Translate (μεταφραση)

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Κορωνοϊός και σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα εξαφανίζονται από τα ράφια -Τι ισχύει με την τροφοδοσία

Αυτό που «καίει» το οικονομικό επιτελείο, λόγω του κορωνοϊού, είναι η καθημερινότητα, καθώς αυτή διαμορφώνει το κλίμα συνολικά στην οικονομία.


Από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή το μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού κι ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών.

Κανονικά ο ανεφοδιασμός με τα προϊόντα που φεύγουν από τα ράφια

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τις τελευταίες 48 ώρες υπάρχει νευρικότητα και αύξηση της κίνησης στις μικρές και μεγάλες αλυσίδες super markets. Εδώ και περίπου 10 ημέρες είχε παρατηρηθεί μια αύξηση γύρω στο 10- 15%, αλλά μετά την εμφάνιση του ιού στην Ιταλία και πολύ περισσότερο μετά τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα, αυτή η αύξηση αγγίζει ή ξεπερνά το 30% σε συγκεκριμένα είδη, δηλαδή σε τρόφιμα μακράς διάρκειας (ζυμαρικά, ρύζι, παιδικές τροφές, γάλα εβαπορέ) και κατεψυγμένα.

Αυτό που τονίζουν οι αλυσίδες λιανικής είναι ότι ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων συνεχίζεται κανονικά, ωστόσο αν υπάρξει κλιμάκωση της ζήτησης στο 40- 50% κι αυτή η τάση διατηρηθεί για ημέρες, τότε θα δοκιμαστεί η «γραμμή» προμηθευτών- super markets.

Άνθρωποι της αγοράς δίνουν και μια άλλη διάσταση αυτού του προβλήματος. Αν οι καταναλωτές ρίξουν το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα τους αποκλειστικά στο πεδίο της διατροφής και των οικιακών ειδών, τότε θα διαταραχθούν οι ισορροπίες στην ούτως ή άλλως «ρηχή» αγορά και οι κλυδωνισμοί στο σύνολο της οικονομίας θα είναι αισθητοί.

Το ντόμινο των επιπτώσεων του κορωνοϊού αποτελεί αντικείμενο stress tests στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θεωρούν ότι μια περαιτέρω επιβράδυνση στην Ευρώπη θα έχει σχετικά μικρή και ελεγχόμενη επίπτωση στο ελληνικό ΑΕΠ. Προφανές είναι, όμως, ότι ακόμα κι έτσι θα δοκιμαστεί ο σχεδιασμός που βασίζεται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι με τη σειρά τους θα επιτρέψουν τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για ελαφρύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αν επιβεβαιωθούν τα δυσμενή σενάρια για την Ευρωζώνη και οι επιπτώσεις είναι βαρύτερες και στη χώρα μας, η Ελλάδα θα διεκδικήσει στα ευρωπαϊκά όργανα το αυτονόητο: την εξαίρεση από το πλεόνασμα, αυτών των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου