Χθες αντιπροσωπείες το δύο πλευρών κάθισαν στο τραπέζι των συζητήσεων για τρίτη φορά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όπως ανέφερε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων δεν απέφερε αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση όσον αφορά τη διευθέτηση της κατάστασης.
Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι υπήρξαν μικρές εξελίξεις όσον αφορά στον ανθρωπιστικό τομέα και ότι συνεχίστηκαν εντατικά οι διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό πλαίσιο των κανονισμών, καθώς και για την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Τι λέει η Ρωσία για τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία
Από την άλλη πλευρά, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν έγιναν πραγματικότητα.
«Οι προσδοκίες μας από τις διαπραγματεύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν», είπε ο Μεντίνσκι. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ρωσία ήλπιζε πως στις συνομιλίες θα υπογράψει τουλάχιστον ένα πρωτόκολλο με την ουκρανική αντιπροσωπεία, κάτι που, όμως, δεν συνέβη».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, στην περιοχή Γόμελ της Λευκορωσίας. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών δήλωσαν τότε ότι υπήρχαν αρκετές θέσεις τις οποίες όλοι συμφώνησαν να συζητήσουν. Κατά τις δεύτερες συνομιλίες, στις 3 Μαρτίου, τα μέρη συμφώνησαν να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, κάτι που δεν έγινε αφού η Ουκρανία κατηγόρησε την Ρωσία για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.
Τριμερής Λαβρόφ-Κουλέμπα-Τσαβούσογλου στην Αττάλεια
Την ίδια ώρα, χθες Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας σε φόρουμ στην Αττάλεια.
Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ομόλογοί του από την Ρωσία και την Ουκρανία (Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα) θα συναντηθούν στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στις 10 Μαρτίου. «Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή. Θα συμμετάσχω και εγώ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση «θα είναι ένα σημείο καμπής» και «σημαντικό βήμα» προς την ειρήνη και τη σταθερότητα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για μια διαρκή ειρήνη».
Το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας θα διεξαχθεί στις 11-13 Μαρτίου στο νότιο θέρετρο της Αττάλειας της Τουρκίας.
Σε άλλο δημοσίευμα το Anadolu αναφέρεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε ξεχωριστά τηλεφωνικά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογό του για τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το Κίεβο θέλει απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ζελένσκι-Πούτιν
Πάντως το Κίεβο φαίνεται να θέλει απευθείας συνομιλίες μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε χθες (7/3) ότι η κυβέρνηση της χώρας του επιθυμεί απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων, καθώς ξέρει ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που «κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.
«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα», ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση.
«Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πούτιν» σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Εάν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.
Oι όροι που έχει βάλει ο Πούτιν στο τραπέζι
Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι απέρριψε τις ρωσικές απαιτήσεις, προκειμένου να τερματιστεί η ρωσική εισβολή, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί «τα τελεσίγραφα του Πούτιν».
Λίγο νωρίτερα ο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε κάνει γνωστούς τους όρους του Πούτιν. Συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος ζητά: την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης, ένα «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου και η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη. Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου