Translate (μεταφραση)

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Σώζεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Σώζεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο υπουργός Παιδείας «ενέδωσε» τελικώς στις ασφυκτικές πιέσεις των πολιτικών παραγόντων της ακριτικής περιφέρειας.


'Eπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δύο μηνών και τις έντονες αντιδράσεις των φορέων της περιοχής, οι οποίοι διεμήνυσαν στον υπουργό πως δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν η Δυτική Μακεδονία να είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας χωρίς Πανεπιστήμιο, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος πήρε πίσω την αρχική απόφαση.

 Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι προωθείται προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο προωθείται η συνομοσπονδία Πανεπιστημίου – ΤΕΙ στη Δυτική Μακεδονία, η οποία είναι η μοναδική περιοχή που προκρίνεται η λύση αυτή.

Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ

Σύμφωνα με την τελική πρόταση του υπουργού, η οποία να σημειωθεί στάλθηκε κατεπειγόντως στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου για να διατυπώσει γνώμη, στη Δυτική Μακεδονία δημιουργείται «Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας», το οποίο αποτελείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ,με έδρα την Κοζάνη και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, τα οποία γίνονται μέλη του, ενώ διατηρούν τη νομική τους προσωπικότητα, τον χαρακτήρα τους ως Ανωτάτων Ιδρυμάτων, την αυτοτέλεια, τα όργανα, την περιουσία, το προσωπικό, τους φοιτητές τους, και γενικότερα την ατομικότητα και διακριτικότητα τους.

 Όργανα του Ιδρύματος είναι ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο του Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Πρόεδρος του Συμβουλίου του «Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας» ορίζεται ο εκάστοτε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και τους Προέδρους των Συμβουλίων Ιδρύματος των μελών του «Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας», καθώς και τους αναπληρωτές τους.

 Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ,με τη μορφή του Συνομοσπονδιακού Ιδρύματος, παραμένουν στην Κοζάνη τα τμήματα: Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεοπικοινωνιών και το Μηχανολόγων Μηχανικών.
Θετική εξέλιξη θεωρείται η απόφαση του υπουργού Παιδείας για δημιουργία Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, εντός δύο ετών, ώστε να δημιουργηθεί Πολυτεχνική Σχολή στην Κοζάνη.

 Οι σχολές στη Φλώρινα 

 Στη Φλώρινα παραμένουν στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών τα τμήματα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών.
Το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, το οποίο και με την τελική πρόταση του υπουργού Παιδείας εντάσσονταν στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει τελικώς στη Φλώρινα και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αφού ο Κ. Αρβανιτόπουλος αναδιπλώθηκε την ύστατη στιγμή.
 Δεν είχε, όμως, την ίδια τύχη το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, το οποίο απορροφάται από το Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Μακεδονίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ούτε το Τμήμα Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ και καταργείται.


Πηγή: egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου