Translate (μεταφραση)

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ....συμφωνία.... "Βήμα-βήμα η υλοποίηση της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση", δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ.

"Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήνα για μια κατ' αρχήν συμφωνία για παράταση τεσσάρων μηνών", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.


Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι «ήταν το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη που χτίζεται δυσκολότερα απ' ότι διαλύεται».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αποστείλει μέχρι τη Δευτέρα μια λίστα με τις πρώτες μεταρρυθμίσεις στις οποίες επιθυμεί να προχωρήσει. «Η Ευρώπη θα αποτιμήσει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε.
«Τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Απριλίου για την κατάρτιση της τελικής λίστας για το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα προτιμούσε η διαδικασία να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα για να αποδεσμευτεί η δόση», τόνισε.
«Χθες λάβαμε αίτημα για παράταση έξι μηνών, αλλά αποφασίσαμε αυτό να γίνει για τέσσερις μήνες», είπε.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι μονομερείς ενέργειες. «Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα, η οποία θα συναποφασιστεί με την ελληνική πλευρά», είπε. «Συμφωνήθηκε, η χώρα να μην πάρει πίσω μέτρα που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό, να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες ενώ υπάρχει δέσμευση να εκπλήρωση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σημείωσε πως το απόθεμα των 11,4 δισ. παραμένει στο ΤΣΧ για ακόμη 4 μήνες.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως «έπρεπε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, ώστε να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη».
Όπως είπε, η συμφωνία που επετεύχθη δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, αλλά και όλης της ευρωζώνης. «Είναι μια ισοσκελής συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Τα βήματα δεν θα είναι πολύ εύκολα, αλλά θα πρέπει να γίνουν. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για ορθή δημοσιονομική πολιτική και βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε και συμπλήρωσε: «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές. Πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, ώστε να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία. Απόψε κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα».
Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε πως το κείμενο της συμφωνίας «το βλέπουμε σαν μια σειρά από στάδια και ημερομηνίες, κατά τις οποίες θα πρέπει να έχει επιτευχθεί κάποιο έργο».
Όπως είπε, στα τέλη Απριλίου οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στον τελικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και  να ξεκινήσει η αξιολόγηση. «Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του τετραμήνου η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί και οι καταβολές θα μπορούν να γίνουν», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου