Translate (μεταφραση)

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Πως θα καλλιεργήσω τα χειμερινά λαχανικά μου

Πεντανόστιμα και με πολλές βιταμίνες τα χειμερινά λαχανικά απαραίτητος σύμμαχος για το χειμώνα. Πως θα τα καλλιεργήσουμε όμως


για να έχουμε νόστιμες σαλάτες ή μυρωδικά για αρωματικές σαλάτες και χειμερινές σούπες;

Ας μάθουμε λοιπόν:

Τα χειμερινά λαχανικά είναι το λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, παντζάρι καρότο ενώ τα μυρωδικά που απογειώνουν τα φαγητά και ιδιαίτερα τις σπιτικές σούπες είναι μαϊντανός, σέλινο, φυσικά δεν ξεχνάμε τα αρωματικά που συγκομίσαμε άνοιξη και καλοκαίρι και έχουμε αποξηράνει, όμως τώρα θα καλλιεργήσουμε φρέσκα για όλο το χειμώνα.

Λάχανο: 
Προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά τα οποία φυτεύουμε στο λαχανόκηπο που έχουμε προετοιμάσει καταλλήλως από τώρα και όλο το φθινόπωρο. Φυτεύουμε στο βάθος ανάλογα με το ριζικό σύστημα του φυτού δηλαδή ανοίγουμε λάκκο όσο η μπαλίτσα του χώματος που είναι οι ρίζες του φυτού. Η αρδευσή του πρέπει να είναι τακτική αλλά τώρα περιοριζόμαστε, διότι ο καιρός είναι σύμμαχός μας λόγω βροχών.
Θα συγκομίσουμε σε περίπου 2,5 με 3 μήνες.

Μπρόκολο: 
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το λάχανο όσον αφορά το βάθος φύτευσης απλώς αυξάνουμε τις αποστάσεις φύτευσης από 45-50 εκατοστά επί της γραμμής σε 55-60 αφού έχουμε πιο μεγάλα και υψίκορμα φυτά από τα λάχανα. Η άρδευση πρέπει να είναι τακτική ανάλογα με τις βροχοπτόσεις. Τα μπρόκολα θα είναι έτοιμα σε 1,5-2,5 μήνες.

Κουνουπίδι: 
Φυτεύουμε όλο τον φθινόπωρο σε βάθος όσο η μπάλα χώματος κρατώντας αποστάσεις 45-50 εκατοστά. Η άρδευση πρέπει να είναι συχνή όμως ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Συγκομίζουμε σε 2-3 μήνες ανάλογα την ποικιλία.

Στη καλλιέργεια του λάχανου, μπρόκολου και κουνουπιδιού θα συναντήσουμε και εχθρούς όπως η κάμπια θα την αντιμετωπίσουμε βιολογικά χρησιμοποιώντας βάκιλο που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σπανάκι: 
Σπέρνουμε φθινόπωρο και χειμώνα σε βάθος από 1-2 εκατοστά και ποτίζουμε. Το σπανάκι είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και παίρνει το νερό που χρειάζεται από τις βροχοπτώσεις φυσικα προσέχουμε και συμπληρώνουμε αν είναι απαραίτητο. Σε 40-50 μέρες θα έχουμε έτοιμο φρέσκο σπανάκι για νόστιμες σαλάτες, σούπες και πίτες. Προσέχουμε να αφαιρούμε τα ζιζάνια και αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια βάζοντας αυτοσχέδιες παγίδες. Κόβουμε τενεκεδάκια, βάζουμε μέσα σε αυτά λίγο μπύρα και τα τοποθετούμε περιμετρικά τις καλλιέργειας Τα σαλιγκάρια θα μαζευτούν μέσα σε αυτά και θα μπορέσουμε έτσι να τα απομακρύνουμε από το λαχανόκηπό μας.

Μαρούλι: Αγοράζουμε έτοιμα φυτά και τα φυτεύουμε τόσο βαθιά όσο η μπάλα χώματος που είναι οι ρίζες του φυτού. Κατάλληλη εποχή από τέλη καλοκαιριού μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου και από Φεβρουάριο μέχρι αρχές Μάρτη. Θα έχουμε έτοιμα μαρούλια σε 40 περίπου μέρες.
Μαϊντανός: Σπέρνουμε στο λαχανόκηπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να έχουμε άμεση πρόσβαση, από Φεβρουάριο μέχρι και Οκτώβριο σε αυλάκια σε μικρό βάθος σποράς. Προσέχουμε να αφαιρούμε τα ζιζάνια και αρδεύουμε τακτικά. Κόβουμε με ψαλίδι και δεν ξεριζώνουμε το φυτό αφού θα μας ξαναδώσει παραγωγές ακόμα 4-5 φορές.

Σέλινο: Μπορούμε να σπείρουμε και σε γλάστρα όμως προσέχουμε τι θέλουμε διότι υπάρχει και σέλινο για ρίζα αλλά και για φύλλο. Σε μικρό βάθος σποράς και τακτική άρδευση ειδικά στη καλλιέργεια στο μπαλκόνι. Συγκομίζουμε με τη βοήθεια ψαλιδιού και σε λίγο πάλι καιρό θα έχουμε καινούργια φύλλα. Όσον αφορά την ρίζα δυστυχώς πρέπει να βγάλουμε όλο το φυτό για να γευτούμε την νόστιμη και θρεπτική σελινόριζα.











Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου