Οι ενέργειες όλων θα πρέπει να συγκλίνουν στο να παραμείνει ανέπαφος, διά μέσου των αιώνων και να αναδειχθεί η οικολογική, ιστορική, πολιτισμική και κοινωνικοοικονομική του διάσταση, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της χώρας μας. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του συνεδρίου, που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με θέμα: "Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας αιώνας από την πρώτη ανάβαση".
Ο Όλυμπος αποτελεί ένα μεγάλο σύμβολο μύθου και ιστορίας του Ελληνισμού, με παγκόσμια αναγνώριση, στου οποίου την κορυφή πριν από έναν αιώνα, ο διάσημος ελβετός φωτογράφος Fred Boissonnas και ο Daniel Baud Bovy με οδηγό τον Χρήστο Κάκκαλο, ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη ανάβαση. Η εμπειρία της πρώτης ανάβασης στην κορυφή "εκτυλίχθηκε" εκ νέου μέσα από ένα ειδικό αφιέρωμα κινούμενων εικόνων, κειμένων και μουσικής, που συνέθεσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο προβαλλόταν καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου στον αίθριο χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Το Συνέδριο έγινε από τις 20 έως 22 Μαρτίου 2015 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο νέο Αμφιθέατρο του Κέντρου Πληροφόρησης στην Κατερίνη.
Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών έγινε από τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, κ. Παύλο Ανδρεδάκη, δασολόγο. Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα παρουσίασαν σε τέσσερις διακριτές θεματικές ενότητες πληθώρα εισηγήσεων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σύνολο των συνέδρων. Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν κυρίως σε θέματα της ιστορίας και του μύθου, τη φύση και τη μοναδικότητα του Ολύμπου, στην προστασία και διαχείριση προστατευόμενων περιοχών τόσο από πλευράς θεσμικού πλαισίου, όσο και από πλευράς παραδειγμάτων καλών πρακτικών και ενεργής διαχείρισης. Σε διακριτό χώρο της διεξαγωγής του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων της παραολύμπιας περιοχής, όπου όλοι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να τα γευτούν, αλλά και να διαπιστώσουν τόσο την ποικιλία, όσο και τη μοναδικότητά τους. Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε η συλλογή του κ. Γεωργιάδη με εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα μυθικών μορφών.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το δήμο Δίου Ολύμπου, ο οποίος φρόντισε για τη διευθέτηση ζητημάτων, τη λειτουργικότητα του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης. Επιπλέον, το Συνέδριο υποστήριξαν οι περιφερειακές ενότητες Πιερίας και Λάρισας, ο δήμος Ελασσόνας, η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης και ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου.
Πηγή: makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου