Translate (μεταφραση)

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Κρασί με τις ευλογίες και τη σφραγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης

Το δικό του κρασί, το οποίο προτίθεται να διαθέσει για κοινωνικούς σκοπούς, θα είναι σε θέση να παράξει μέσα στο επόμενο δίμηνο ο δήμος Θεσσαλονίκης
από τα σταφύλια του πρώτου αστικού αμπελώνα, ο οποίος δημιουργήθηκε στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μακεδονία" στην έκταση των περίπου δύο στρεμμάτων, την οποία καλύπτει ο αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης, έχουν τοποθετηθεί περίπου 480 φυτά από οινοποιήσιμες ποικιλίες και λευκές και κόκκινες.
Τα σταφύλια πλέον έχουν ωριμάσει και οι δημοτικές υπηρεσίες ετοιμάζονται για τον τρύγο, απευθύνοντας παράλληλα ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής στους πολίτες κάθε ηλικίας, ώστε η διαδικασία να προσλάβει τον χαρακτήρα μιας γιορτής για την πόλη.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνο Ζέρβα, κανείς δεν περίμενε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να έχει παραγωγή ήδη από αυτήν τη χρονιά.
Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία παραγωγής του πρώτου κρασιού της Θεσσαλονίκης μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία της αντιδημαρχίας Ποιότητας Ζωής, στο τηλέφωνο 2313 318.364.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει μια διαγωνιστική διαδικασία, ώστε να προκύψουν η ονομασία που θα δοθεί στο κρασί της πόλης, αλλά και το λογότυπο που θα χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τα αμπέλια του δήμου Θεσσαλονίκης θα είναι δυνατόν να παράγονται περίπου 600 λίτρα κρασιού. Ωστόσο, φέτος, η παραγωγή αναμένεται ότι θα είναι μικρότερη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, το πρώτο κρασί του δήμου Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Ο τρύγος, με τη συμμετοχή και των πολιτών, θα γίνει την περίοδο της ΔΕΘ και έπειτα τα σταφύλια θα μεταφερθούν στο κτήμα Γεροβασιλείου, όπου θα εκτελεστούν οι επόμενες διαδικασίες μέχρι και την εμφιάλωση του κρασιού. «Το κρασί που θα παραχθεί θα διατεθεί στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Ο αστικός αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε σε μια δημοτική έκταση, περίπου δύο στρεμμάτων, στη συμβολή της οδού Αγίου Δημητρίου με την Τζοβαροπούλου, απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο. Στον χώρο αυτό κατά το παρελθόν λειτουργούσε το παλιό μηχανουργείο του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο εδώ και χρόνια έχει μεταφερθεί στην περιοχή του Φοίνικα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζέρβας, η ιδέα για τη δημιουργία του πρώτου αστικού αμπελώνα στη Θεσσαλονίκη προήλθε από την αξιοποίηση εμπειριών από πόλεις του εξωτερικού, όπως το Παρίσι ή η Ρώμη. Ο αστικός αμπελώνας, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει πρωτίστως έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς χρησιμοποιείται από το Εργαστήρι Αμπελουργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ είναι επισκέψιμος για τους μαθητές των σχολείων, αλλά και για τους τουρίστες που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη.

Σε πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους μετατρέπεται σταδιακά και ο δημοτικός οπωρώνας, ο οποίος δημιουργήθηκε σε μια έκταση έξι στρεμμάτων, δίπλα από αυτήν όπου αναπτύσσεται ο αστικός αμπελώνας. Τα δέντρα που φυτεύτηκαν υπολογίζεται ότι θα είναι σε πλήρη καρποφορία μέσα στην επόμενη τριετία.

«Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον δημοτικό αμπελώνα, και ο οπωρώνας του δήμου Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο εκπαιδευτικούς σκοπούς. Την ίδια ώρα, όμως, αυτό το μεγάλο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που δημιουργήθηκε σε ένα τόσο κομβικό σημείο προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνο των κατοίκων της πόλης, αλλά και όσων την επισκέπτονται», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Ο πρώτος δημοτικός οπωρώνας δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο του 9ου Διεθνή Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου