Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Στον κλοιό του κορωνοϊού ξανά η Θεσσαλονίκη-Πληροφορίες ότι έρχονται νέα μέτρα

Οι μετρήσεις στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος και η αύξηση των κρουσμάτων θέτουν τη Θεσσαλονίκη ξανά στο μικροσκόπιο.

Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών επανέρχεται η Θεσσαλονίκη μετά τη σημαντική άνοδo που παρουσίασαν τα κρούσματα εχθές στον νομό, αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξάγει η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 50% την τελευταία εβδομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη, κρούοντας το καμπανάκι στις υγειονομικές αλλά και επιχειρησιακές αρχές προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος «μαύρος Νοέμβρης» στην πόλη.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Καθημερινής, θεωρείται λίαν πιθανό ότι σύντομα, ακόμα και σήμερα, η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει υγειονομικό επίπεδο και θα μπει στο «κόκκινο». Αυτό πρακτικά σημαίνει τη λειτουργία της αγοράς με click away και click inside, τη λειτουργία μέσω τηλεκπαίδευσης στα λύκεια και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00, εάν εφαρμοστεί στην πόλη, όπως γίνεται στις «κόκκινες» περιοχές στην επικράτεια, πλην της Αττικής.

Για την αύξηση των κρουσμάτων μίλησε σήμερα το πρωί και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως η εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη είναι ίδια, αναλογικά, με αυτή της Αθήνας, ενώ ανοιχτό ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για να αποφευχθεί η εκτίναξη των κρουσμάτων στην πόλη άφησε και ο καθηγητής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

Προσώρας η κυβέρνηση συνιστά ψυχραιμία και ζητάει πιστή τήρηση των υφιστάμενων απαγορεύσεων, οι οποίες πάντως, όπως φαίνεται και από την κίνηση στους δρόμους, κάθε άλλο παρά τηρούνται. Στην πραγματικότητα, η ανησυχία εντός του Μεγάρου Μαξίμου είναι μεγάλη και στο τραπέζι πέφτουν εισηγήσεις για αυστηροποίηση των μέτρων και στην Αττική. Μέχρι και χθες, ωστόσο, δεν βρισκόμασταν σε αυτή τη φάση, με κυβερνητικές πηγές να παραπέμπουν στην Πέμπτη, που θα έχει φανεί καθαρά πού βρισκόμαστε σε όλα τα επίπεδα.

Κρίσιμα πάντως θεωρούνται τα επόμενα δύο 24ωρα, κατά τα οποία τα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι θα δείξουν εάν ήδη έχουμε εισέλθει στο τρίτο κύμα της πανδημίας και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν νέα, πιο σκληρά μέτρα.

Εάν οι ειδικοί αποφανθούν ότι είμαστε επισήμως εντός του τρίτου κύματος, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι: από αυστηροποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας –να μετατεθεί δηλαδή στις 6 μ.μ. και για την Αττική, με τα καταστήματα να κλείνουν στις 5 μ.μ. σε αυτή την περίπτωση– μέχρι και επαναξιολόγηση της λειτουργίας των γυμνασίων. Βεβαίως, αν η επιδημιολογική εικόνα εξελιχθεί ακόμη χειρότερα, υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο για ένα καθολικό lockdown είτε στην Αττική είτε ακόμα και σε όλη τη χώρα, όπως άφησε ανοικτό και ο Νίκος Χαρδαλιάς σε παρέμβασή του στον ΑΝΤ1.         Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου