Translate (μεταφραση)

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Πως θα προστατέψουμε τα φυτά μας το χειμώνα ;

Τα φυτά μας το χειμώνα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου την άνοιξη το μπαλκόνι μας να συνεχίζει να είναι πράσινο.


Με τον καιρό να μεταβάλλεται γρήγορα και να μας δείχνει το «σκληρό» πρόσωπο του, πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για τους πράσινους φίλους μας.

Ποιά μέτρα θα λάβουμε;

Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσουμε που θα ξεχειμωνιάσει το φυτό μας. Αν θα επιλέξουμε να είναι έξω άρα απαιτείται περισσότερη προσοχή ή αν θα επιλέξουμε να είναι μέσα στο σπίτι. Φυσικά τα φυτά εσωτερικού χώρου θα πρέπει να μπουν μέσα αφού οι θερμοκρασίες στις οποίες αρέσκονται είναι από 18-26 C .Μεγάλο ρόλο παίζει και η έκθεση του μπαλκονιού ή της βεράντας μας. Η νότια έκθεση είναι η καλύτερη αφού οι θερμοκρασίες είναι σαφώς υψηλότερες άρα με κατάλληλα μέσα μπορούμε να κρατήσουμε και τα φυτά μας έξω.

Προστασία ριζών: Οι ρίζες είναι από τα σημαντικότερα μέρη του φυτού και ιδιαίτερα ευαίσθητες. Πρέπει να καλύψουμε την επιφάνεια του εδάφους της γλάστρας μας με υλικά που δεν επιτρέψουν τις ρίζες να παγώσουν. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξερά χόρτα, φύλλα (με προσοχή να μην μεταφέρουμε κάποιο μόλυσμα) και άχυρο. Η στάχτη είναι μια πολύ καλή λύση ειδικά τώρα που θα αρχίσουμε να έχουμε μπόλικη. Καλύψτε περιμετρικά τη γλάστρα με λινάτσα ή υφάσματα για να την προστατέψετε από τον κρύο αέρα.

Πότισμα: Οι ανάγκες για νερό το χειμώνα μειώνονται, έτσι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για τα φυτά που βρίσκονται εκτός από το σπίτι πρέπει να ποτίζονται κυρίως τις ώρες με υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά όχι τόσο συχνά όσο το καλοκαίρι. Τα φυτά γλάστρας που είναι μέσα στο σπίτι θα πρέπει να ποτίζονται με σταθερό πρόγραμμα το πολύ 2 φορές την εβδομάδα, προσέχουμε βέβαια διότι αν οι θερμοκρασίες μέσα στο σπίτι είναι υψηλές τότε θα έχουμε γρήγορη εξάτμιση του νερού από τα φύλλα. Καλό πριν κάθε άρδευση είναι να δοκιμάζουμε με το δάχτυλο μας την επιφάνεια του εδάφους. Πιέζουμε ελαφρά αν υπάρχει υγρασία τότε δεν χρειάζεται ακόμα πότισμα το φυτό.

Προφύλαξη από τον αέρα: Αν το μπαλκόνι μας το χτυπάει κρύο βορεινός αέρας τότε για να προστατέψουμε τα φυτά που είναι εκτός πρέπει να κατασκευάσουμε ανεμοφράκτες. Ειδικά υφάσματα θα βρούμε και στο εμπόριο αλλά για πιο οικονομική λύση μπορούμε να βάλουμε ψάθες ή αν έχουμε πιο μεγάλες γλάστρες με πιο ανθεκτικά φυτά μπορούμε να τις τοποθετήσουμε έτσι που να κόβουν τον αέρα.

Επισημάνσεις : Καλό θα ήταν να λιπάνουμε το φυτό μας, τόσο αυτό που θα βάλουμε μέσα όσο και αυτό που θα μείνει έξω, με ένα αζωτούχο λίπασμα πριν οι θερμοκρασία πέσει περισσότερο. Αποφεύγουμε κλαδέματα, η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη τέλος αποφεύγουμε την μεταφύτευση.













Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου