Ο μόνιμος ερευνητής στο Τμήμα Παθολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai Hospital στο Τορόντο μιλά για ένα νέο κύμα, το 6ο κατά σειρά, χαρακτηρίζοντας τον ιό «πραγματικά απίστευτο», αφού με γρήγορες μεταλλάξεις καταφέρνει να γλιστράει από την υπάρχουσα ανοσία (όσον αφορά την πιθανότητα επαναμόλυνσης) και δίνει εξάρσεις κάθε 3 με 4 μήνες (!).
Σε αλυσίδες μετάδοσης του ιού εμβολιασμένοι και προσφάτως νοσήσαντες από επαναμολύνσεις
«Δυστυχώς, ούτε καν η μόλυνση με την Όμικρον δείχνει ικανή να προστατεύσει από επαναμόλυνση μ’ αυτά τα εξελικτικά παρακλάδια της, την ΒΑ.4 και την ΒΑ.5. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γινόμαστε ξανά όλοι υποψήφιοι συμμετέχοντες σε αλυσίδες μετάδοσης του ιού (εμβολιασμένοι και προσφάτως νοσήσαντες). Γι’ αυτό και ενώ είμαστε εν μέσω θερινής σεζόν βλέπουμε, όπως στην Πορτογαλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και προσεχώς στην Ελλάδα, να σηκώνονται σημαντικά επιδημιολογικά κύματα», αναφέρει.
Ο κ. Πρασσάς προβλέπει αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων. Ωστόσο, κανείς επιστήμονας δεν είναι ακόμη σε θέση να υπολογίσει με ακρίβεια το μέγεθος αυτών των αυξήσεων. «Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι πολλοί θα συμμετέχουμε στις αλυσίδες μετάδοσης. Το ότι έχουν κλείσει τα σχολεία και ο καιρός είναι ζεστός υπολογίζονται στα θετικά. Το ότι υπάρχει υπέρμετρη χαλάρωση, ο ιός είναι υπερμεταδοτικός και δεν τον "πιάνουν" τα υπάρχοντα αντισώματα συγκαταλέγονται στα αρνητικά».
Δεν πρέπει να μετράμε το κόστος κάθε κύματος σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων και την πίεση στις ΜΕΘ
Σε αντίθεση με το κεντρικό αφήγημα, ο Έλληνας ερευνητής θεωρεί αποπροσανατολιστικό λάθος το να ζυγίζει κανείς το επικείμενο κόστος κάθε επιδημικού κύματος αποκλειστικά σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων και την πίεση στις ΜΕΘ. Και αυτό γιατί αν δεν ληφθούν μέτρα οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αυξηθούν.
«Μετά από δύο χρόνια συμβίωσης με τον SARS-COV-2, ξέρουμε πλέον ότι κάθε κύμα που σαρώνει τις κοινότητές μας θα το πληρώνουμε όλοι μας είτε σε θανάτους είτε σε χρόνια επιβάρυνση της υγείας είτε σε οικονομική ζημία. Όσο μεγαλύτερο το ύψος του κύματος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημία που θα αφήνει πίσω του, την οποία εμείς και πάλι θα πληρώσουμε. Δυστυχώς, οι χώρες της Δύσης έχουν μείνει στα ευχολόγια και δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί στη συλλογική προσπάθεια, όπως είναι η κρίσιμη αναβάθμιση των υποδομών και η σωστή επικοινωνία του προβλήματος, και έτσι το "μπαλάκι" περνά στους επιδημιολογικά υπεύθυνους πολίτες», τονίζει.
Πρέπει να παραμείνουμε εμβολιαστικά ενήμεροι απέναντι στον κορωνοϊό
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι βρισκόμαστε και πάλι στην αρχή, καθώς ο ιός συναντά οργανισμούς με μια σημαντική πρώτη στρώση ανοσίας. Και είναι αυτή η ανοσία, όπως σημειώνει, που κρατάει τον αριθμό των θανάτων και των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ σε χαμηλά επίπεδα. «Άλλωστε για την ώρα δεν έχει βρεθεί κάποια μετάλλαξη που να σπάει την προστασία των εμβολίων από βαριά νόσηση. Μέχρι πότε θα συμβαίνει αυτό δεν ξέρουμε. Θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πορεία του ιού. Η σημαντική προστασία από τη βαριά νόηση γνωρίζουμε όμως ότι φθίνει με τον χρόνο και έτσι ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού θα γίνεται ευάλωτο. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμένουμε εμβολιαστικά ενήμεροι», καταλήγει.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου