Translate (μεταφραση)

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Χαλκιδική. Έργα ζητούν κάτοικοι και επιχειρηματίες (ΦΩΤΟ)

Με την αγωνία μιας νέας θεομηνίας ζουν κάτοικοι και επιχειρηματίες στο Πόρτο Κουφό της Σιθωνίας στη Χαλκιδική,


καθώς νωπές είναι οι πληγές από τις πλημμύρες του περασμένου Ιουλίου.

Η τοπική κοινωνία ζητά την άμεση υλοποίηση παρεμβάσεων που θα θωρακίσουν την περιοχή από ακραία καιρικά φαινόμενα.
 Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, στο κάτω μέρος της γέφυρας από όπου διέρχεται κάθετα ένα κεντρικό ρέμα, υπάρχει ένα ενδιάμεσο διάζωμα που εμποδίζει την ομαλή ροή των νερών της βροχής. «Το 1987, όταν σημειώθηκαν οι πρώτες πλημμύρες στο Πόρτο Κουφό, κατασκευάστηκε μία προέκταση στην υφιστάμενη γέφυρα που έχει ως στήριγμα ένα τσιμεντένιο διάζωμα», εξηγεί μιλώντας στο halkidikifocus.gr η ιδιοκτήτρια επιχείρησης εστίασης στην περιοχή Σοφία Χατζηαναστασίου.

Όπως αναφέρει, το συγκεκριμένο στηθαίο έχει περιορίσει σημαντικά τη δίοδο διαφυγής των νερών και των φερτών υλών στην κοίτη του ρέματος. Με άλλα λόγια, λειτουργεί ως στόμιο μπουκαλιού, με αποτέλεσμα ο όγκος της βροχής να συγκεντρώνεται στο εν λόγω σημείο και να προκαλούνται πλημμύρες και καταστροφές. «Η περιοχή επλήγη και στις 28 Οκτωβρίου 2010 και φέτος στις 17 Ιουλίου εξαιτίας αυτής της κατάστασης», υπογραμμίζει στο halkidikifocus.gr η κ. Χατζηαναστασίου.

 Η ίδια περιγράφει χαρακτηριστικά: «κατά την πρόσφατη θεομηνία κορμοί δέντρων και άλλες φερτές ύλες έφραξαν το κάτω σημείο της γέφυρας με συνέπεια όλα τα νερά να κατακλύσουν σπίτια και επιχειρήσεις». «Το ρέμα έχει επαρκές πλάτος ώστε να απορροφήσει τον όγκο του νερού, ωστόσο η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γέφυρα εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του», υπογραμμίζει η επιχειρηματίας.


Αγώνας δρόμου

Λίγες ημέρες έπειτα από τις πλημμύρες του Ιουλίου στο Πόρτο Κουφό, κάτοικοι και επιχειρηματίες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία σειρά από συντονισμένες ενέργειες διεκδικώντας οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκέντρωσαν και περισσότερες από 50 υπογραφές. «Στα τέλη Αυγούστου συναντηθήκαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργο, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε εντολή σε κλιμάκιο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών να πραγματοποιήσουν αυτοψία στη γέφυρα», αναφέρει η κ. Χατζηαναστασίου. Σύμφωνα με την ίδια, αμέσως μετά ακολούθησε σύσκεψη από την οποία προέκυψε ότι δεν υπάρχει λόγος να κατασκευαστεί νέα γέφυρα αλλά ένα αντιπλημμυρικό έργο που θα συγκρατεί τα φερτά υλικά ώστε να μην φρακάρει η γέφυρα. «Μας εξήγησαν πως οι παρεμβάσεις εντός των ρεμάτων βρίσκονται στην αρμοδιότητα των Δήμων», σημειώνει.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε τους κατοίκους στο γραφείο του Δημάρχου Σιθωνίας Ιωάννη Τζίτζιου, όπου τον ενημέρωσαν για το πόρισμα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Όπως λέει η κ. Χατζηαναστασίου, ο Δήμος Σιθωνίας προχώρησε στην εκπόνηση ειδικής μελέτης από την οποία προέκυψε ότι ο όγκος του νερού είναι ιδιαίτερα αυξημένος και είναι απαραίτητο να γίνει παρέμβαση στη γέφυρα. «Ζητούμε από τους αρμόδιους άμεση λύση. Φοβόμαστε ότι θα ξυπνήσει ο εφιάλτης και πολύ πιθανό να ζήσουμε την τραγωδία της Μάνδρας Αττικής», λένε με αγανάκτηση στο halkidikifocus.gr οι κάτοικοι. Οι ίδιοι ανατρέχουν λίγους μήνες πριν, όταν είδαν τις περιουσίες τους να βουλιάζουν στη λάσπη. «Κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές εκείνες τις ημέρες. Υπήρχαν τουρίστες στην περιοχή, καθώς βρισκόμαστε στα μέσα της σεζόν. Έχουμε υποστεί ζημιές αρκετών χιλιάδων ευρώ», προσθέτουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και τουριστικών καταλυμάτων.



Τέλος, διατυπώνουν προβληματισμούς για το γεγονός ότι οι διαδικασίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς παρότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος σημειώνει ότι οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Σιθωνίας βρίσκονται σε στενή και συνεχή συνεργασία προκειμένου να καταλήξουν στην ιδανικότερη λύση.

«Εξετάζονται τόσο η περίπτωση της παρέμβασης στη γέφυρα όσο και της κατασκευής έργων σε υψηλότερα σημεία με τα οποία θα ανακόπτεται η ορμή των νερών και των φερτών υλών ενώ ταυτόχρονα θα γίνει καθαρισμός της κοίτης του ρέματος», εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, διευκρινίζει ότι στη διάθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται κονδύλια ύψους 2.900.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αντιπλημμυρικά έργα στη Συκιά. «Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής απαιτούνται περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν στην παρούσα φάση. Έτσι, θα προχωρήσουμε σε ορισμένες επιμέρους εργασίες σε καίρια σημεία του οικισμού ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ταυτόχρονα, από τις ίδιες πιστώσεις θα χρηματοδοτηθεί και το έργο στο Πόρτο Κουφό», επισημαίνει ο κ. Γιώργος, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι πρόσφατα υπέβαλλε αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία για έγκριση κονδυλίων της τάξης των 4,6 εκατ. ευρώγια αντιπλημμυρικά έργα.

«Αναζητούμε από κοινού με την Περιφέρεια, την καλύτερη δυνατή λύση για το Πόρτο Κουφό», σημειώνει από την πλευρά του στην ίδια πηγή ο Δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος. Όπως αναφέρει, και από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής κατατέθηκε αίτημα για έγκριση πιστώσεων ωστόσο εμφανίζεται συγκρατημένος για την οποιαδήποτε εξέλιξη λόγω και των τραγικών γεγονότων στην Αττική και δεσμεύεται για τον άμεσο καθαρισμό του ρέματος στο Πόρτο Κουφό.

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες έχουν ενημερώσει και τους τοπικούς βουλευτές ενώ εξετάζουν ακόμη και προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να προστατεύσουν τη σωματική τους ακεραιότητα και να διασφαλίσουν τις ιδιοκτησίες τους.
















Πηγή: halkidikifocus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου