Translate (μεταφραση)

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Μακροζωία: Ποιοι προσθέτουν χρόνια στο προσδόκιμο ζωής και ποιοι αφαιρούν

Νέα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται να συσχετίζουν το μορφωτικό επίπεδο με το προσδόκιμο ζωής,
διαπιστώνοντας ότι τα ποσοστά πρόωρου θανάτου είναι αυξημένα σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης

Η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση, η πνευματική διαύγεια… Πλήθος ερευνών έχει αποδώσει στα παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες που μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για τη μακροζωία. Νέα ευρήματα ωστόσο, αποκαλύπτουν πως το μυστικό της μακροβιότητας κρύβεται αλλού.

Ερευνητές από το Yale και το Πανεπιστήμιο της Alabama-Birmingham, διερεύνησαν τον ρόλο που διαδραματίζει η φυλή και το μορφωτικό επίπεδο στο προσδόκιμο ζωής και κατέληξαν πως ο καταλληλότερος δείκτης της μακροζωίας είναι η μόρφωση.

Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health, οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από περίπου 5.100 λευκούς Αμερικανούς και αφροαμερικανούς σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ, οι οποίοι εντάχθηκαν ως πειραματική ομάδα στην έρευνα 30 χρόνια πριν. Από την ομάδα των διερευνωμένων, 395 είχαν αποδημήσει.

Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale και συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Brita Roy, αυτοί οι θάνατοι συμβαίνουν σε άτομα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, συχνά με παιδιά, πριν από την ηλικία των 60 ετών.

Η μελέτη αποκάλυψε τις φυλετικές διαφορές στα ποσοστά και τις αιτίες θνησιμότητας. Περίπου το 9% των αφροαμερικάνων συμμετεχόντων στη μελέτη απεβίωσαν σε νεαρή ηλικία σε σύγκριση με το 6% των λευκών συμμετεχόντων. Επιπλέον, οι αφροαμερικάνοι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα ανθρωποκτονίας ενώ για τους λευκούς, το AIDS αποτελούσε αιτία περισσότερων πρόωρων θανάτων. Οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος ήταν οι πλέον κοινές αιτίες θανάτου συνολικά.

Τα ποσοστά πρόωρου θανάτου σε συνάρτηση με το μορφωτικό επίπεδο παρουσίασαν επίσης σημαντικές διαφορές. Περίπου το 13% των ατόμων με λυκειακή μόρφωση πέθανε σχετικά νωρίς, σε σύγκριση με το 5% των απόφοιτων πανεπιστημίων. Στον συνυπολογισμό φυλής και εκπαίδευσης, τα ποσοστά πρόωρου θανάτου αφροαμερικανών και λευκών ήταν σχεδόν ίσα.

Συνολικά, η μελέτη έδειξε όσο το επίπεδο μόρφωσης γινόταν χαμηλότερο, το προσδόκιμο ζωής μειωνόταν κατά 1,4 έτη.

Σύμφωνα με την Δρ. Roy, τα ευρήματα επιτείνουν την ανάγκη ίσης πρόσβασης στην ποιοτική εκπαίδευση ως όπλο για την αντιστροφή αυτής της ανησυχητικής τάσης μείωσης του προσδόκιμου ζωής στους ενήλικες.

Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου