Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Διπλασιάστηκαν τα πεντάστερα στη Χαλκιδική από το 2009 - 2015

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για πεντάστερες μονάδες φαίνεται να προσελκύει η Χαλκιδική, με τις προοπτικές για τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή


να ενισχύονται περαιτέρω εν όψει και των επενδύσεων στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης που έχει εξαγγείλει το σχήμα της Fraport, σε συνέχεια της συμφωνίας για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, η υλοποίηση της οποίας πάντως ακόμη εκκρεμεί.

Αυτό επισημαίνει στην τελευταία της ανάλυση για την ξενοδοχειακή αγορά της Χαλκιδικής η εξειδικευμένη εταιρεία HVS, προσθέτοντας ότι η κατασκευή ή αναβάθμιση πεντάστερων μονάδων έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2009, ενώ ειδικά την περίοδο 2014- 2016 προστέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή περί τα 1.500 νέα δωμάτια.

«Τα δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009 - 2015, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Επιπλέον, ο μέσος όρος δωματίων ενός πεντάστερου στην περιοχή το 2016 είναι στα 195 με τον αντίστοιχο αριθμό των κλινών να φθάνει τα 412, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα το 2009 ήταν 165 και 350. Αντίθετα, περισσότερα από 800 δωμάτια απώλεσε την περίοδο 2009 - 2016 η κατηγορία των 4 αστέρων».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας, ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει (και) η Χαλκιδική ως προορισμός είναι η εποχικότητα, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών, σε ποσοστό 75% επί του συνόλου, συγκεντρώνεται (όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ελλάδα) την περίοδο Μαΐου- Σεπτεμβρίου. Ως μία από τις βασικές αιτίες προβάλλει καταρχάς, η έλλειψη απευθείας πτήσεων από μεγάλες αγορές του εξωτερικού κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, περιορίζοντας έτσι την ευκολότερη πρόσβαση στη Χαλκιδική.
Επιπλέον λείπουν από την περιοχή οι κατάλληλες υποδομές ώστε να έρθουν τουρίστες εκτός της θερινής σεζόν (γκόλφ, μεγάλα συνεδριακά κέντρα, οργανωμένα οικιστικά συγκροτήματα κ.α.), την ίδια στιγμή που η θέση της Ελλάδας ως προορισμού για θεματικό τουρισμό (π.χ. υγείας κ.τ.λ.) υστερεί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η έλλειψη ενός στρατηγικού πλάνου δεν αναδεικνύει ουσιαστικά την πλήρη δυναμική προορισμών όπως η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος ή ακόμη και η Κρήτη, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό τουριστών και κατά τη χειμερινή περίοδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.














Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου