Translate (μεταφραση)

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ατυχήματα στο νερό – Τι πρέπει να προσέξετε

Aν και σύμφυτο με την ελληνική πολιτισμική ταυτότητα, το υγρό στοιχείο μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου.
Τα ατυχήματα στο νερό, πολλά από τα οποία καταλήγουν στο θάνατο, συνιστούν μια θλιβερή επικαιρότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι ένα διαχρονικό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Ποια είναι τα μέτρα που μπορεί να λάβει ο κάθε λουόμενος ώστε να αποφύγει να εκθέσει τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του σε κίνδυνο;. Ο Δρ Στάθης Αβραμίδης, επικεφαλής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΕΟΥΔΑ, επίκουρος καθηγητής Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής (Ν. 407/90), ΣΕΦΑΑ – ΕΚΠΑ, στέλεχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μας διαφωτίζει:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

1. Πολλοί παράκτιοι λουτρικοί χώροι δεν διαθέτουν ναυαγοσώστη. Μην στηρίζεις την ασφάλειά σου μόνο σε αυτόν.

2. Μην απομακρύνεσαι από τα παιδιά σου όταν κολυμπούν.

3. Κολύμπησε 3 ώρες μετά το φαγητό.

4. Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ στο νερό. Εγκυμονεί σοβαρή αιτία για τραυματισμό.

5. Κολύμπα σε μέγιστη απόσταση 50μ και παράλληλα στην ακτή. Ο λουτρικός χώρος, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, δεν οφείλει να είναι οριοθετημένος με σημαδούρες για να διαχωρίζει την περιοχή των λουομένων και των μηχανοκίνητων σκαφών.

6. Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου στο νερό. Μπορεί να θέσεις σε κίνδυνο εσένα, άλλους ή ακόμα και τον ναυαγοσώστη που θα επιχειρήσει να σε σώσει.

7. Προστατέψου από τον ήλιο. Κάθισε σε σκιερό μέρος, προτίμησε να κολυμπήσεις νωρίς το πρωί ή αργότερα το απόγευμα, κατανάλωσε άφθονο νερό και χυμούς, φόρα μπλούζα με μανίκια και καπέλο με γυαλιά ή αλείψου με αντηλιακό.

8. Αν κολυμπήσεις σε απόμερη περιοχή, ενημέρωσε κάποιον για τον χρόνο επιστροφής σου.

9. Αν είσαι Άτομο με Αναπηρία, κολύμπα στα ρηχά. Δεν υπάρχει σαφής εκπαίδευση που να θωρακίζει τον ναυαγοσώστη με γνώσεις για να αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό σε ΑμεΑ με νοητική η φυσική αναπηρία.

10. Απόφυγε βουτιές με το κεφάλι ιδίως σε άγνωστα νερά. Υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης με τον πυθμένα και πρόκληση τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

11. Απόφυγε τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό. Κανείς δεν θέλει να πάθει κάτι δυσάρεστο πηγαίνοντας να κολυμπήσει.

12. Συμπλήρωσε τη "Δράση Αγωγής Υγείας από Απόσταση" στο Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό που έφτιαξε το Υπουργείο Υγείας με την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα αποκτήσεις γνώσεις ασφάλειας στο νερό και 8 δωρεάν βεβαιώσεις κατανόησης. Διατίθεται εδώ.

Πλημμελής η εκπαίδευση των ναυαγοσωστών
Η πλημμελής εκπαίδευση των ναυαγοσωστών είναι ένα από τα θέματα στα οποία οφείλει να εγκύψει η ελληνική πολιτεία, σύμφωνα με τον Στ. Αβραμίδη: «Βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου οι ναυαγοσώστες δεν υποχρεούνται να γνωρίζουν καρδιοπνευμονική ανάνηψη παιδιού, ενώ η εκπαίδευση ή επάρκειά τους στην ανάνηψη ενηλίκων και βρεφών είναι πλημμελής (εξετάζονται με προφορικές ερωτήσεις).

Ομοίως, δεν υποχρεούνται να εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση συχνών επειγόντων περιστατικών (πχ διάνοιξη αεραγωγού και ακινητοποίηση ατόμου με σπονδυλικό τραυματισμό, εγκεφαλικό, επιληψία, κάταγμα, πνιγμονή, διαβήτης, αντικείμενο χωμένο στο σώμα, τσίμπημα από αχινούς και τσούχτρες κτλ).

Ομοίως, οι λουτρικοί χώροι στερούνται οριοθέτησης, σηματοδότησης με σαφήνεια, και άρτιου εξοπλισμού. Οι τραυματισμοί στο νερό, με αιχμή του δόρατος τον πνιγμό, θα πρέπει να αποτελέσουν θέμα προτεραιότητας για την ελληνική πολιτεία» καταλήγει ο ειδικός επιστήμονας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου