Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Από το 2017 καταστρέφει το Σέιχ Σου το φλοιοφάγο έντομο - Τεράστια καταστροφή

"Η προσβολή των πεύκων (από το φλοιοφάγο έντομο στο περιαστικό δάσος της Θεσσσαλονίκης) εμφανίστηκε το 2017,

ενδεχομένως και το 2016 και ενώ θα έπρεπε να φροντίσουμε να την περιορίσουμε, φτάσαμε σήμερα και πάλι καθυστερούμε", τόνισε ο πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Ζάγκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε για το θέμα στη Νεάπολη.

"Θα πρέπει να κινηθούμε πιο δραστικά. Nα απομακρύνουμε όλα τα νεκρά και όλα τα προσβεβλημένα δέντρα και στη συνέχεια να παρακολουθούμε την εξέλιξη του δάσους έτσι ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Αν με συνέπεια εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, υπολογίζουμε ότι τα επόμενα δύο, το πολύ τρία χρόνια, θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα" υπογράμμισε ο κ. Ζάγκας.

Χαρακτήρισε αρκετά μεγάλες τις εκτάσεις που έχουν προσβληθεί και σημείωσε πως θα πρέπει να επανασχεδιαστεί το "δάσος του αύριο" από την επόμενη κηπευτική περίοδο, με την επιλογή των κατάλληλων ειδών. Όπως ανέφερε και το δάσος της Θάσου έχει παρόμοιους πληθυσμούς του εντόμου και απειλείται ενώ αναγνώρισε τις αντικειμενικές δυσκολίες, τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και τις ελλείψεις προσωπικού στη Δασική υπηρεσία.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, έκανε λόγο για ολιγωρία των αρμόδιων σε ό,τι αφορά την προσβολή των πεύκων του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης από το φλοιοφάγο έντομο. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι "παρά τις σχετικές επισημάνσεις του Δήμου για το θέμα πριν από αρκετούς μήνες και τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν υπήρχε δυστυχώς η σωστή ανταπόκριση ενώ η δασική υπηρεσία απαντούσε ότι δεν διαθέτει επαρκή κονδύλια. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, οι διαδικασίες υλοτόμησης των δέντρων που έχουν καταστραφεί δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, ούτε κόβονται και τα γειτονικά δέντρα που έχουν προσβληθεί και εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα".

"Υπάρχει κίνδυνος, αν συνεχιστεί η ολιγωρία μέχρι τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, να μην έχει μείνει μη προσβεβλημένο πεύκο. Αν πολλαπλασιαστούν τα συνεργεία και κοπούν άμεσα και όσα δέντρα έχουν προσβληθεί, ίσως έχουμε κάποια ελπίδα να περισώσουμε ό,τι μπορούμε" ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών. Τόνισε, τέλος, ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και πλημμυρών. Εκτίμησε, ότι υπάρχουν ευθύνες και ζήτησε την έρευνα του θέματος, από τη Δικαιοσύνη, σε βάθος.

Περιγράφοντας την έκταση του φαινομένου, ο δικηγόρος Ευάγγελος Μπόστας που κατέθεσε μήνυση κατά της Δασάρχη Θεσσαλονίκης και του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης τόνισε: "Μιλάμε για το ένα τρίτο του Σέιχ Σου και σε αυτό, καλούνται ελάχιστοι υλοτόμοι να εργαστούν ενώ το εγχείρημα,πρόσθεσε, έχει τη δυσκολία ότι πρέπει να γίνει σε μια έκταση άνω των 10.000 στρεμμάτων".

Πηγή: ΑΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου