Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ψυχολογική στήριξη προς φοιτητές και φοιτήτριες παρέχει το ΑΠΘ

Το έργο του είναι αθόρυβο, όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά πολύτιμο και ουσιαστικό.
Ο λόγος για το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥΨΥ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο έκλεισε ήδη δύο δεκαετίες ζωής καθώς λειτούργησε για πρώτη φορά το 1999.
Στο ΚΕΣΥΨΥ μπορούν να απευθυνθούν όλοι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες ανεξαρτήτως εξαμήνου σπουδών. Επίσης παρέχονται συμβουλές στα μέλη ΔΕΠ, αλλά και στους φοιτητές και στο διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου όταν προσφεύγουν στο Κέντρο επειδή ανησυχούν για κάποιο φοιτητή/τρια.
Το Κέντρο στελεχώνεται από τρεις ψυχολόγους – ψυχοθεραπευτές. Όπως εξηγεί στην Voria.gr μία εξ αυτών, η Άλτα Πανέρα, όταν κριθεί αναγκαίο, υπάρχει συνεργασία και με ψυχιάτρους της Β' Ψυχιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής καθώς και με δομές όπως το ΚΕΘΕΑ, η Ιθάκη κ.λπ.
Σύμφωνα με την κ. Πανέρα, το Κέντρο παρέχει στους φοιτητές/τριες ατομική ψυχολογική υποστήριξη δια ζώσης σε προγραμματισμένες συναντήσεις στα γραφεία του ΚΕΣΥΨΥ τα οποία βρίσκονται στο ισόγειο της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης. “Σε όλες τις συναντήσεις ισχύει ο κώδικας δεοντολογίας, το επαγγελματικό απόρρητο και η εχεμύθεια”. Οι υπηρεσίες παρέχονται προς όλους δωρεάν, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς τους.

Τι απασχολεί τους φοιτητές
Όπως εξηγεί η κ. Πανέρα τα συνηθέστερα προβλήματα για τα οποία οι φοιτητές/τριες ζητούν τη βοήθεια του ΚΕΣΥΨΥ έχουν να κάνουν με:
- διαχείριση του άγχους, κρίσεις πανικού και ψυχαναγκασμούς.
- δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην ερωτική και σεξουαλική τους ζωή.
- οργάνωση του χρόνου σπουδών και στοχοθεσία.
- δυσκολίες στις οικογενειακές σχέσεις.
- θέματα διάθεσης, κατάθλιψη, φόβος, στρες, δυσκολίες στον ύπνο, στην όρεξη, στη συγκέντρωση, διπολική διαταραχή.
- δυσκολίες συμμετοχής στην πανεπιστημιακή ζωή, κάτι που αντιμετωπίζουν κυρίως οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες.
Εκτός από την ατομική ψυχολογική υποστήριξη το ΚΕΣΥΨΥ διοργανώνει και ομαδικά βιωματικά εργαστήρια σε εβδομαδιαίες συναντήσεις διάρκειας δύο ωρών (συνήθως 5 έως 7 συναντήσεις). Σκοπός τους είναι η ανταλλαγή βιωμάτων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της ενεργούς συμμετοχής και αλληλεπίδρασης των μελών της ομάδας. Η θεματολογία των εργαστηρίων διαμορφώνεται βάσει των αναγκών των φοιτητών/τριών, όπως αυτές προκύπτουν, είτε μέσα από τις ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, ή μέσα από τα αιτήματα που λαμβάνει το ΚΕΣΥΨΥ. Τα τελευταία εργαστήρια αφορούσαν για παράδειγμα το άγχος κατά την προετοιμασία των εξετάσεων, την “ανορεξία και βουλιμία στην Εποχή της Εικόνας”, τις «ξαρτήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει», τη “σχέση των νέων με το διαδίκτυο - ψυχοκοινωνικές επιδράσεις της σύγχρονης τεχνολογίας” κ.λπ.
Το ΚΕΣΥΨΥ διοργανώνει επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους ενημερωτικές δράσεις, όπως είναι σεμινάρια, ομιλίες ή ημερίδες για όλους τους φοιτητές/τριες για διάφορα θέματα όπως η διαχείριση του άγχους, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, η σεξουαλικότητα και υγεία, ζητήματα διατροφής, εξαρτήσεων κ.ο.κ. Σε ορισμένες περιπτώσεις διεξάγονται σεμινάρια τα οποία απευθύνονται στα μέλη ΔΕΠ και στο διοικητικό προσωπικό και αφορούν στους τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης των δυσκολιών που συναντούν οι φοιτητές/τριες στην ακαδημαϊκή ζωή τους και στην υιοθέτηση λειτουργικών τρόπων επικοινωνίας μαζί τους.
Σύμφωνα με την κ. Πανέρα τα τελευταία χρόνια τα παιδιά τα οποία έρχονται στο Κέντρο είναι περισσότερα. “Ίσως αυτό να οφείλεται και στην οικονομική κρίση, καθώς πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά της, δημιουργούνται άσχημες καταστάσεις οι οποίες επηράζουν τα παιδιά. Επίσης, λόγω της κρίσης, κάποια παιδιά τα οποία είχαν απευθυνθεί σε ιδιώτες για ψυχολογική υποστήριξη, τώρα έρχονται σε μας καθώς εδώ κάθε λογής στήριξη παρέχεται δωρεάν”.
Στο ΚΕΣΥΨΥ προσέρχονται φοιτητές/τριες τόσο από την επαρχία όσο και από τη Θεσσαλονίκη που ζουν με τις οικογένειές τους. “Κάποιες φορές επικοινωνούν μαζί μας και οι γονείς και μας ζητούν να βοηθήσουμε το παιδί τους όταν βλέπουν πως αντιμετωπίζει δυσκολίες” αναφέρει η κ. Πανέρα. Επίσης αρκετές φορές επικοινωνούν με το Κέντρο υπάλληλοι από τις γραμματείες των Σχολών όταν βλέπουν ότι κάποια παιδιά δυσκολεύονται και χρειάζονται υποστήριξη.

Τρόποι επικοινωνίας
Η δουλειά η οποία γίνεται στο ΚΕΣΥΨΥ, παρότι είναι αθόρυβη, εντούτοις είναι γνωστή σε μεγάλη μερίδα φοιτητών/τριων κι έτσι απευθύνονται σε αυτό προκειμένου να βοηθηθούν. Παράλληλα, πολλοί φοιτητές/τριες γνωρίζουν το Κέντρο μέσα από τις υπόλοιπες, ανοιχτές δράσεις του όπως τα εργαστήρια και τα σεμινάρια.
Το ΚΕΣΥΨΥ λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00 -15:00 και κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ως τις 21.00. Η επικοινωνία με το Κέντρο μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά (2310 992643 & 2310 992621) στις ώρες λειτουργίας του. Εκτός ωρών λειτουργίας του ΚΕΣΥΨΥ οι φοιτητές/τριες μπορούν να απευθυνθούν σε μια από τις παρακάτω γραμμές υποστήριξης ή στο Ψυχιατρικό Τμήμα του εφημερεύοντος νοσοκομείου: 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία τηλ. 1018, Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ) (όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας) τηλ. 197 ή 210 197, εφημερεύοντα νοσοκομεία, διανυκτερεύοντα φαρμακεία, ιατροί τηλ. 14944.

Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου