Translate (μεταφραση)

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Δεν κάνει πίσω η «Eldoradogold»: Η επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική θα προχωρήσει

Τη βεβαιότητα ότι η επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική θα πραγματοποιηθεί εξέφρασε ο Εντουάρντο Μούρα, επικεφαλής του Ομίλου «Εldoradogold» στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.


Την ώρα που περίπου 100 διαδηλωτές, έξω από το Μακεδονία Παλλάς, φώναζαν συνθήματα κατά την επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική, εντός του ξενοδοχείου σύσσωμη η ηγεσία της εταιρίας διαβεβαίωνε για την πρόθεσή της να παραμείνει στην Ελλάδα και να προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις από «ηχηρές μειοψηφίες», όπως είπε ο κ. Μούρα, καλώντας παράλληλα και όσους αντιδρούν σε ανοιχτό διάλογο.

 «Τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε επενδύσει 100 εκατ. δολάρια και έχουμε την πρόθεση την επόμενη πενταετία να επενδύσουμε άλλο 1 δισ. δολάρια.
Από αυτά σας λέω ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένα κάποιο στοιχείο ότι η εταιρία αναθεωρεί την επένδυση ή σκέφτεται να αποχωρήσει», διαβεβαίωσε ο κ. Μούρα.
 Παράλληλα είπε ότι η επένδυση «έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κατοίκων του δήμου Αριστοτέλη, ενώ και το περιφερειακό συμβούλιο Χαλκιδικής από το Δεκέμβριο του 2010 ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία -20 υπερ και 5 αποχές- τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 Αισιόδοξοι για την απόφαση του ΣτΕ 

 Οι εκπρόσωποι της εταιρίας εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την αναμενόμενη τις επόμενες μέρες, τελική απόφαση του ΣτΕ, επί της προσφυγής πολιτών για τους περιβαλλοντικούς όρους, θεωρώντας ως πρόκριμα τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για παρεμφερή θέματα, που όπως εκτιμούν, «μπήκαν στην ουσία της επένδυσης».

 Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Πέτρος Στρατουδάκης τόνισε τη «διάθεση της εταιρίας να μείνει στην επένδυση και το έχουμε αποδείξει», αναφέρθηκε και πάλι στη «διστακτικότητα με την οποία όλες οι κυβερνήσεις διαχειρίζονται γενικότερα τις επενδύσεις στην Ελλάδα», τονίζοντας το ερώτημα: «μας θέλει η ελληνική Πολιτεία;».

 Απέδωσε τις αντιδράσεις σε «διαχείριση μικροπολιτικών συμφερόντων και τοπικού παραγοντισμού με στόχο την επιβολή καταστάσεων». Απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, κάνοντας λόγο για «διακομματική σύνθεση όσων αντιδρούν» και τόνισε την «αισιοδοξία ότι θα γίνει διαχείριση της κατάστασης από την Πολιτεία με διαπολιτική σφραγίδα».

 Τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός αναφέρθηκε και στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν υποβάλει.

Υποστήριξαν ότι δε θα υπάρξουν συνέπειες για το περιβάλλον και επανέλαβαν τα στοιχεία της επένδυσης, καθώς και τις θέσεις εργασίας που ήδη ξεπερνούν τις 800 και, όπως τόνισαν, θα φτάσουν συνολικά τις 5000 την προσεχή πενταετία , μαζί με τα επαγγέλματα που θα έχουν σχέση με την επένδυση.

 Ένταση αστυνομίας - διαδηλωτών

 Λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξη τύπου μικρή ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ανοίξει πανό, που ανέφερε «Όχι στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική» έξω από το Μακεδονία Παλλάς.

 Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο τους ζήτησαν να απομακρυνθούν και όταν αυτοί αρνήθηκαν, τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ επενέβησαν και τους απομάκρυναν βίαια, στο απέναντι πεζοδρόμιο της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Προς στιγμή επικράτησε ένταση, κάποιοι διαδηλωτές που προέβαλαν αντίσταση, σπρώχθηκαν από τους αστυνομικούς, ενώ μία γυναίκα από την Ιερισσό παρέμεινε καθισμένη σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στο πεζοδρόμιο μπροστά από το ξενοδοχείο, ενώ εκείνη την ώρα έβρεχε καταρρακτωδώς.

 Για λίγα λεπτά διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, η οποία όμως αποκαταστάθηκε γρήγορα.
Τα επεισόδια δεν πήραν έκταση, οι περίπου 100 διαδηλωτές παρέμειναν για δύο ώρες στο πάρκο απέναντι από το ξενοδοχείο, επιτηρούμενοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν.

 Φώναξαν συνθήματα και άπλωσαν πανό ζητώντας τη διακοπή των εργασιών και την απομάκρυνση της εταιρίας από τη Χαλκιδική.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολίτες από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη.





Πηγή:egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου