Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

''Ακτινογραφία'' του εκλογικού σώματος της Θεσσαλονίκης. Έρευνα του ΑΠΘ

Την ακτινογραφία του εκλογικού σώματος της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή προέκυψε από τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε
στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) σε δείγμα 1050 πολιτών έξι δήμων, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής του Τμήματος, Θεόδωρος Χατζηπαντελής.
"Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι πολίτες θεωρούν ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι έχει συμβεί, εφόσον ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, δεν θεωρούν δηλαδή ότι το μνημόνιο προκάλεσε την κρίση, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά συμβαίνει το ανάποδο, εκτιμώντας κατά 70% ότι όλοι εμείς ευθυνόμαστε για τα προβλήματα της οικονομίας" ανέφερε ο κ. Χατζηπαντελής.
Στο ερώτημα αν ήταν λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να δεχτεί το τρίτο μνημόνιο, ποσοστό 64% συμφωνεί, 14% διαφωνεί και 21,9% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα έπρεπε να διασφαλίσει καλύτερους όρους για το δάνειο από την τρόϊκα, ποσοστό 83% συμφωνεί, 4,5% διαφωνεί και 12,5% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Στο ερώτημα αν θα έπρεπε να μην είχαν τεθεί σε ισχύ τα capital controls, ποσοστό 63% συμφωνεί, 17,3% διαφωνεί και 19,7% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.
Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 55,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτή χειροτέρεψε το χρονικό διάστημα 2015 - 2019 ενώ το 21,7% θεωρεί ότι βελτιώθηκε και το 22,4% ότι παρέμεινε η ίδια. Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς που έχουν γίνει από την παρούσα κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη, το 43% των ερωτηθέντων τους θεωρεί χειρότερους, το 33% περίπου "το ίδιο" και το 24% καλύτερους.
Στους παράγοντες που ευθύνονται για τις οικονομικές συνθήκες αναφέρεται πρώτη η ελληνική κυβέρνηση με ποσοστό 80% (στις απαντήσεις απόλυτα και πολύ), ακολουθούθενη από το τραπεζικό σύστημα (70%), το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (60%) και τη γερμανική κυβέρνηση (50%) και έπονται με χαμηλότερα ποσοστά, η ΕΕ, η διεθνής οικονομική κατάσταση οι οίκοι αξιολόγησης και η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας σε σχέση με πριν από έναν χρόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων τη θεωρεί καλύτερη, το ένα τρίτο χειρότερη και το ένα τρίτο την ίδια. Στο ερώτημα πώς θεωρούν ότι θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με σήμερα, το 43% των ερωτηθέντων απαντά "ίδια", το 32% "καλύτερη" και το 25% "χειρότερη".
Για τα προσωπικά οικονομικά τους, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην έρευνα θεωρούν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για το μέλλον. Εξάλλου, οι πολίτες ζητούν αύξηση των δημόσιων δαπανών σε όλους τους τομείς πολιτικής προτάσσοντας την υγεία και την εκπαίδευση. Ακολουθούν συντάξεις και επιδόματα (δηλαδή οι κοινωνικές μεταβιβάσεις), επιχειρήσεις, άμυνα και δημόσια τάξη.
Εξάλλου, οι πολίτες εμφανίζονται με αρνητικό ισοζύγιο όσον αφορά την ικανοποίηση τους για τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Επιχειρήσεις, Εκκλησία, ΜΜΕ, Δημοτικές Αρχές και Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούνται εγγύτερα στον πολίτη με τους πολιτικούς θεσμούς και τον Στρατό να τοποθετούνται σε απόσταση.
Στο ερώτημα τι στάση επιλέγουν για ένα πρόβλημα που αφορά την καθημερινότητά τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 52,5% ότι απευθύνονται προσωπικά στους αρμόδιους, σε ποσοστό 19,8% ότι αφήνουν τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους, σε ποσοστό 17,2% ότι παίρνουν μέρος μαζί με άλλους σε συλλογικές κινητοποιήσεις ή δραστηριοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα 10,9% απάντησε "δεν γνωρίζω, δεν απαντώ".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου