Translate (μεταφραση)

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ομοσπονδιακή Ευρώπη θέλει ο Μπουτάρης

Για αποτυχία στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης», που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης».


«Η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου και η συχνή παράκαμψη των κοινών Ευρωπαϊκών θεσμών από διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών, σχετίζεται άμεσα κατά τη γνώμη μου με την έλλειψη μίας κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, ενώ συμπλήρωσε:
«Προσωπικά πιστεύω ότι ο τελικός στόχος μας πρέπει να είναι μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Στην δημιουργία του κοινού μας Ευρωπαϊκού μέλλοντος πρέπει να συμβάλλουν περισσότερο και οι πολιτικοί. Το πολιτικό προσωπικό των κρατών μελών θα πρέπει να αποφεύγει να παρουσιάζει ως εθνική πολιτική όλες τις παρεμβάσεις της ΕΕ με θετικό αντίκτυπο, και ως πολιτική της ΕΕ τις εθνικές πολιτικές με αρνητικό αντίκτυπο στον κόσμο».

«Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η οικοδόμηση μίας κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας είναι ένα ιδεολογικά αμφιλεγόμενο και αυθαίρετο κατασκεύασμα. Όμως το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την κατασκευή ισχυρών εθνικών ταυτοτήτων που συχνά υποκινούν εθνικιστικά αισθήματα. Αυτά εκτός από αυθαίρετα έχουν αποδειχθεί και ιδιαίτερα επικίνδυνα. Υπάρχουν αρκετά εκπαιδευτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στo πλαίσιo του γενικότερου εγχειρήματος σταδιακής Ομοσπονδοποίησης της ΕΕ.
Πρέπει να τονιστούν αυτά που μας ενώνουν και να υποβαθμίσουμε αυτά που μας διχάζουν. Η αλλαγή του υλικού και των προγραμμάτων εκπαίδευσης προς μία πιο συναινετική κατεύθυνση είναι αναγκαία.
 Ο πολλαπλασιασμός των προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών, φοιτητών, δασκάλων και καθηγητών επίσης θα βοηθούσε πολύ. Πολιτικές πρωτοβουλίες -όπως αυτές που υποστηρίζονται από την κ. Reding- για κινητικότητα όχι μόνο φοιτητών αλλά και εργαζομένων και εργοδοτών πολλών κλάδων, διευκολύνουν την ανταλλαγή ιδεών και γνώσης και αυξάνουν την αποδοχή του ενός Ευρωπαίου για τον άλλον», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
 Αναφερόμενος στην προώθηση πολιτικών που βελτιώνουν την κοινωνική συνοχή, ο κ. Μπουτάρης επεσήμανε πως «για να αναχαιτίσουμε τον αυξανόμενο Ευρωσκεπτικισμό στον Ευρωπαϊκό Νότο χρειαζόμαστε επειγόντως πολιτικές ανάπτυξης που θα ενδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, για να αποφασίσουν οι πολίτες μίας χώρας να χρηματοδοτούν έργα σε μία άλλη, πρέπει να νιώθουν μέρος μίας σχετικά ομογενοποιημένης εσω-ομάδας με τα μέλη της οποίας μοιράζονται μία κοινή ταυτότητα.
Αυτό προϋποθέτει την ενεργή προσπάθεια για αλλαγή των υπαρχόντων αρνητικών στερεοτύπων μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων».

Συνάντηση με τη Βίβιαν Ρέντινγκ 

Συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ, παρουσία της Πρέδρου της ΚΕΔΗΘ και επικεφαλής της "Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014" Μαρίας Πασχαλίδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γραφείο δημάρχου, στο πλαίσιο της επίσκεψης της αντιπροέδρου στη Θεσσαλονίκη ενόψει της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης που διεξάγεται σήμερα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

 Ο δήμαρχος ενημέρωσε την κυρία Ρέντινγκ για την ιστορία, αλλά και το παρόν της πόλης, τόσο για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης, όσο και για ζητήματα υποδομών.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα, η σημασία της ανάπτυξης ενός διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και ο κεντρικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η πόλη της Θεσσαλονίκης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης της στην ανάπτυξη του δικτύου αυτού, γεγονός που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία της πόλης.

 Επίσης, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη δυνατότητα να αναδειχθεί η πόλη σε κέντρο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και πόλο έλξης φοιτητών καταρχήν από τα γειτονικά Βαλκάνια αλλά σταδιακά και από άλλες χώρες.

 Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επέκτεινε τη δυνατότητα ανταλλαγής ανθρώπινου δυναμικού πέραν του ακαδημαϊκού χώρου και στον επαγγελματικό / εργασιακό τομέα επικαλούμενη τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας εκατέρωθεν απόκτησης τεχνογνωσίας κυρίως για τους νέους. Δήλωσε, δε, ότι "η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για τους νέους από όλη την Ευρώπη να την επισκεφτούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να διασκεδάσουν και να αναδείξουν την πόλη σε μια πραγματική πρωτεύουσα των νέων της Ευρώπης".



Πηγή: Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου