Με στόχο να αφήσει παρακαταθήκη στη Θεσσαλονίκη θεσμούς διαβούλευσης με τους νέους, νεανικές υποδομές, πολιτικές συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους νέους και τις οργανώσεις νέων της πόλης
σχεδιάστηκε το αναλυτικό πρόγραμμα και το οργανωτικό πλαίσιο της διοργάνωσης Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 (Θ.Ε.Π.Ν. 2014), που παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο.
«Για τη Θεσσαλονίκη που φιλοξενεί περισσότερους από 100.000 φοιτητές η Θ.Ε.Π.Ν. 2014 αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να δημιουργηθεί η μόνιμη υποδομή στην πόλη, μέσω της οποίας θα εκφράζονται οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες και η πολιτική για τη νεολαία», ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι οι νέες και οι νέοι αποτελούν μια περιουσία για την πόλη η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη.
Σημείωσε ότι η Θ.Ε.Π.Ν. 2014 ήταν και είναι ένα κοινωνικό πείραμα για την πόλη όπου οι «ειδικοί» και οι «σύμβουλοι» δεν είχαν καμία θέση αλλά αντίθετα οι νέοι συναντήθηκαν, συζήτησαν και διαμόρφωσαν το μέλλον τους.
«Επιδίωξή μας είναι η σημαντική αυτή διοργάνωση να μην περιοριστεί μόνο στον ένα χρόνο των εκδηλώσεων, αλλά να αφήσει την κληρονομιά της στην Θεσσαλονίκη» τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης. Έτσι, όπως υπογράμμισε, με αφορμή το έτος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί την ενεργοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ελήφθη το 2006 χωρίς να υπάρξει συνέχεια) σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη Πολιτικών για τη Νεολαία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα έχει ως βάση τη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον αναφέρθηκε ενδεικτικά σε τρία μεγάλα γεγονότα του προγράμματος:
• Στην καμπάνια ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των νέων στις προσεχείς ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι «αν θέλεις να συμμετέχεις στη διακυβέρνηση πρέπει να ψηφίσεις, αυτό είναι το νόημα της ενημερωτικής εκστρατείας προς τους νέους, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η αποχή είναι μεγαλύτερη από το 50 %».
• Στην πιθανή παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη μετονομασία πάρκου της πόλης (στη συμβολή των οδών Αγ. Δημητρίου και Λαγκαδά) σε «Πάρκο των Εθνών» προς τιμήν του ΟΗΕ, εκδήλωση που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2014.
• Την επίσημη Συνάντηση Νεολαίας της Ελληνικής Προεδρίας που θα γίνει από 10 έως 12 Μαρτίου 2014 στη Θεσσαλονίκη.
«Ο φάκελος με την υποψηφιότητά μας ήταν ένα στοίχημα. Πολλοί αναρωτιόταν πώς η Θεσσαλονίκη κατάφερε να πείσει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και μας ζητούσαν, μόλις έγινε γνωστή η επιτυχία, να τους εξηγήσουμε αναλυτικά τη μέθοδο που ακολουθήσαμε», σημείωσε η Πρόεδρος της Θ.Ε.Π.Ν. 2014, Μαρία Πασχαλίδου.
Η ίδια ανέφερε πως, μετά την περίπτωση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, η κατάρτιση των φακέλων υποψηφιότητας έχει πλέον ως προαπαιτούμενο την αδιαμεσολάβητη συμμετοχή των νεολαιίστικων οργανώσεων και ομάδων, έναντι εταιρειών. Αναφερόμενη στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την υποβολή της υποψηφιότητας, η Μαρία Πασχαλίδου επισήμανε πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης χρειάστηκε να συνεργαστούν οι δημοτικές υπηρεσίες με τις οργανώσεις και τις ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών.
Επιπλέον, όπως επισήμανε, μεγάλη αργοπορία προκάλεσε η γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα, όπως είπε, στην πορεία πολλοί συνεργάτες-ενεργοί πολίτες-εθελοντές νέοι να απογοητευτούν και να απομακρυνθούν. «Καλώ όλους αυτούς που χάσαμε ή που μας έχασαν στη διαδρομή να ξαναέρθουν, δεν περισσεύει κανείς, το ταξίδι δεν είναι εύκολο», σημείωσε.
Απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τις ΜΚΟ και τις ομάδες των νέων της Θεσσαλονίκης τόνισε πως «μας βοήθησαν να καταλάβουμε πώς θα πρέπει να λειτουργούμε ως δήμος Θεσσαλονίκης όχι μόνο στο θέμα της νεολαίας αλλά και σε όλους τους τομείς: να συνεργαζόμαστε με την Κοινωνία των Πολιτών».
Αναλύοντας τα κόστη της Θ.Ε.Π.Ν. 2014 ανέφερε ότι «το πόσο που εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου το 2013 για την Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 είναι 250.000 ευρώ και αντίστοιχα 1.200.000 ευρώ για το 2014.
Ένα επιπλέον ποσό 800.000 ευρώ προέρχεται από χρηματοδότηση ευρωπαϊκών φορέων και οργανισμών και αυτή η συγχρηματοδότηση αυξάνεται όπως αυξάνονται και οι φίλοι μας».
Το πρόγραμμα
Στις έντεκα θεματικές προτεραιότητες (επιχειρηματικότητα, τουρισμός, πολιτισμός, εθελοντισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, υγεία, παγκόσμιες ημέρες, θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, διασύνδεση με υπηρεσίες και φορείς) πάνω στις οποίες δομείται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο συντονιστής της Θ.Ε.Π.Ν. 2014, Μπάμπης Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη τόσο ηθικά, όσο και υλικά από τη συγκυρία της ευρωπαϊκής προεδρίας της χώρας.
Επιπλέον στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για τις εκδηλώσεις της Θ.Ε.Π.Ν. 2014 θα ενεργοποιηθεί το δίκτυο των Κέντρων Πληροφόρησης Νέων, ενώ σημαντική θα είναι η αρωγή και του Europe Direct, σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι σύνεδροι και οι συμμετέχοντες μόνο στις κλειστές εκδηλώσεις της Θ.Ε.Π.Ν. 2014 υπερβαίνουν ήδη τους 5.000 και ο στόχος μας είναι ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί.
Συνολικά οι ξένοι επισκέπτες –σύμφωνα με την εμπειρία από άλλες ΕΠΝ- προβλέπεται ότι σε όλη τη διάρκεια του έτους θα φτάσουν και ενδεχομένως θα ξεπεράσουν τις 70.000».
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2013 - 2014
Πάνω από 130 διεθνείς και τοπικές εκδηλώσεις για νέους θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη το 2014, χρονιά κατά την οποία η πόλη αναλαμβάνει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.
Συνέδρια, σεμινάρια, διαγωνισμοί, εργαστήρια, παρουσιάσεις σε θέματα νεολαίας σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα και άλλους φορείς από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και ΜΚΟ της πόλης, συγκροτούν το μεγάλο, πολύπτυχο πρόγραμμα της ΘΕΠΝ 2014.
Στόχοι του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως δημοφιλούς προορισμού νεολαίας, η δημιουργία νεανικών θεσμών στο Δήμο Θεσσαλονίκη και η μελέτη και εφαρμογή καλών παραδειγμάτων πολιτικής για τη νεολαία.
Η αυλαία του επίσημου προγράμματος θα ανοίξει στις 31 Δεκεμβρίου 2013 με ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι – μουσική εκδήλωση μπροστά από τον Λευκό Πύργο.
2014: Φιλοξενία γεγονότων και τοπικές δράσεις
Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του έτους, σε δύο πυλώνες:
τη φιλοξενία διεθνών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και τις δράσεις για τους νέους της πόλης.
Στο πλαίσιο της φιλοξενίας διεθνών εκδηλώσεων, η Θεσσαλονίκη προγραμματίζει, διοργανώνει και στηρίζει μεγάλα σεμινάρια και συνέδρια σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΣτΕ, ΟΗΕ), διεθνή ιδρύματα, πρεσβείες και την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, καθώς και δράσεις για μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.
Ανάμεσά τους οι εκδηλώσεις για το Νερό ως Κοινωνικό Αγαθό (Ιανουάριος 2014) και το Μέλλον της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Φεβρουάριος 2014) το Youth Event της Ελληνικής Προεδρίας - Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νέων (Μάρτιος 2014), η μεγάλη καμπάνια για συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές (Μάρτιος – Μάιος 2014), ο Διεθνής Διαγωνισμός και η Έκθεση Κόμικς (Νοέμβριος 2014).
Το πρόγραμμα των δράσεων για τους νέους της Θεσσαλονίκης εμπλουτίζεται διαρκώς. Σε συνεργασία με 30 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) οργανώνονται πάνω από 50 δράσεις σε τοπικό επίπεδο που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν το νεανικό δυναμικό της πόλης, να αναδείξουν ταλέντα σε διάφορες θεματικές και να δημιουργήσουν δομές και θεσμούς διαβούλευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους νέους.
2013: Η Πιλοτική Φάση
Ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική φάση του προγράμματος, που θα διαρκέσει ως το Δεκέμβριο του 2013. Οι πρώτες εκδηλώσεις της φάσης αυτής συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον.
Πάνω από 3.500 θεατές έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση Run Thessaloniki που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, ενώ περί τις 4.000 νέοι συμμετείχαν στη δράση Street Mode που φιλοξενήθηκε στην κεντρική πλατεία της Θέρμης στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ως το τέλος 2013 η Θεσσαλονίκη ΕΠΝ 2014 θα παρουσιάσει εκδηλώσεις όπως:
• 27 – 28 Σεπτεμβρίου 2013: Μουσικό διήμερο ενάντια στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων με συναυλίες των Locomondo και Ν. Μποφίλιου (λιμάνι)
• 19 Οκτωβρίου 2013: Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης (κέντρο πόλης με τερματισμό τον Λευκό Πύργο)
• 25 Οκτωβρίου 2013: επίδειξη ράγκμπι (πλατεία Αριστοτέλους)
• 13 Νοεμβρίου 1013: συζήτηση με θέμα «Νέοι και πολιτική» (αίθουσα Δημ. Συμβουλίου)
• 18 – 21 Νοεμβρίου 2013: έκθεση κόμικς καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης (Γαλλικό Ινστιτούτο)
• 21 Νοεμβρίου 2013: European Youth Fair- Συνάντηση εθελοντικών οργανώσεων νεολαίας από όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (Φουαγιέ Δημαρχείου)
• 22- 23 Νοεμβρίου 2013: Συνέλευση μελών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας (Grand Hotel)
• 23 Νοεμβρίου 2013: Τελετή ανακήρυξης της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2016 (Δημαρχείο Θεσσαλονίκης)
• 14 Δεκεμβρίου 2013: Battle of the best (Μέγαρο Μουσικής)
• 31 Δεκεμβρίου 2013: Welcome party (Λευκός Πύργος)
Ο θεσμός
Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας δίνεται από το European Youth Forum σε μια ευρωπαϊκή πόλη για ένα ολόκληρο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου, δίνεται σ’ αυτήν, η ευκαιρία να παρουσιάσει δράσεις για νέους που σχετίζονται με την πολιτιστική, αθλητική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική τοπική ζωή.
Πρόκειται για ένα νέο ευρωπαϊκό θεσμό, που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ (Ολλανδία). Το 2010, τον τίτλο κέρδισε το Τορίνο (Ιταλία), το 2011 η Αμβέρσα (Βέλγιο), το 2012 η Μπράγκα (Πορτογαλία) και το 2013 το Μάριμπορ (Σλοβενία). Μετά τη Θεσσαλονίκη, το 2015 τη «σκυτάλη» θα πάρει η Κλουζ - Ναπόκα (Ρουμανία).
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μαζί με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας της πόλης, υπέβαλε το 2011 αίτηση για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014».
Κατέκτησε τον τίτλο μεταξύ δεκάδων άλλων υποψηφιοτήτων.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 στο www.thessaloniki2014.gr
σχεδιάστηκε το αναλυτικό πρόγραμμα και το οργανωτικό πλαίσιο της διοργάνωσης Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 (Θ.Ε.Π.Ν. 2014), που παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο.
«Για τη Θεσσαλονίκη που φιλοξενεί περισσότερους από 100.000 φοιτητές η Θ.Ε.Π.Ν. 2014 αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να δημιουργηθεί η μόνιμη υποδομή στην πόλη, μέσω της οποίας θα εκφράζονται οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες και η πολιτική για τη νεολαία», ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι οι νέες και οι νέοι αποτελούν μια περιουσία για την πόλη η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη.
Σημείωσε ότι η Θ.Ε.Π.Ν. 2014 ήταν και είναι ένα κοινωνικό πείραμα για την πόλη όπου οι «ειδικοί» και οι «σύμβουλοι» δεν είχαν καμία θέση αλλά αντίθετα οι νέοι συναντήθηκαν, συζήτησαν και διαμόρφωσαν το μέλλον τους.
«Επιδίωξή μας είναι η σημαντική αυτή διοργάνωση να μην περιοριστεί μόνο στον ένα χρόνο των εκδηλώσεων, αλλά να αφήσει την κληρονομιά της στην Θεσσαλονίκη» τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης. Έτσι, όπως υπογράμμισε, με αφορμή το έτος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί την ενεργοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ελήφθη το 2006 χωρίς να υπάρξει συνέχεια) σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη Πολιτικών για τη Νεολαία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα έχει ως βάση τη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον αναφέρθηκε ενδεικτικά σε τρία μεγάλα γεγονότα του προγράμματος:
• Στην καμπάνια ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των νέων στις προσεχείς ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι «αν θέλεις να συμμετέχεις στη διακυβέρνηση πρέπει να ψηφίσεις, αυτό είναι το νόημα της ενημερωτικής εκστρατείας προς τους νέους, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η αποχή είναι μεγαλύτερη από το 50 %».
• Στην πιθανή παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη μετονομασία πάρκου της πόλης (στη συμβολή των οδών Αγ. Δημητρίου και Λαγκαδά) σε «Πάρκο των Εθνών» προς τιμήν του ΟΗΕ, εκδήλωση που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2014.
• Την επίσημη Συνάντηση Νεολαίας της Ελληνικής Προεδρίας που θα γίνει από 10 έως 12 Μαρτίου 2014 στη Θεσσαλονίκη.
«Ο φάκελος με την υποψηφιότητά μας ήταν ένα στοίχημα. Πολλοί αναρωτιόταν πώς η Θεσσαλονίκη κατάφερε να πείσει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και μας ζητούσαν, μόλις έγινε γνωστή η επιτυχία, να τους εξηγήσουμε αναλυτικά τη μέθοδο που ακολουθήσαμε», σημείωσε η Πρόεδρος της Θ.Ε.Π.Ν. 2014, Μαρία Πασχαλίδου.
Η ίδια ανέφερε πως, μετά την περίπτωση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, η κατάρτιση των φακέλων υποψηφιότητας έχει πλέον ως προαπαιτούμενο την αδιαμεσολάβητη συμμετοχή των νεολαιίστικων οργανώσεων και ομάδων, έναντι εταιρειών. Αναφερόμενη στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την υποβολή της υποψηφιότητας, η Μαρία Πασχαλίδου επισήμανε πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης χρειάστηκε να συνεργαστούν οι δημοτικές υπηρεσίες με τις οργανώσεις και τις ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών.
Επιπλέον, όπως επισήμανε, μεγάλη αργοπορία προκάλεσε η γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα, όπως είπε, στην πορεία πολλοί συνεργάτες-ενεργοί πολίτες-εθελοντές νέοι να απογοητευτούν και να απομακρυνθούν. «Καλώ όλους αυτούς που χάσαμε ή που μας έχασαν στη διαδρομή να ξαναέρθουν, δεν περισσεύει κανείς, το ταξίδι δεν είναι εύκολο», σημείωσε.
Απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τις ΜΚΟ και τις ομάδες των νέων της Θεσσαλονίκης τόνισε πως «μας βοήθησαν να καταλάβουμε πώς θα πρέπει να λειτουργούμε ως δήμος Θεσσαλονίκης όχι μόνο στο θέμα της νεολαίας αλλά και σε όλους τους τομείς: να συνεργαζόμαστε με την Κοινωνία των Πολιτών».
Αναλύοντας τα κόστη της Θ.Ε.Π.Ν. 2014 ανέφερε ότι «το πόσο που εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου το 2013 για την Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 είναι 250.000 ευρώ και αντίστοιχα 1.200.000 ευρώ για το 2014.
Ένα επιπλέον ποσό 800.000 ευρώ προέρχεται από χρηματοδότηση ευρωπαϊκών φορέων και οργανισμών και αυτή η συγχρηματοδότηση αυξάνεται όπως αυξάνονται και οι φίλοι μας».
Το πρόγραμμα
Στις έντεκα θεματικές προτεραιότητες (επιχειρηματικότητα, τουρισμός, πολιτισμός, εθελοντισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, υγεία, παγκόσμιες ημέρες, θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, διασύνδεση με υπηρεσίες και φορείς) πάνω στις οποίες δομείται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο συντονιστής της Θ.Ε.Π.Ν. 2014, Μπάμπης Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη τόσο ηθικά, όσο και υλικά από τη συγκυρία της ευρωπαϊκής προεδρίας της χώρας.
Επιπλέον στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για τις εκδηλώσεις της Θ.Ε.Π.Ν. 2014 θα ενεργοποιηθεί το δίκτυο των Κέντρων Πληροφόρησης Νέων, ενώ σημαντική θα είναι η αρωγή και του Europe Direct, σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι σύνεδροι και οι συμμετέχοντες μόνο στις κλειστές εκδηλώσεις της Θ.Ε.Π.Ν. 2014 υπερβαίνουν ήδη τους 5.000 και ο στόχος μας είναι ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί.
Συνολικά οι ξένοι επισκέπτες –σύμφωνα με την εμπειρία από άλλες ΕΠΝ- προβλέπεται ότι σε όλη τη διάρκεια του έτους θα φτάσουν και ενδεχομένως θα ξεπεράσουν τις 70.000».
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2013 - 2014
Πάνω από 130 διεθνείς και τοπικές εκδηλώσεις για νέους θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη το 2014, χρονιά κατά την οποία η πόλη αναλαμβάνει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.
Συνέδρια, σεμινάρια, διαγωνισμοί, εργαστήρια, παρουσιάσεις σε θέματα νεολαίας σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα και άλλους φορείς από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και ΜΚΟ της πόλης, συγκροτούν το μεγάλο, πολύπτυχο πρόγραμμα της ΘΕΠΝ 2014.
Στόχοι του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως δημοφιλούς προορισμού νεολαίας, η δημιουργία νεανικών θεσμών στο Δήμο Θεσσαλονίκη και η μελέτη και εφαρμογή καλών παραδειγμάτων πολιτικής για τη νεολαία.
Η αυλαία του επίσημου προγράμματος θα ανοίξει στις 31 Δεκεμβρίου 2013 με ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι – μουσική εκδήλωση μπροστά από τον Λευκό Πύργο.
2014: Φιλοξενία γεγονότων και τοπικές δράσεις
Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του έτους, σε δύο πυλώνες:
τη φιλοξενία διεθνών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και τις δράσεις για τους νέους της πόλης.
Στο πλαίσιο της φιλοξενίας διεθνών εκδηλώσεων, η Θεσσαλονίκη προγραμματίζει, διοργανώνει και στηρίζει μεγάλα σεμινάρια και συνέδρια σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΣτΕ, ΟΗΕ), διεθνή ιδρύματα, πρεσβείες και την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, καθώς και δράσεις για μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.
Ανάμεσά τους οι εκδηλώσεις για το Νερό ως Κοινωνικό Αγαθό (Ιανουάριος 2014) και το Μέλλον της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Φεβρουάριος 2014) το Youth Event της Ελληνικής Προεδρίας - Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νέων (Μάρτιος 2014), η μεγάλη καμπάνια για συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές (Μάρτιος – Μάιος 2014), ο Διεθνής Διαγωνισμός και η Έκθεση Κόμικς (Νοέμβριος 2014).
Το πρόγραμμα των δράσεων για τους νέους της Θεσσαλονίκης εμπλουτίζεται διαρκώς. Σε συνεργασία με 30 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) οργανώνονται πάνω από 50 δράσεις σε τοπικό επίπεδο που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν το νεανικό δυναμικό της πόλης, να αναδείξουν ταλέντα σε διάφορες θεματικές και να δημιουργήσουν δομές και θεσμούς διαβούλευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους νέους.
2013: Η Πιλοτική Φάση
Ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική φάση του προγράμματος, που θα διαρκέσει ως το Δεκέμβριο του 2013. Οι πρώτες εκδηλώσεις της φάσης αυτής συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον.
Πάνω από 3.500 θεατές έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση Run Thessaloniki που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, ενώ περί τις 4.000 νέοι συμμετείχαν στη δράση Street Mode που φιλοξενήθηκε στην κεντρική πλατεία της Θέρμης στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ως το τέλος 2013 η Θεσσαλονίκη ΕΠΝ 2014 θα παρουσιάσει εκδηλώσεις όπως:
• 27 – 28 Σεπτεμβρίου 2013: Μουσικό διήμερο ενάντια στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων με συναυλίες των Locomondo και Ν. Μποφίλιου (λιμάνι)
• 19 Οκτωβρίου 2013: Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης (κέντρο πόλης με τερματισμό τον Λευκό Πύργο)
• 25 Οκτωβρίου 2013: επίδειξη ράγκμπι (πλατεία Αριστοτέλους)
• 13 Νοεμβρίου 1013: συζήτηση με θέμα «Νέοι και πολιτική» (αίθουσα Δημ. Συμβουλίου)
• 18 – 21 Νοεμβρίου 2013: έκθεση κόμικς καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης (Γαλλικό Ινστιτούτο)
• 21 Νοεμβρίου 2013: European Youth Fair- Συνάντηση εθελοντικών οργανώσεων νεολαίας από όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (Φουαγιέ Δημαρχείου)
• 22- 23 Νοεμβρίου 2013: Συνέλευση μελών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας (Grand Hotel)
• 23 Νοεμβρίου 2013: Τελετή ανακήρυξης της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2016 (Δημαρχείο Θεσσαλονίκης)
• 14 Δεκεμβρίου 2013: Battle of the best (Μέγαρο Μουσικής)
• 31 Δεκεμβρίου 2013: Welcome party (Λευκός Πύργος)
Ο θεσμός
Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας δίνεται από το European Youth Forum σε μια ευρωπαϊκή πόλη για ένα ολόκληρο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου, δίνεται σ’ αυτήν, η ευκαιρία να παρουσιάσει δράσεις για νέους που σχετίζονται με την πολιτιστική, αθλητική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική τοπική ζωή.
Πρόκειται για ένα νέο ευρωπαϊκό θεσμό, που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ (Ολλανδία). Το 2010, τον τίτλο κέρδισε το Τορίνο (Ιταλία), το 2011 η Αμβέρσα (Βέλγιο), το 2012 η Μπράγκα (Πορτογαλία) και το 2013 το Μάριμπορ (Σλοβενία). Μετά τη Θεσσαλονίκη, το 2015 τη «σκυτάλη» θα πάρει η Κλουζ - Ναπόκα (Ρουμανία).
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μαζί με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας της πόλης, υπέβαλε το 2011 αίτηση για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014».
Κατέκτησε τον τίτλο μεταξύ δεκάδων άλλων υποψηφιοτήτων.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 στο www.thessaloniki2014.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου