Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Χωρίς σχέδιο εκκένωσης σε πυρκαγιά στη Χαλκιδική > Τα επικίνδυνα σημεία

Χωρίς σαφή σχέδια εκκένωσης στα πρότυπα άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, παραμένει η Χαλκιδική,
επισημαίνει στον Alpha 96,5 ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς διαφοροποιείται σε σύγκριση με άλλα φαινόμενα, όπως ο σεισμός.
Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη σχέδιο εκκένωσης με την «ευρεία έννοια» δεν προβλέπεται, λόγω των μεταβαλλόμενων παραμέτρων της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζει πως, το σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς οργανώνεται από τον παρευρισκόμενο στο συμβάν αρχηγό της πυροσβεστικής ο οποίος δίνει οδηγία στο δήμαρχο και ο τελευταίος λαμβάνει την τελική απόφαση.

Επειδή σε περίπτωση πυρκαγιάς το σχέδιο εκκένωσης «δεν είναι κάτι που έχει τόσο εφαρμογή όπως είναι ένα σχέδιο για το σεισμό» δεν είναι χρηστικό να οργανωθεί «σε ένα γραφείο» και πριν το συμβάν. Αντιθέτως, σε περίπτωση πυρκαγιάς «συντονίζονται όλες οι υπηρεσίες μεταξύ τους στο σημείο του συμβάντος» συμπληρώνει ο κ. Στεργιάδης.

Πρόκειται για μέτρα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών τονίζει ο διευθυντής. Οργάνωση δηλαδή του εκπαιδευμένου προσωπικού, διευθέτηση των διαθέσιμων οχημάτων, υπαλλήλους και πολίτες έτοιμους να ακολουθήσουν τις εντολές του δημάρχου ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, περιγράφει ο κ. Στεργιάδης. Τέτοιου είδους σχέδια για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς κατέχουν οι περισσότεροι δήμοι της Χαλκιδικής προσθέτει ο διευθυντής και αποκαλύπτει πως η Πολιτική Προστασία Κεντρικής Μακεδονίας έχει ζητήσει από τους τοπικούς δήμους να συμπληρώσουν στοιχεία σε σχέση με τα σχέδιά τους τα οποία σήμερα αφορούν πρωτίστως την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Εντούτοις, από τη Χανιώτη μέχρι και το Πολύχρονο εντοπίζονται σημεία που εμποδίζουν την εκκένωση σε περίπτωση πυρκαγιάς λόγω της ρυμοτομίας των περιοχών, προειδοποιεί ο κ. Στεργιάδης και παραπέμπει και στην άναρχη δόμηση της Βουρβουρούς, στην οποία όμως η πρόσβαση στη θάλασσα είναι εφικτή. Θέματα επίσης σύμφωνα με τον διευθυντή υπάρχουν και στην περιοχή της Καλλικράτειας, λόγω των πυκνοκατοικημένων και δασωμένων οικισμών. Ο κ. Στεργιάδης υπενθυμίζει πως σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι κάτοικοι είναι απαραίτητο να αφήνουν τις διόδους προς τα σπίτια τους ανοιχτές, ώστε η πυροσβεστική υπηρεσία και οι απειλούμενοι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση. «Για να μπει η πυροσβεστική δε θα σπάσει πόρτες», επισημαίνει ο κ. Στεργιάδης.

Πολύ σημαντικό επίσης, σύμφωνα με τον διευθυντή, είναι η εισαγωγή της πολιτικής προστασίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με στόχο την εκπαίδευση του ανθρώπου από μικρή ηλικία πάνω στην προστασία του εαυτού του σε περίπτωση πυρκαγιάς και άλλων φυσικών φαινομένων. «Αν το μάθει από μικρό παιδί θα το ‘χει μια ζωή μαζί του», υπογραμμίζει ο κ. Στεργιάδης.

Τέλος ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας τονίζει την ανάγκη στελέχωσης των κατά τόπους υπηρεσιών με προσωπικό, καθώς σήμερα παρατηρείται υποστελέχωση. «Πρέπει να έχεις και μια υποστήριξη στο γραφείο και έναν ακόμα συνάδελφο, ώστε να σε βοηθάει στο οτιδήποτε, για να υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση» αναφέρει ο ίδιος και γνωστοποιεί πως «κάθε νομός έχει έναν συνάδελφο ο οποίος είναι προϊστάμενος τμήματος στο νομό και κατά 80% είναι μόνος του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου