Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Ενεργειακή κρίση: "Η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται, παίορνει αέριο απο τον Τουρκικό αγωγό".

Δύσκολος αναμένεται να είναι ο χειμώνας με την ΕE να ετοιμάζει μέτρα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης μετά και το ρωσικό τελεσίγραφο.

Ο φόβος της ενεργειακής κρίσης κλυδωνίζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και το τελεσίγραφο των Ρώσων για παροχή φυσικού αερίου όταν αρθούν οι κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί.

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να σχεδιάσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν κατά τις δύσκολες χειμερινές ημέρες προκειμένου να έχουν αποθέματα φυσικού αερίου και κατ΄επέκταση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να συγκρατήσουν τις τιμές προκειμένου να μην υποστούν τεράστιο πλήγμα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια της προέδρου της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τονίζει ότι πρέπει να «εξοικονομήσουμε ηλεκτρική ενέργεια με έξυπνο τρόπο» και ότι «θα εστιάσουμε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής».

«Θα εργαστούμε λοιπόν με τα κράτη μέλη για να στρέψουμε όσο περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Για παράδειγμα, κάποιες αυτοματοποιημένες βιομηχανικές διαδικασίες θα μπορούσαν να στραφούν προς τα Σαββατοκύριακα ή τις νύχτες», είπε χαρακτηριστικά δίνοντας μια πρόγευση ότι δεν είναι μόνο το Δημόσιο που θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας αλλά και ο ιδιωτικός τομέας.

Σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας κ.κ. Βορίδης και Σκρέκας, μαζί με τον αν. υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, αναμένεται να παρουσιάσουν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο τα οποία και θα μειώσουν προφανώς την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο φόβος των πολιτών των κρατών της ΕΕ είναι ότι τον φετινό χειμώνα θα βυθιστούν στο κρύο και στο σκοτάδι.

Για τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet & Διευθυντής Μεταπτυχιακών στην Ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Νικόλαο Φαραντούρη, αυτός ο φόβος δεν αφορά την Ελλάδα.

«Κανονικά δεν θα πρέπει η Ελλάδα να φοβάται γιατί έχουμε υποδομές από τις οποίες θα συνεχίσουμε να παίρνουμε κανονικά φυσικό αέριο. Ο αγωγός Turkish Stream συνεχίζει κανονικά να μας τροφοδοτεί. Εάν γίνει αυτό (σ.σ. εννοεί αν υπάρξουν προβλήματα) θα οφείλεται στην αστοχία οργάνωσης της πολιτικής. Άλλες χώρες έχουν άλλα προβλήματα. Η Ελλάδα συνεχίζει αδιατάρακτα τη ροή από τον αγωγό και δεν θα πρέπει να έχουμε πρόβλημα με το φυσικό αέριο», είπε στη Voria.gr.

Ένα άλλο θέμα πάντως που απασχολεί όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ είναι οι τιμές της ενέργειας που έχουν εκτοξευθεί, με την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν να επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε σε μία παράδοξη κατάσταση: οι εταιρείες ενέργειας έχουν μη αναμενόμενα υψηλά έσοδα που είναι εντελώς άσχετα στα κόστη τους ή τις επενδύσεις. Και οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αστρονομικούς λογαριασμούς. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μας στοχεύουν να φέρουν πίσω την κοινωνική ισορροπία».

Στην Ελλάδα, πάντως, όπως είπε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ3, τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ οι αρχικές προβλέψεις ήταν για 8,5 δισ. ευρώ, τονίζοντας μάλιστα ότι ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ΕΕ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν.


Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου