Translate (μεταφραση)

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Πτώση δεκαετίας ακόμη και σε σχολές αιχμής στα ΑΕΙ- Κάτω από τα 19.000 μόρια η Ιατρική Αθήνας

Πτώση δεκαετίας εμφάνισαν εφέτος οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακόμα και σε σχολές αιχμής, ενώ
για μία ακόμα χρονιά οι νέοι στράφηκαν σε σχολές που προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση ή βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους.

Η εντυπωσιακή πτώση των βάσεων παρατηρείται σε όλα τα πεδία, ακόμα και σε σχολές αιχμής που παλαιότερα συγκέντρωναν τις περισσότερες προτιμήσεις, όπως οι πολυτεχνικές και οικονομικές σχολές.

Συνολικά 338 σχολές εμφάνισαν πτώση βάσεων, απέναντι σε 96 που ανέβηκαν και σε 28 σταθερές, ενώ περισσότερες από 80 σχολές δέχθηκαν υποψηφίους με βαθμό κάτω από τη βάση.

Παταγώδης ήταν η κατρακύλα στις πάλαι ποτέ κραταιές παιδαγωγικές σχολές λόγω των αρνητικών εξελίξεων στις εργασιακές σχέσεις των δασκάλων και νηπιαγωγών.
Ακόμα και στις ιατρικές και νομικές σχολές εμφανίστηκε πτώση βάσεων, της τάξης του 2% περίπου κατά μέσο όρο.

Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια η βάση της Ιατρικής Αθήνας έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια (18.916), πτώση 254 μορίων.
Αντίστοιχα, η Νομική Σχολή της Αθήνας έγινε προσβάσιμη με 18.571 μόρια (-308 από πέρυσι) ενώ οι κακές βαθμολογίες στα περισσότερα μαθήματα εφέτος παρέσυραν σε πτώση τις αστυνομικές σχολές και ορισμένες στρατιωτικές, ενώ αντίθετα σε άλλες εμφανίστηκε άνοδος που σχετίζεται προφανώς με την επαγγελματική διέξοδο που παρέχουν.
Ενδεικτικό του τρόπου που έκαναν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι είναι ότι οι προτιμήσεις τους συγκεντρώθηκαν σε σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους και σε όσες προσφέρουν, κατά τεκμήριο, σαφείς επαγγελματικές διεξόδους, όπως π.χ. οι στρατιωτικές.
Ετσι, προτιμήθηκαν αρκετά ΤΕΙ (που είναι προσανατολισμένα στην πρακτική και στην αγορά εργασίας) εις βάρος πολλών σχολών ΑΕΙ. Οσο πιο εξειδικευμένη γνώση προσφέρει το ΤΕΙ τόσο περισσότερο προτιμήθηκε, ενώ ο τουρισμός, ως βαριά βιομηχανία της χώρας, προτιμήθηκε από πολλούς.
Για παράδειγμα, εμφανίζεται αύξηση βάσης κατά 41,8% στις Τουριστικές Επιχειρήσεις του ΤΕΙ Κρήτης και κατά άνω του 60% στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και Κρήτης, που παλαιότερα πάτωναν στις επιλογές.

Αλλες σχολές ΤΕΙ με μεγάλη άνοδο βάσεων έχουν ως αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων, τον βιομηχανικό σχεδιασμό, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, τις τεχνολογίες αντιρρύπανσης, τις τεχνολογίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη διοίκηση συστημάτων εφοδιασμού κ.λπ. Οι προτιμήσεις αφορούν όμως και σχολές των ΤΕΙ που αναμορφώθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά».

Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θαν. Κυριαζής, σχολές όπως της Τεχνολογίας Τροφίμων ή της Ιχθυοκαλλιέργειας, που παλαιότερα πάτωναν στις προτιμήσεις, εφέτος συγκέντρωσαν περισσότερες, καθώς η αναμόρφωσή τους εκτιμήθηκε (για ορισμένες) θετικά. Επιπλέον, ενώ π.χ. στις περισσότερες σχολές ξένων φιλολογιών παρατηρήθηκε πτώση βάσεων, στη Γερμανική Φιλολογία (αλλά και στην Αγγλική) είχαμε άνοδο!
Στον αντίποδα όλων αυτών, για μία ακόμα χρονιά εμφανίστηκαν περιπτώσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με βαθμολογίες όχι απλώς κάτω του δέκα, αλλά ακόμα και… 1,5 (με άριστα το 20!), όπως στο Μαθηματικό Τμήμα Ιωαννίνων, όπου ο τελευταίος μιας ειδικής κατηγορίας εισάγεται με 1.460 μόρια!
Οι τερατώδεις αυτές βαθμολογίες εμφανίζονται ιδίως στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως οι πολύτεκνοι, από εσπερινά, οι μουσουλμάνοι κ.λπ., όπου η ψαλίδα σε σχέση με τα μόρια της μεγάλης κατηγορίας είναι μεγάλη.

Για παράδειγμα, ενώ η βάση στην κανονική κατηγορία στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι για τη γενική σειρά υποψηφίων 8.851 μόρια, στο ίδιο τμήμα μπαίνει υποψήφιος από την κατηγορία πολυτέκνων εσπερινών με 1.652 μόρια!


 Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου