Translate (μεταφραση)

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ από 15-24 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη

Η ώρα του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα πλησιάζει.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος ο διευθυντής Δημήτρης Ειπίδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το μέλλον του σινεμά είναι το ντοκιμαντέρ" ενώ ειδικά για τη φετινή διοργάνωση
ανέφερε ότι  "μετρά μόλις 161 νέες ταινίες -τις λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά- αλλά και την απουσία του Χιλιανού  Πατρίσιο Γκούσμαν, που θα είναι φέτος το τιμώμενο πρόσωπο αλλά λόγω ατυχήματος δε θα μπορέσει να παραβρεθεί".

Στο φετινό Φεστιβάλ ,που θα πραγματοποιηθεί από 15 μέχρι και 24 Μαρτίου, στις αίθουσες του Ολύμπιον και στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης- μεταξύ άλλων προβλέπεται η  παρουσίαση μιας επιλογής ταινιών σε 40 πόλεις της Ελλάδας και σε 20 φύλακες, καθώς και ταυτόχρονη ψηφιακή μετάδοση (live- streaming) σε οκτώ διαφορετικές πόλεις.

 Ο κ. Εϊπίδης συμπλήρωσε σχετικά με τη διοργάνωση: «Δεκαπέντε χρόνια Φεστιβάλ. Το 1999 μια φιλόδοξη ιδέα έγινε πράξη και από πράξη σήμερα θεσμός καταξιωμένος που έχει αναρριχηθεί στην 3η θέση πανευρωπαϊκά. Αθλος εν μέσω κρίσης χάρη στην στήριξη και την ενίσχυση κυρίως του κοινού. Οι θεατές αγαπάνε το σινεμά και το Φεστιβάλ κάνει ότι καλύτερο για να ανταποκριθεί στην αγάπη τους, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση».

 Πιο αναλυτικά όσον αφορά τις ταινίες που θα προβληθούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ ο ίδιος διευκρίνισε:
 «Θα υπάρχουν 111 στο διεθνές πρόγραμμα -με 17 ελληνικές συμμετοχές- 41 στο ελληνικό πανόραμα, 9 του Πατρίσιο Γκούσμαν, 35 στο επετειακό αφιέρωμα (ταινίες που έχουν προβληθεί σε παλιότερες διοργανώσεις) και 16 ταινίες για τα παιδιά.
 Θέλοντας να φτάσει το Φεστιβάλ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, εκτός τη μεταφορά του επετειακού αφιερώματος που θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην Αθήνα από 28 Μαρτίου μέχρι 7 Απριλίου, στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων μια επιλογή ταινιών θα προβληθεί σε 40 πόλεις και σε 20 φυλακές.

Πρόκειται για μια πρωτοτυπία, που δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο φεστιβάλ. Και μπορεί ο Γκούσμαν να μην καταφέρει τελικά να είναι μαζί μας, επειδή έσπασε το πόδι του, ωστόσο θα υπάρχει βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός του για όλες του τις ταινίες».
 Ταινίες, αφιερώματα, παράλληλες δράσεις Στα highlights της διοργάνωσης σημειώστε ακόμα και ότι στην φετινή Agora θα υπάρχουν 55 αγοραστές, 520 ταινίες, ενώ στο πλαίσιο μιας νέας δράσης θα υπάρχει σύμβουλος ενημέρωσης των δημιουργών για προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

 Θα υπάρχει ακόμα μια εκδήλωση με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ για τα γενόσημα «Φωτιά στο αίμα», μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Θεσσαλονίκη 101», ενώ στο πλαίσιο συνεργασίας με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια και φέτος το 15ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» μέσα από ταυτόχρονη ψηφιακή μετάδοση σε έξι πόλεις -Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ξάνθη, Ρέθυμνο και Λευκωσία.

Ο κ. Εϊπίδης, εξήγησε ότι «ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στα 700.000 ευρώ, τα οποίο προέρχονται από το ΕΣΠΑ και από ευρωπαϊκούς πόρους και ότι δίχως αυτούς, το Φεστιβάλ δε θα υπήρχε, αφού το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αδυνατεί να μας στηρίξει». Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού και διεθνών σχέσεων και μέλος του ΔΣ του Φεστιβάλ, Σπύρος Πέγκας ανέφερε εκ μέρους του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ότι και ο δήμαρχος θα είναι «παρών» και με διάφορους τρόπους στο Φεστιβάλ -υπονοώντας και τη συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ «One Step Ahead» του Δημήτρη Αθυρίδη- και πρόσθεσε ότι «το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αφουγκράζεται τις αλλαγές της κοινωνίας και τις καταγράφει. Είναι ένας θεσμός που παρακολουθώ από την αρχή, που αγαπάει η πόλη και το στηρίζει ο δήμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου