Επιλέξαμε κρασιά από νησιά. Λίγο το υγρό στοιχείο πλάι στον αμπελώνα, τα αλάτι, ο πλούτος σε γηγενείς ποικιλίες, τα κρασιά από τα νησιά σε ταξιδεύουν από την πρώτη γουλιά. Οπως, για παράδειγμα, σε ένα ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη με ένα ποτήρι «λεμονάτο» Ασύρτικο.
Το terroir των νησιών και τα κρασιά του
Επισκεφτήκαμε οινοποιεία σε νησιά και επιλέξαμε κρασιά για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς και για τα εορταστικά καλάθια των ημερών. Μόνα τους ή σε συνδυασμό με γκουρμέ μπουκιές, τα κρασιά είναι ιδανική επιλογή για τις ημέρες.
Αρωματικά, δροσερά, στιβαρά, γηγενείς ποικιλίες που ξεχωρίζουν.
To Σαντορινιό Ασύρτικο
Για Ασύρτικο στη Σαντορίνη και το Κτήμα Αργυρού. Ενα ΠΟΠ κρασί που περίμενε υπομονετικά 12 μήνες σε βαρέλι, 100% Ασύρτικο, πολυβραβευμένο, θα αποζημιώσει στον ουρανίσκο σε συνδυασμό με τις Vegetarian γεύσεις του τραπεζιού. Ενα κρασί που θα ταιριάξουμε με ψάρια, καλαμάρι ψητό, ζυμαρικά θαλασσινών και λευκές σάλτσες. Κριθαρώτα με μανιτάρια, πατάτες φούρνου, καπνιστά τυριά και λεμονένια χοιρινά ή πουλερικά. Λάιμ, κίτρο και ροδάκινα στη μύτη, καπνός στο στόμα, ένα σημαντικό λευκό του ελληνικού αμπελώνα.
Ενα Ασύρτικο από την Τήνο
Σε ένα τοπίο γεμάτο από διάσπαρτους γρανιτικούς βράχους, ένα παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο, σαν σκηνικό, στην Τήνο, σε μία προστατευόμενη για τη φυσική της ομορφιά περιοχή, ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος και ο Gerard Margeon, οραματίστηκαν την αναβίωση του αμπελώνα που υπήρχε εκεί 6.000 χρόνια πριν δημιουργώντας του οινοποιείο Τ-ΟΙΝΟS. Επιλέξαμε το CLOS STEGASTA ASYRTIKO. Εσπεριδοειδή φρούτα και αγιόκλημα στη μύτη, διαυγές, ζωηρό χρώμα και εντυπωσιακή σε διάρκεια επίγευση.
Ποικιλία Verdea από τη Ζάκυνθο
Η Βερντέα είναι μία ελληνική ποικιλία που βρίσκουμε στη Ζάκυνθο. Ξεχωρίσαμε ένα μπουκάλι Verdea από το Κτήμα Γράμψα. Η Βερντέα πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 19 ου αιώνα και ταυτίστηκε με τη μετέπειτα αμπελοοινική ιστορία της Ζακύνθου. Ενα λευκό κρασί με ευχάριστη οξύτητα που μπορείς να κρατήσεις για χρόνια στην κάβα σου. Αρώματα από άνθη λεμονιάς, εσπεριδοειδή, περγαμόντο και νότες βανίλιας. Απόλυτος συνδυασμός με λευκά κρέατα, ζυμαρικά και τυριά.
Μία Ρομπόλα από την Κεφαλλονιά
Οινοποιείο Πετρακόπουλος στην Κεφαλλονιά για μία μυρωδάτη γευστική Ρομπόλα, Θυμάρι Πέτρας. Η Ρομπόλα, «κοντέσα του Ιονίου», την έφεραν στην Κεφαλονιά οι Βενετοί περι το 1500μΧ. Είναι ποικιλία ντελικάτη και πολύ ευοξείδωτη, ευαίσθητη σε ασθένειες και αρκετά ιδιόρρυθμη στην καλλιέργειά της, ενώ απαιτεί συνεχή εγρήγορση και λεπτούς χειρισμούς κατά την οινοποίησή της. Αξίζει όμως ο κόπος των αμπελουργών για το αποτέλεσμα. Λεμονανθοί, ροδάκινο, θυμάρια, δεντρολίβανο, πράσινο τσάι, στη μύτη. Η Ρομπόλα αποτελεί από χρόνια τη βασικότερη ποικιλία της Κεφαλονιάς, με τη ζώνη ΠΟΠ να βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Αναζητήστε τη.
Ενα Θραψαθήρι από τη Σητεία
«Γερτό» από την ποικιλία Θραψαθήρι στην Κρήτη. Η ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος του Ανατολικότερου άκρου της Κρήτης, όπου τα δέντρα γέρνουν υπακούοντας στη βορειοδυτική φορά του ανέμου και την έντονη ξηρασία, προσδίδει έναν άγριο και συνάμα εξωτικό χαρακτήρα στο «ΓΕΡΤΟ». Η Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας, και το οινοποιείο της, υπήρξε πρωτοπόρος στην αναβίωση των γηγενών ποικιλιών της αμπέλου. Η βιολογική καλλιέργεια της λευκής κρητικής ποικιλίας Θραψαθήρι συνεχίζεται, προσφέροντας στους οινόφιλους εξαίσιες οινικές γεύσεις που ξυπνούν τις αισθήσεις. Εξωτικά φρούτα όπως ανανάς, πεπόνι, μάνγκο μαζί με νότες ανθών γιασεμιού. Μέσου σώματος κρασί με ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση με αρώματα εσπεριδοειδών και ροδάκινου στο τελείωμα. Food Pairing; Με σπαγγέτι, λευκές σάλτσες, χοιρινό, κατσικάκι, σούπες βελουτέ και φυσικά κρητικούς χοχλιούς.
ΠΟΠ ΑΡΧΑΝΕΣ από την Κρήτη
Μoinoterra, μια ανάσα από την Κνωσσό και νότια του Ηρακλείου Κρητης, στη σκιά του ιερού βουνού του Γιούχτα, σε ένα ήπιο ανάγλυφο από λόφους, βρίσκονται τα μεγάλα Μινωικά αμπελοτόπια, με το χαρακτηριστικό «Μ» στο λογότυπο, βασισμένο στη μορφολογία των τυπογραφικών χαρακτήρων της γραμμικής γραφής Β. Ενα ντελικάτο κρασί με βελούδινο αποτύπωμα και δυνατότητες παλαίωσης. 60% Κοτσιφάλι -40% Μαντιλάρι, με αρώματα κερασιού και βύσσινου, επίγευση βοτάνων και δάφνης. Τα σταφύλια προέχονται από ένα μόνο αμπελοτόπι single wineyard, τo οποίο βρίσκεται στην τοποθεσία Κεφάλα νότια των Αρχανών Κρήτης, σε υψόμετρο 650 μέτρων, σε μια περιοχή που το αμπέλι καλλιεργείται για 4,000 χρόνια. Ταιριάζει με ταρτάρ μοσχαριού, κόκκινα κρέατα αλλά και έναν ψητό τόνο.
«Αγιος Χρόνος» από αμπελοτόπι της Ευβοιας
Ενα στιβαρό κόκκινο από την Ευβοια και το οινοποιείο Αβαντίς, ένα κρασί από Syrah 92 % και Viognier 8%. Φρουτώδη μπαχαρένια αίσθηση, βελούδινο στόμα, ιδανικό για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. Αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, κακάο και ξηρών καρπών. Πολυβραβευμένο, ένα κρασί αφιλτράριστο που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και θα απολαύσετε περισσότερο αν, ένα μισάωρο πριν το γεύμα σας, το μεταγγίσετε σε μία κανάτα για μεγαλύτερη απόλαυση και αρώματα.
Ενα Syrah από οινοποιείο της Εύβοιας
Στο οινοποιείο «Λύκος» στην Ευβοια το κρασί συμβαδίζει με την γαστρονομία, πλάι σε ένα εστιατόριο με ελληνικές συνταγές και καλό κρασί. Οι αμπελώνες με τους οποίους συνεργάζεται το οινοποιείο, βρίσκονται στην κεντρική και νότια Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Θήβα, τη Νεμέα και την Αρχαία Νεμέα. Έχουν επιλεγεί τοποθεσίες επικλινείς και με μεγάλη αποστράγγιση, φυτεμένες με ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Σαββατιανό, ο Ροδίτης, το Αθήρι, η Μαλαγουζιά, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, η Grenache Rouge, το Βραδιανό και η Μαυροκουντούρα. Για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς μάς κέρδισε το Syrah, ένα κρασί που ταιριάζει με ελάφι, αγριογούρουνο, λαγό, ώριμα τυριά με πιπέρια, κόκκινες σάλτσες με μπαχαρικά αλλά και μία απλή ψητή μπριζόλα.
Φωκιανό από τη Σύρο
Κι όμως η Σύρος δεν παράγει μόνο ωραία τυριά! Ουσύρα, ένα μικρό οινοποιείο στη Σύρο, εξού και το όνομα, με βιολογικούς αμπελώνες και ποικιλίες της περιοχής όπως το Φωκιανό, το Σεριφιώτικο και τη Μονεμβασιά. Ουσύρα ροζέ λοιπόν, παγώστε το και επιλέξτε το ως απεριτίφ, ή για να συνοδέψει τα πρώτα πιάτα και τις σαλάτες. Φρουτένιο, λαμπερό, μυρίζει φράουλες, βερίκοκα, μπανάνα, αφήνει βουτυρένια επίγευση. Ταιριάζει και με σούσι.
Ενα σφηνάκι γλυκό Σαμιώτικο για το τέλος
Ένα γλυκό κρασί από τη Σάμο. Ο ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ, οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου ιδρύθηκε το 1934. Από τότε μέχρι και σήμερα, συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της σταφυλικής παραγωγής των καλύτερων αμπελοτεμαχίων του νησιού. Είναι ένας από τους παλαιότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Το σαμιώτικο μοσχάτο κρασί, με εκατοντάδες διεθνείς διακρίσεις, αποτελεί βασικό οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Ενα Samos Vin Doux κλείνει το γεύμα με τον καλύτερο τρόπο, κλασσικό επιδόρπιο κρασί, συνοδεύει φρούτα, τυριά, κρέμες, σιροπιαστά, Χριστουγεννιάτικες δίπλες, αλλά και ένα πούρο.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου