Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Άσκηση: Mπορεί να ανακουφίσει από το άγχος των εξετάσεων;

Η περίοδος εξετάσεων είναι κατεξοχήν στρεσογόνος, ακόμα και για υποψηφίους με καλή ακαδημαϊκή απόδοση.  

Η προτροπή για άσκηση μπορεί να ακούγεται σαν «σπατάλη» πολύτιμου χρόνου που δεν περισσεύει, σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως έχει τεράστια οφέλη.

1. Ανακούφιση από το άγχος

Το στρες μεταξύ άλλων επιπτώσεων, επιβραδύνει και την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες υπονομεύοντας έτσι την ικανότητα συγκέντρωσης, παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση στις εξετάσεις.

Η άσκηση ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης, των χημικών νευροδιαβιβαστών που επηρέαζουν θετικά την ψυχική διάθεση, βελτιώνοντας την. Ακόμα και μια ήπια φυσική δραστηριότητα 20 λεπτών μπορεί να τονώσει την σωματική και ψυχική ευεξία, ιδιαίτερα αν έχουν προηγηθεί ώρες σε μια καρέκλα μπροστά από ανοιχτά βιβλία.

2. Βελτίωση της ικανότητας απομνημόνευσης

Η πνευματική κόπωση που προκαλείται από το πολύωρο διάβασμα επιδρά αρνητικά στην ικανότητα του εγκεφάλου να απομνημονεύει πληροφορίες. Η ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα δρα σαν ένα φυσικό διεγερτικό του μυαλού, καθώς οι ενδορφίνες που εκκρίνονται από το σώμα εκτός από την διάθεση βελτιώνουν και την μνήμη.

3. Αύξηση της ικανότητας εστίασης

Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση εκπαιδεύει τον εγκέφαλο στην διαχείριση πολύπλοκων εργασιών ενώ βελτιώνει τις οργανωτικές ικανότητες και ακονίζει την εστίαση. Ό,τι δηλαδή χρειάζεται κάποιος σε περίοδο ενταντικού διαβάσματος ή επανάληψης.

4. «Βόμβα» ενέργειας

Όσο περισσότερο κινείστε, τόσο μεγαλύτερη σωματική ενέργεια θα νιώθετε λένε οι ειδικοί. Η τακτική σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί, ξυπνά το σώμα, κάνοντας πιο εύκολη την αντοχή του σε καθιστική στάση πολλών ωρών όπως σε περιόδους εντατικής μελέτης.

Όταν είμαστε αγχωμένοι, λένε οι επιστήμονες, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη. Η άσκηση βοηθά στο να επιστρέψει η συγκεκριμένη ορμόνη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει και την ποιότητα του ύπνου αυξάνοντας τον χρόνο παραμονής στο στάδιο του βαθύ ύπνου και μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθούμε.

Καλύτερος ύπνος σημαίνει αυξημένη δυνατότητα συγκέντρωσης και αφομοίωσης, καθώς ο εγκέφαλος ενοποιεί και επεξεργάζεται τις πληροφορίες που αποκτά την ημέρα κατά την διάρκεια του ύπνου.

Ποια είναι η ιδανική άσκηση;

Οποιαδήποτε αερόβια δραστηριότητα, ακόμα και ένα δεκάλεπτο περπάτημα, είναι ευεργετική και μπορεί να βοηθήσει στον κατευνασμό των συναισθημάτων άγχους.

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας, ιδανική για χαλάρωση από το στρες της μελέτης μπορεί να είναι και η γιόγκα ή ασκήσεις αναπνοής που μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό και βοηθούν στην ηρεμία.

Η φυσική δραστηριότητα είναι τόσο ευεργετική για την πνευματική διαύγεια που οι μελετητές προτείνουν μια βόλτα με τα πόδια ακόμα και την ίδια μέρα των εξετάσεων λίγο πριν μπείτε στην αίθουσα. Η τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος θα βοηθήσει να συγκεντρωθεί ο υποψήφιος στην πνευματική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει.       Πηγή:news4health.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου