Translate (μεταφραση)

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Τα 7 πιο υγιεινά όσπρια που πρέπει να εντάξετε στην διατροφή σας

Τα όσπρια είναι αποξηραμένοι οι σπόροι φυτών και χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη διατροφή εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Έχουν κατακτήσει μια σημαντική θέση στην κατηγορία των υγιεινών τροφών, καθώς παρέχουν τον οργανισμό με πολλά απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. 

Τα όσπρια τα συναντάμε σε όλες σχεδόν τις κουζίνες ανά τον κόσμο. Επιπλέον, αποτελούν ιδανική τροφή για χορτοφάγους, καθώς περιέχουν σεβαστό ποσό φυτικών πρωτεϊνών. Τα όσπρια έχουν συνδεθεί από τους ειδικούς με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως την μείωση χοληστερόλης και σακχάρου, και την καλή λειτουργία του εντέρου.

Δείτε παρακάτω, ποια είναι τα περισσότερο θρεπτικά όσπρια που μπορείτε που μπορείτε να καταναλώνετε.

1. Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι από τις τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη. Επιπλέον, περιλαμβάνουν υψηλές τιμές και άλλων θρεπτικών ουσιών, όπως φυτικές ίνες, φολικό οξύ, σίδηρο και άλλα μέταλλα. Η συστηματική κατανάλωση ρεβιθιών έχει συνδεθεί με την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και την ενίσχυση της καλής λειτουργίας του εντέρου. Τα ρεβίθια μπορείτε να τα καταναλώσετε βραστά σε σούπα, στον ατμό, σε σαλάτα, σε φαγητά κατσαρόλας ακόμα και πολτοποιημένα, όπως το χούμους.

2. Φακές

Οι φακές είναι μια εξίσου σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Για αυτόν τον λόγο την συναντάμε αρκετά συχνά στις χορτοφαγικές κουζίνες. Οι φακές περιέχουν σημαντικές ποσότητες πολλών θρεπτικών στοιχείων, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β και μέταλλα. Οι φακές, όπως και τα περισσότερα όσπρια, μπορούν να συμβάλουν θετικά στην μείωση του σακχάρου και της χοληστερόλης, στην μείωση κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

3. Κόκκινα φασόλια

Ίσως στην Ελλάδα τα κόκκινα φασόλια δεν είναι ευρέως γνωστά, ωστόσο περιέχουν ένα σημαντικό θρεπτικό προφίλ. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες και μέταλλα. Η συστηματική κατανάλωση κόκκινων φασολιών μπορεί να φέρει θετική επίδραση στην υγεία, όπως έλεγχο του βάρους και πιθανή μείωση χοληστερόλης.

4. Μαύρα φασόλια

Όπως και τα κόκκινα, τα μαύρα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Αν και στην Ελλάδα δεν τα έχουμε συνηθίσει τόσο, αποτελούν ένα από τα βασικά φαγητά στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Τα μαύρα φασόλια, όπως και τα υπόλοιπα όσπρια, περιέχουν «καλούς» υδατάνθρακες και συμβάλλουν θετικά σε πολλές λειτουργίες. Συνήθως, τα μαύρα και τα κόκκινα φασόλια καταναλώνονται κρύα μέσα σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε τυλιχτές τορτίγιες κ.ά.

5. Φάβα

Η φάβα είναι όσπριο που μοιάζει αρκετά με την φακή και ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο και τόπο παρασκευής της πρώτης ύλης της. Όπως και τα υπόλοιπα όσπρια, η φάβα περιέχει αρκετά χαμηλά λιπαρά και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Επίσης, αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Μπορεί να καταναλωθεί σε σούπες, σπυρωτή, σε σαλάτες ή και μαγειρεμένη σε φαγητά.

6. Μπιζέλια

Τα μπιζέλια είναι επίσης ένας τύπος οσπρίου. Είναι εξαιρετικά χαμηλά σε λιπαρά, ενώ παρέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Ειδικά, οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα μπιζέλια είναι υψηλής διατροφικής ποιότητας, καθώς περιέχουν πολλά χρήσιμα αμινοξέα. Τα μπιζέλια συνήθως μαγειρεύονται όπως τα λαδερά λαχανικά. Παράλληλα, μπορούν να καταναλωθούν στον ατμό, βραστά και μέσα σε κρύες σαλάτες.

7. Μαυρομάτικα φασόλια

Ακόμη ένα τύπος φασολιών. Τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν ιδιαίτερη γεύση, ίσως περισσότερο πικάντικη συγκριτικά με άλλα είδη. Επίσης έχουν σημαντικό θρεπτικό περιεχόμενο, προσφέροντας στον οργανισμό πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες μέταλλά και φυτικές πρωτεΐνες. Συνήθως, καταναλώνονται κρύα έπειτα από βρασμό σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε γεμίσεις ή ως γαρνιτούρα σε κυρίως γεύμα.

Σε γενικές γραμμές, τα όσπρια είναι μια εξαιρετική τροφή με σχεδόν μηδενικά λιπαρά αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Δημιουργήστε ένα πλάνο γευμάτων και προσπαθήστε να εντάξετε τα όσπρια που επιθυμείτε συστηματικά στην διατροφή σας.



Πηγή: grtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου