν δείχνει κάποιες άλλες ικανότητες, ταλέντα ή πλευρές του χαρακτήρα που δεν συνδέονται άμεσα με τη θέση για την οποία κάνεις αίτηση.

Ταυτοχρόνως, μας λέει, μη βάζετε στο βιογραφικό σας βραχυχρόνιες θέσεις ή δουλειές που κάνατε πριν από 15 χρόνια, γιατί έτσι θα χάσετε γρήγορα το ενδιαφέρον του ανθρώπου που διαβάζει το CV σας.

Μην αποκαλύπτετε προσωπικά δεδομένα: Θρησκευτικές πεποιθήσεις, πολιτικές προτιμήσεις, οικογενειακή κατάσταση και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πληροφορίες που δεν έχουν καμία θέση σε ένα επαγγελματικό βιογραφικό, μας λέει η Amanda Augustine, σύμβουλος καριέρας στην TopRésumé. Μπορεί να ήταν απαραίτητα ή επιθυμητά κάποτε, πλέον όμως είναι ευαίσθητα δεδομένα που είναι παράνομο ακόμα και να τα ζητήσει ένας εργοδότης.

Μην περιλαμβάνετε τα χόμπι σας: Γιατί; Γιατί κανείς δεν νοιάζεται! Αν δεν είναι εντελώς σχετικό με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι, τότε δεν είναι παρά σπατάλη πολύτιμου χώρου και ο χειρότερος τρόπος να ροκανίσεις τον χρόνο του ανθρώπου που επιφορτίζεται με το ξεσκαρτάρισμα των βιογραφικών, μας λέει η Catherine Jewell, συγγραφέας του βιβλίου «New Résumé, New Career».

Το βιογραφικό αφορά γεγονότα και όχι απόψεις: Μην προσπαθείς να πουλήσεις τον εαυτό σου με υποκειμενικές κρίσεις για σένα, συμβουλεύει εδώ η J.T. O’Donnell, ειδική στα εργασιακά και ιδιοκτήτρια της σχετικής ιστοσελίδας Careerealism. Χαρακτηρισμοί δηλαδή του τύπου «είμαι οργανωτικός», «επικοινωνιακός», «κοινωνικός» πρέπει να λείπουν από το βιογραφικό, καθώς είναι προσωπικές απόψεις για μας και όχι αναγκαστικά αλήθεια. «Τα στελέχη το μόνο που θέλουν είναι τα γεγονότα. Θα αποφασίσουν άλλωστε αυτοί αν είσαι όλα αυτά μόνο όταν σε γνωρίσουν», λέει χαρακτηριστικά.

Μη λες ψέματα: Μελέτη της CareerBuilder σε 2.000 στελέχη τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού για τα χειρότερα λάθη που γίνονται στα βιογραφικά αποκάλυψε πως οι περισσότεροι θυμούνται τα τρελά ψέματα που διαβάζουν κατά καιρούς. Ένας υποψήφιος, για παράδειγμα, ισχυρίστηκε πως ήταν ο πρώην γενικός διευθυντής της εταιρίας στην οποία ήθελε να δουλέψει, άλλος πάλι δήλωνε κάτοχος Νόμπελ, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν βγάλει πανεπιστήμια που δεν υπάρχουν!

Η Rosemary Haefner, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της CareerBuilder, λέει πως αυτό είναι το απολύτως χειρότερο που μπορεί να κάνει ο υποψήφιος. Και το αστείο είναι πως πολλές φορές γίνεται για να «αντισταθμίσεις αυτή την έλλειψη του 10% των προσόντων που δεν έχεις και απαιτούνται από τη θέση». Επικεντρωθείτε στις ικανότητες και τα προσόντα που έχετε και μη γράφετε ανακρίβειες ή τερατώδη ψέματα, συμβουλεύει...

Πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου