Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, για τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 21/02/2022 και της Τρίτης 2/02/2022 είναι:
-Οριακά σταθερή (-20%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 19/02/2022 και της Κυριακής 20/02/2022.
-Μειωμένη (-32%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 14/02/2022 και Τρίτης 15/02/22.
«Η αποκλιμάκωση παραμένει αργή, πλην όμως σε βάθος ημερών είναι σαφής και η μείωση του ιικού φορτίου σωρρευτικά σημαντική. Σε σύγκριση με τις υψηλότερες τιμές του τρέχοντος μήνα, αυτές που μετρήσαμε στις 3-5 Φεβρουαρίου, οι σημερινές τιμές είναι της τάξης του 60% μειωμένες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μοριακή μέθοδος real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου