Translate (μεταφραση)

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Τί ποτήρι κρασιού να προτιμάτε ; Κρυστάλλινο ή γυάλινο ;

Όταν αγοράζουμε  ποτήρια κρασιού, συχνά αναρωτιόμαστε: Να αγοράσουμε ποτήρια από γυαλί ή κρύσταλλο;


Αξίζει να δώσουμε τόσα λεφτά για να αγοράσουμε κρύσταλλο και ποια είναι η πραγματική διαφορά;  Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το ποτήρι μπορεί να επηρεάσει την γεύση του κρασιού;

Η βασική διαφορά μεταξύ γυαλιού και κρυστάλλου είναι η εξής: Το κρυστάλλινο ποτήρι περιέχει από 2 ως 30% ορυκτά στοιχεία (με ή χωρίς μόλυβδο).  Αυτά τα μεταλλικά στοιχεία κάνουν το κρυστάλλινο ποτήρι πιο στέρεο και πιο ανθεκτικό, σε σχέση με το λεπτό γυάλινο ποτήρι. Τα «κρυστάλλινα ποτήρια» δεν έχουν υφή κρυστάλλου (π.χ. χαλαζία) αλλά έχουν πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι πολύ πιο εύηχο από το να λέγαμε «ποτήρια μολύβδου», όπως είναι στην πραγματικότητα τα κρυστάλλινα ποτήρια. Ο λόγος για τον οποίο προστίθεται το οξείδιο του μολύβδου (PbO). είναι για να μεγιστοποιηθεί η πυκνότητα του γυαλιού, το οποίο με τη σειρά του θα αποκτήσει μεγαλύτερη διαύγεια και φωτεινότητα. Ετσι όσο πιο πολύ μόλυβδος περιέχεται στο γυαλί, τόσο πιο πολύ διαθλάται το φως μέσα σε αυτό. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε ότι κάποια κρύσταλλα είναι πιο βαριά από άλλα. Αυτό οφείλεται στο μόλυβδο, όσο πιο πολύ περιέχεται τόσο βαρύτερο το αντικείμενο.

Το κρυστάλλινο ποτήρι

Διαθλά το φως

Είναι πιο ανθεκτικό και το χείλος του μπορεί να γίνει πολύ λεπτό

Είναι πορώδες και συνήθως δεν πλένεται στο πλυντήριο πιάτων

Μπορεί να βγει σε δυο εκδοχές: Με ή χωρίς μόλυβδο

Είναι ακριβό

Το κρυστάλλινο ποτήρι μπορεί να γίνει πολύ λεπτό μεν, αλλά εξαιρετικά ανθεκτικό δε. Το λεπτό ποτήρι είναι ιδανικό για κατανάλωση κρασιού. Ο μόλυβδος που περιέχει το ποτήρι αντανακλά το φως, κάτι που επίσης είναι επιθυμητό όταν έχουμε μέσα στο ποτήρι κρασί. Αν αναρωτιέστε πόσο επικύνδινος είναι ο μόλυβδος στο ποτήρι, σας απαντάμε καθόλου. Το κρασί έρχεται ελάχιστα σε επαφή με το κρύσταλλο και δεν προλαβαίνει να απορροφήσει κάποιο συστατικό του. O μόλυβδος είναι δηλητηριώδες υλικό, αλλά επειδή τα άτομά του είναι ολοσχερώς εγκλωβισμένα στη μοριακή δομή του γυαλιού, δεν επιφέρει καμία απολύτως βλάβη στην ανθρώπινη υγεία.

Υπάρχει και ένα είδος κρυστάλλου χωρίς μόλυβδο (Lead-free), που είναι κατασκευασμένο από μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Τα κρυστάλλινα ποτήρια χωρίς μόλυβδο μπορούν να μπουν και στο πλυντήριο πιάτων.

Το γυάλινο ποτήρι

Είναι πιο προσιτό οικονομικά

Είναι μη πορώδες και ασφαλές για το πλυντήριο πιάτων

Το βοριοπυριτικό γυαλί είναι μια high-end ανθεκτική λύση

Το κύριο όφελος του γυαλιού είναι ότι είναι μη-πορώδες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα απορροφήσει χημικά αρώματα ή δεν θα διαβρωθεί αν το πλύνουμε στο πλυντήριο πιάτων. Τα περισσότερα ποτήρια του κρασιού έχουν ένα χείλος στην άκρη του ποτηριού για να μην σπάνε εύκολα,  όμως αυτό δεν είναι καλό για εμάς που θέλουμε να απολαύσουμε το κρασί μας. Αυτό είναι ο λόγος που τα γυάλινα ποτήρια κρασιού πωλούνται φθηνότερα.  Υπάρχει, ωστόσο, ένα γυαλί με περισσότερες αντοχές και αυτό είναι το βοριοπυριτικό. Είναι ανθεκτικό ,με μεγάλη αντοχή στη θερμότητα και δεν γρατζουνιέται εύκολα.

Ποιο είναι καλύτερο;

Το καλύτερο ποτήρι κρασιού είναι αυτό που ταιριάζει στις προσωπικές μας ανάγκες. Αν για παράδειγμα μισούμε το πλύσιμο στο χέρι, αναμφισβήτητα πρέπει να προτιμήσουμε γυάλινα ποτήρια ή κρυστάλλινα χωρίς μόλυβδο. Αν θέλουμε το καλύτερο σετ ποτηριών «για να μας μείνει» θα προτιμήσουμε τα κρυστάλλινα. Αν σπάμε πράγματα συχνά, θα προτιμήσουμε το πιο φτηνό ποτήρι. Αν έχουμε παιδιά που σπάνε πράγματα, θα κάνουμε το ίδιο. Γενικά, καλό είναι να έχουμε 1 η 2 κρυστάλλινα ποτήρια για ειδική περίσταση, γιατί κάνουν μεγάλη διαφορά στην εμπειρία της γευσιγνωσίας, έστω κι αν είναι μόνο η αίσθηση που αλλάζει.











Πηγή: krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου